Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Minimalny Zestaw Elementów Do 2 Niezależnych Obiegów Co?

akm97

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie. W domu zamierzam zainstalować kocioł gazowy Junkers Cerapur Comfort 14-3A wraz zasobnikiem CWU i cyrkulacją. Moja wymarzona instalacja ma składać się w 100 % z podłogówki (ani jednego kaloryfera). Ponadto chciałbym, aby tej podłogówki były dwa niezależne obiegi (pater i piętro) automatycznie utrzymujące zadaną temperaturę. Proszę Was o informację jaki minimlany komplet dodatkowych urządzeń oprócz (kotła i zasobnika) muszę dokupić, aby taki układ funkcjonował:

- 2 regulatory temperatury (pierwszy to FW200, drugi to FB10 lub FB100) z wbudowanymi czujnikami temperatury,

- moduł IPM2,

- 2 pompy obiegowe CO,

- sprzęgło hydrauliczne.

I teraz czy ten zestaw będzie spełniał swoją rolę czy niezbędne będą również:

- 2 zawory mieszające z siłownikami,

- 2 czujniki temperatury do obiegów (te akurat powinny być w komplecie z IPM2)

- czy może jeszcze o czymś zapomniałem?

1. Czy dobrze myślę, że elektronika kotła wysteruje pompę cyrkulacyjną do CWU, natomiast IPM2 wysteruje niezależnie 2 obiegi podłogówki?

2. Które z elementów mogą być nieoryginalne (czyt. tańsze). Myślałem o sprzęgle i zaworach mieszających z siłownikami oraz oczywiście pompami oboiegowymi)?

3. Czy FW200 zawiera czujnik pogodowy w komlecie?

4. Czy stoi coś na przeszkodzie, aby w oba nizależne obiegi wstawić po rozdzielaczu mieszającym ręcznym do poszczególnych podobiegów w pomieszczeniach - przepraszam za niefachowe określenia.

5. Abstrahując od powyższego widzę, że koszt samgo kotła to jedno, a koszt pozostałego oprzyrządowania to drugie. Czy można nabyć podobny zestaw innej firmy, który będzie spełniał swoją rolę, a wyjdzie taniej. Myślę oczywiście o tych renomowanych. Widziałem podobne rozwiązania u Buderusa, Viessmanna, Aristona.

Opublikowano

Najpierw są potrzebne obliczenia podlogowki - może się okazać że sprzęgło nie będzie potrzebne,

Temp zadaną możesz uzyskać przez zmianę temp wody w instalacji, wył części instalacji np zawory z silownikiem, zmianę parametrów przeplywu prze rury instalacji.

Najprościej jest wykonać taką instalację na dwóch diviconach ( mieszaczach) sterowanych nie zależnie.

Opublikowano

OK. To sprawę sprzęgła na razie zostawmy, chyba, że znacie jakieś ogólne wzory, co do m2 powierzchni podłogówki, czy długości zainstalowanych rur podłogówki w zależności od przekroju. A przy okazji, gdyby nie było sprzęgła, to co się stosuje zamist niego  - jakiś trójnik?

Co do diviconów, to jeśli znalazłem to co miałeś na myśli, to ich cena zwaliła mnie z nóg i nie mogę się podnieść :blink: Dobrze by było, gdyby dało się uniknąć ich zakupu.

Pozostańmy przy zaworach tródrożnych mieszających z siłownikiem. Ale nawet jeśli o nie chodzi, to czy nie dałoby się ich uniknąć? Sens stosowania tego zaworu rozumiem, przy obiegach mieszanych grzejnikowo-podłogowych, ale przy dwóch obiegach podłogówki? Czy nie może być tak, że maks. temperaturę wody (odpowiednią) dla podłogówki ustawię na kotle, a o tym w który obieg tą wodę puścić, gdy temp. w pomieszczeniu spadnie zadecyduje regulator?

A może ktoś się wypowie na pozostałe pytanie z pierwszwego postu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.