automatyk Opublikowano 5 Stycznia 2015 #26 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Kocioł na pellet częściej trzeba karmić paliwem, ale jest ono czystsze. Wiele zależy od dostępu do taniego paliwa, ale jakbym miał do wyboru kocioł zasypowy czy HG, a podajnikowy na ekogroszek to wybrałbym to drugie. Zaglądasz raz na tydzień i masz spokój. Co do porównania do poloneza, to jeździłem takowym parę lat i jakoś nie leżałem pod nim co drugi dzień ani co drugi miesiąc. Nigdy mnie nie zawiódł, zawsze dowiózł do celu :P Ty to tak piszesz byle pisać ....
bakuś2 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor #27 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Cieszę się że jest jakaś minidyskusja na ten temat. W poprzednim poście napisałem że wg mnie kocioł na groszek jest PRAWIE bezobsługowy (oczywiście jeśli nie jest awaryjny), kolega automatyk napisał że przesiądę się do poloneza-wydaje mi się że z kotłami jest podobnie jak z samochodami- są lepsze, mniej awaryjne i gorsze które się częściej psują, no i wiele zależy od użytkownika, w przypadku kotła od tego czy jest dobrze zaprojektowana i zrobiona instalacja. Wypytałem znajomych którzy mają kotły na groszek i bardzo sobie chwalą,- w okresie letnim raz w miesiącu napełniają zasobnik a w zimie mniej więcej raz w tygodniu. Problem jaki mieli to na początku uzytkowania ustawienie kotła aby dobrze dopalał węgiel a średnio po kilku latach wymiana ślimaka w podajniku. Nie wygląda to na leżenie pod kotłem co drugi dzień :) Które kotły na groszek są wg waszego doświadczenia najlepsze?? chodzi mi o firmę. No i czy ten schemat instalacji na rysunku jest OK?????????
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2015 #28 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Który schemat? gdyż podawałeś kilka propozycji
bakuś2 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor #29 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Chodzi mi o ostatni schemat który przesłałem, - schemat kotła z podajnikiem i zaworem 4d (post nr 22)
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2015 #30 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Schemat jest dobry , tylko dlaczego nie formacie graficznym np jpg? Ja jednak rozkręciłbym ten rozdzielacz i pompę z mieszaczem dał w kotłowni a nie w szafce przy rozdzielaczu . zawór termostatyczny musi być na 20-43C a nie na 35-60C jak na tej aukcji piszą. Twój schemat poniżej:
bakuś2 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor #31 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zrobiłem w takim formacie bo rysowałem to na laptopie we święta u teściów a nie u siebie na kompie a lapek dość ubogi w oprogramowanie. :) . Zawór w mieszaczu jest 20-43'C na aukcji piszą że jest możliwość kupna z zaworem 35-60'C Przy zaworze 4d 6/4 pisze że jest do kotłów o mocy od 26 do 49 kW, może przy kotle 18 kW powinienem zastosować mniejszy? np 1,1/4''
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2015 #32 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Jak nie chcesz mieć problemów z pierwotnym obiegiem to daj 6/4 - tu panuje zasada : im większy tym lepiej
pastor Opublikowano 8 Stycznia 2015 #33 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Nie w temacie więc sorry ale prośba do władnego - zmieńcie tytuł na zgazowujący a nie zagazowujący - źle się kojarzy no i chyba nie po polsku pozdrawiam
bakuś2 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor #34 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, zwłaszcza kol. Samborowi!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.