Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Dużej Mocy A Kocioł Domowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Każdy nasz kocioł może być wyposażony w system mechanicznego odpopielania i ewentulanie układ pneumatycznego czyszczenia wymiennika kotła.

Mechaniczne czyszczenie małego kotła, w tym przypadku w kotłowni kontenerowej:

Wykonujemy kotły z mechanicznym odpopielaniem o mocy do 630 kW

Co do czyszczenia pneumatycznego to znajdziecie zdjęcie z targów pod linkiem poniżej, gdzie pokazane było ono na kotle 450 kW na targach poznańskich:

http://heiztechnik.pl/index.php/targi-poznan-2014

Na zdjęciu widoczne będą niebieskie zbiorniki ze sprężonym powietrzem.

W przypadku większej mocy kotłó wyposażonych w dwa palniki zawsze występują boczne drzwi do obsługi tylnego palnika jak na schemacie:

http://heiztechnik.pl/index.php/kotly-sredniej-mocy/q-max-eko-duo

lub na filmie:

Pozdrawiam

Opublikowano

,,,, Każdy nasz kocioł może być wyposażony w system mechanicznego odpopielania i ewentulanie układ pneumatycznego czyszczenia wymiennika kotła. ,,,,

,,,, Co do czyszczenia pneumatycznego to znajdziecie zdjęcie z targów pod linkiem poniżej, gdzie pokazane było ono na kotle 450 kW na targach poznańskich:

http://heiztechnik.pl/index.php/targi-poznan-2014

Na zdjęciu widoczne będą niebieskie zbiorniki ze sprężonym powietrzem. ,,,,

Jeżeli można spytać Heiztechnik, co się dzieje z produktami powstałymi w wyniku pneumatycznego czyszczenia wymiennika kotła?.

Tego na zdjęciach nie umiem dostrzec. 

Opublikowano

Witam oglądam że duzo producentów kotłów udostępnia na swoich stronach informacje o kotła dużej mocy ze swojej oferty.

Czy ktoś z Was obsługiwał kiedyśkocioł np. o mocy 0,5MW?

Jakie są róznice w obsłudze takiego kotła a kotła domowego.

Duzo dzisiaj też ofert kotłów dużej mocy jest na inne typy paliwą np. pellet czy ktoś z Was zna jakie są róznice w tego typu kotłach?

Montowałem i uruchamiałem kocioł na pelet Viessmanna o mocy 220 kW (Pyrot). Różnica między kotłem domowym a tym kotłem jest zasadnicza, przy czym pierwszorzędne znaczenie ma to że kotły te mają ruchomy ruszt nie zaś palnik. Jeśli chcesz znać więcej szczegółów to ściągnij sobie dokumentację do tego kotła. Zobaczysz jak jest zbudowany. Wiem jednak, że na rynku są dostępne kotły na pelet o podobnej mocy, których konstrukcja jest bardzo podobna a czasami nawet identyczna jak małych kotłów domowych. Oglądałem taki kocioł. I jeśli Viessmanna zaliczyłbym do pierwszej ligi to większe kotły o konstrukcji zbliżonej do kotłów domowych zaliczyłbym do trzeciej ligi. Najdziwniejsze było jednak to, że te trzecioligowe kotły miały cenę niemal porównywalną z Viessmannem (po długich negocjacjach). Znam innych producentów dużych kotłów, oferujących również kotłownie kontenerowe i kotły na zrębki. Oferowane przez nich jednostki mają ceny korzystniejsze od Viessmanna, konstrukcje są porównywalne, warunki gwarancyjne identyczne.

Gość Hydra1976
Opublikowano

Proszę zobaczyć sobie kotły 4x1,2MW na biomasę.

ogrzewanie trocinami , działanie kotła na biomasę…:

Ciekawe informacje znajdzie Pan również w katalogu który dołączam do wpisu.

Myślę że pasuje do tematu.

folder_biomasa_2014.pdf

Opublikowano

Czy zna ktoś kogoś co ma kociol pelletowy z zasypem całorocznym. Chodzi mi o zbiornik zasypany na raz i cała zimę zasilany kociol.

Ale w domu.

Robisz skrzynie z osb (szczelną) podpinasz na dole żmijkę i transportujesz pellet do kociołka. Skrzynia musi posiadać 2 otwory, jeden do zasypu z samochodu i drugi odpowietrzający z wyjściem na zewnątrz budynku. U naszych zachodnich sąsiadów bardzo popularna metoda, dlatego jest tam duża oferta silosów i zbiorników w tym zbiorników wkopywanych, a u nas woreczki (siłownia) górą. Całkiem możliwe że pellet jest tańszy

Opublikowano

W Niemczech pellet jest dotwany.

Przyjeżdża ciężarówka jak cysterna i ładuja. Sposób z płytami OSB widziałem już gdzieś tylko zastanawiam się czy ktoś w duomu na coś takiego sobie może pozwolić.

A tak na marginesie. Niesamowite jak ten temat się technologicznie rozwinął(pellet)

Opublikowano

Mój znajomy w Niemczech ogrzewa kamienicę 3 piętra + restauracja i parę pokoi gościnnych + oficynę + CWU na cały rok kotłem na pellet, ile tego zużywa to nie mam pojęcia, ale w jednym pomieszczeniu ma taki zbiornik z osb i 2 razy na sezon tankuję z cysterny. Ogólnie chyba zadowolony bo w kotłowni ciemno i nigdy nikogo tam nie widziałem.

A co do technologii to wyprzedza ona kotły na węgiel o lata świetlne, użytkownik ma za zadanie ustawić odpowiednia krzywą grzewczą (i to nie zawsze), temp cwu i koniec. Kociołek się posprząta i "wypróżni", serwisant na corocznym przeglądzie rozbierze, wyczyści i poskłada, wystawi rachunek i jedzie, a ty masz mieć tylko kasę i zapłacić. Na początek 15 tysi euro za kociołek do 25 kW + paliwo

A u nas uważa się kogoś kto kupuje groszek w workach za nie wiadomo jakiego burżuja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.