mareknoda Opublikowano 2 Lutego 2014 #1 Opublikowano 2 Lutego 2014 Witam, Proszę o pomoc w wyborze ogrzewania, mam ogromny dylemat z żoną, kończymy remont domu, sytuacja wygląda w skrócie tak: - parter 42m2 - poddasze 42m2 - ściany 3 warstwowe z pustką powietrzną o grubości 50cm (żużel i cegła pełna) będą jeszcze ocieplone styropianem lub wełną. - od gruntu 5cm styrodur+5cm knauf floor - strop monolityczny będzie ocieplony (10cm styropianu,) - wełne na dach damy, jak rozpoczniemy remont poddasza - braku kominów wentylacyjnych, montujemy wentylacje mechaniczną z odzyskiem ciepła. - okna pcv, raczej standardowe. Podłogówka w całości na parterze, na poddaszu również będzie podłogówka, jedynie w łazienkach będą dodatkowo grzejniki "drabinka", ale te niskotemperaturowe. W tej chwili mamy zamontowany kominek z płaszczem wodnym oraz piec elektryczny kospel 8kW do podłogówki. Kominek grzeje podłogówkę przez wymiennik, ale traktuje go raczej jako awaryjne źródło i chciałbym kominkiem się wspomagać przy dużych mrozach, generalnie nie zawsze będzie odpalany, raczej rekreacyjnie. W zasadzie to byłem na 100% przekonany że zamontuje gaz płynny (brak perspektyw na ziemny), nawet kupiłem własny zbiornik na propan 2700, mam podłączoną instalację wew. i zew.. Wypadało by jedynie kupić piec i zatankować zbiornik. Wcześniej tak nie kalkulowałem, była kasa to kupiłem. Teraz mam wielki dylemat, chciałbym jak najmniej płacić miesięcznie za ogrzewanie, ale przy tym jak najmniej siedzieć w kotłowni. Zastanawiam się nad gazem - koszt dobrego pieca kondensacyjnego+montaż+komin+tankowanie to 12 tyś Piec na pellet do małych kotłowni - 14 tyś (piec, montaż, komin) Pompa ciepła Panasonic AQUAREA 7kW 13 950 zł z montażem. mocno się zastanawiam nad tą pompą ciepła, może ktoś poradzi?. Zbiornik na propan od nieużywania raczej się nie zepsuje, mogą go mieć awaryjnie.
sambor Opublikowano 2 Lutego 2014 #2 Opublikowano 2 Lutego 2014 Jeżeli masz dobre zasilanie w energię el, bez przerw to bierz pompę ciepła. Najwyżej w duże mrozy podeprzesz się kominkiem lub kotłem el. - z resztą na taką powierzchnie ten kocioł to za dużo. pozdr.
mareknoda Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor #3 Opublikowano 2 Lutego 2014 Hej, Mówiąc o kotle masz na myśli pompę ciepła?, bo mniejszej niż 7kW nie widzę w ofercie Panasonica. Przerwy się nie zdarzają, mój dom jest 3 od trafo, przez cały poprzedni rok był spokój. Instalacją elektryczna jest w całości nowa.
sambor Opublikowano 2 Lutego 2014 #4 Opublikowano 2 Lutego 2014 Ja myślałem o kotle Konspela , gdyż PC poniżej -15C jest nie efektywna. Wtedy lepiej kocioł elektryczny.
automatyk Opublikowano 23 Lutego 2014 #5 Opublikowano 23 Lutego 2014 pompa w sobie ma awaryjne grzałki przewaznie o mocy 80% znamionowej pompy ,wiec w razie draki grzałki pracują jak kocioł kospela
vernal Opublikowano 23 Lutego 2014 #6 Opublikowano 23 Lutego 2014 Hej, Mówiąc o kotle masz na myśli pompę ciepła?, bo mniejszej niż 7kW nie widzę w ofercie Panasonica. Przerwy się nie zdarzają, mój dom jest 3 od trafo, przez cały poprzedni rok był spokój. Instalacją elektryczna jest w całości nowa. Mniejszej nie szukaj, bo te 7kW to jest w takich warunkach, w których prawie grzać nie trzeba. Jak się zrobi zimno, poniżej 0, to jej moc jest prawie o połowę mniejsza. Dobór jej mocy zależy od rodzaju instalacji i powinna być zaproponowana przez instalatora a potem rzeczywiście dobierana. Oczywiście w tych warunkach (jest kominek oraz piec elektryczny) to pompa ciepła jest idealnym wyborem. Wszystkie inne są w sensie optymalizacji/kosztów początkowych/kosztów eksploatacyjnych/wygody daleko daleko w tyle.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.