ekopalacz71 Opublikowano 15 Marca 2014 #1 Opublikowano 15 Marca 2014 Witam wszystkich . Mój problem polega na tym iż przerobiłem instalację CO wyrzucając wymiennik płytowy z instalacji i instalację wykonano jako zamkniętą . Po tej zmianie na kotle retortowym CHT 21kw ustawiam 60 stopni i nie grzeje mi jeden pion najdalej oddalony od kotła (instalacja odpowietrzona ,kryzowanie nic nie daje,pompka I ,II , III bieg bez zmian, grzejniki na maksa otwarte ,pompa 25/60 ) . Problem znika gdy włączę gazówkę i tam pompka 15/40 radzi sobie na II bez problemu . Nie wiem w czym jest problem czy pompa CO powinna być na powrocie przed zaworem ESBE 55 st. Czy zawór esbe coś nie tak funkcjonuje i może go trzeba usunąć ? Może ktoś miał podobny problem ? Proszęo podpowiedź .
sambor Opublikowano 15 Marca 2014 #2 Opublikowano 15 Marca 2014 To oczywiste , że pompa musi być za zaworem 3-d ESBE. Zaworu 3-D nie usuwaj to zabezpieczenie temp powrotu na kocioł. Natomiast zawór zwrotny powinien być za zaw.3-D a przed wpięciem kotła gazowego.
ekopalacz71 Opublikowano 17 Marca 2014 Autor #3 Opublikowano 17 Marca 2014 Jak dobrze rozumuje to zawór esbe otworzy się przy 55 st to kocioł musi być ustawiony na 60 st. tak ? Czyli powinno to wyglądać jak na dołączonym poprawionym schemacie ? ? Czy jest coś jeszcze co pominąłem ?
sambor Opublikowano 17 Marca 2014 #4 Opublikowano 17 Marca 2014 Coś w tym stylu, tylko zawór ESBE odwrotnie połączony - strzałka przepływu zmieszanego (1) ma być skierowana w stronę pompy, niebieski dopływ w stronę grzejników. Brak zaworów zwrotnych za pompami. Co to znaczy kocioł ustawiony na 60C? - start pompy? Start pompy może być nawet przy 55 lub mniej np 53C. Ja mam zawór VTC 60C a pompa startuje od 56C.
ekopalacz71 Opublikowano 18 Marca 2014 Autor #5 Opublikowano 18 Marca 2014 -Z ESBE tak oczywiście 1 w stronę pompy ,2 z grzejników , 3 z kotła . (takie zdjecie znalazłem ) -Zawory zwrotne są zapomniałem narysować . -60 st to temp. zadana na kotle , histereza 4 st -temp załaczenia pompy 55 st tak mam ustawione -kocioł podpięty do pokojowego sterownika temperatury bo robiło się za gorąco w domu Zabieram sie do przeróbki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.