mareknoda Opublikowano 2 Lutego 2014 #1 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Witam, Proszę o pomoc w wyborze ogrzewania, mam ogromny dylemat z żoną, kończymy remont domu, sytuacja wygląda w skrócie tak: - parter 42m2 - poddasze 42m2 - ściany 3 warstwowe z pustką powietrzną o grubości 50cm (żużel i cegła pełna) będą jeszcze ocieplone styropianem lub wełną. - od gruntu 5cm styrodur+5cm knauf floor - strop monolityczny będzie ocieplony (10cm styropianu,) - wełne na dach damy, jak rozpoczniemy remont poddasza - braku kominów wentylacyjnych, montujemy wentylacje mechaniczną z odzyskiem ciepła. - okna pcv, raczej standardowe. Podłogówka w całości na parterze, na poddaszu również będzie podłogówka, jedynie w łazienkach będą dodatkowo grzejniki "drabinka", ale te niskotemperaturowe. W tej chwili mamy zamontowany kominek z płaszczem wodnym oraz piec elektryczny kospel 8kW do podłogówki. Kominek grzeje podłogówkę przez wymiennik, ale traktuje go raczej jako awaryjne źródło i chciałbym kominkiem się wspomagać przy dużych mrozach, generalnie nie zawsze będzie odpalany, raczej rekreacyjnie. W zasadzie to byłem na 100% przekonany że zamontuje gaz płynny (brak perspektyw na ziemny), nawet kupiłem własny zbiornik na propan 2700, mam podłączoną instalację wew. i zew.. Wypadało by jedynie kupić piec i zatankować zbiornik. Wcześniej tak nie kalkulowałem, była kasa to kupiłem. Teraz mam wielki dylemat, chciałbym jak najmniej płacić miesięcznie za ogrzewanie, ale przy tym jak najmniej siedzieć w kotłowni. Zastanawiam się nad gazem - koszt dobrego pieca kondensacyjnego+montaż+komin+tankowanie to 12 tyś Piec na pellet do małych kotłowni - 14 tyś (piec, montaż, komin) Pompa ciepła Panasonic AQUAREA 7kW 13 950 zł z montażem. mocno się zastanawiam nad tą pompą ciepła, może ktoś poradzi?. Zbiornik na propan od nieużywania raczej się nie zepsuje, mogą go mieć awaryjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 2 Lutego 2014 #2 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Jeżeli masz dobre zasilanie w energię el, bez przerw to bierz pompę ciepła. Najwyżej w duże mrozy podeprzesz się kominkiem lub kotłem el. - z resztą na taką powierzchnie ten kocioł to za dużo. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareknoda Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Hej, Mówiąc o kotle masz na myśli pompę ciepła?, bo mniejszej niż 7kW nie widzę w ofercie Panasonica. Przerwy się nie zdarzają, mój dom jest 3 od trafo, przez cały poprzedni rok był spokój. Instalacją elektryczna jest w całości nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 2 Lutego 2014 #4 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Ja myślałem o kotle Konspela , gdyż PC poniżej -15C jest nie efektywna. Wtedy lepiej kocioł elektryczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
automatyk Opublikowano 23 Lutego 2014 #5 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 pompa w sobie ma awaryjne grzałki przewaznie o mocy 80% znamionowej pompy ,wiec w razie draki grzałki pracują jak kocioł kospela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vernal Opublikowano 23 Lutego 2014 #6 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Hej, Mówiąc o kotle masz na myśli pompę ciepła?, bo mniejszej niż 7kW nie widzę w ofercie Panasonica. Przerwy się nie zdarzają, mój dom jest 3 od trafo, przez cały poprzedni rok był spokój. Instalacją elektryczna jest w całości nowa. Mniejszej nie szukaj, bo te 7kW to jest w takich warunkach, w których prawie grzać nie trzeba. Jak się zrobi zimno, poniżej 0, to jej moc jest prawie o połowę mniejsza. Dobór jej mocy zależy od rodzaju instalacji i powinna być zaproponowana przez instalatora a potem rzeczywiście dobierana. Oczywiście w tych warunkach (jest kominek oraz piec elektryczny) to pompa ciepła jest idealnym wyborem. Wszystkie inne są w sensie optymalizacji/kosztów początkowych/kosztów eksploatacyjnych/wygody daleko daleko w tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.