julo23 Opublikowano 27 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Interesują mnie ustawienia jakie macie na regulatorze pokojowym. Jakie ustawiacie wartości po osiągnięciu zadanej temperatury w pomieszczeniu ? Zakładając że najkorzystniej jest dać regulator w najcieplejszym miejscu, gdzieś w otwartej przestrzeni, gdzie jest kuchnia, jadalnia i salon a w pokojach dać głowice termostatyczne. Ja póki co testuje ustawienia że po osiągnięciu temperatury 22*C na parterze gdzie jest sterownik, temperatura spada: na piecu z 60 do 52*C na kaloryferach spada o 4*C na podłogówce spada o 2 stopnie*C z czego kaloryfery grzeją wg. ustawionej pogodówki: przy -20*C jest 60*C, przy -10*C jest 50*C, przy 0*C jest 40*C, przy +10*C jest 36*C, podłogówka grzeje również wg pogodówki: przy -20*C jest 37*C, przy -10*C jest 32*C, przy 0*C jest 28*C, przy +10*C jest 26*C, jeśli pomieszczenie jest dogrzane to wg. tego co pisałem wyżej te wartości są pomniejszane o 4*C (kaloryfery) i 2*C (podłogówka) Zastanawiam się czy jeszcze nie dać obniżenie temperatury o 1*C na sterowniku wtedy kiedy nikogo nie ma w domu. (praca, szkoła itp.) W pokojach będę obserwował jaka jest temperatura przy tych ustawieniach pogodówki i ew. korygował jeszcze głowicami termostatycznymi. Póki co mam odkręcone na maxa. Wszystko póki co w ramach testu, proszę nie brać tych ustawień za optymalne. Liczę na dyskusję i pozdrawiam testerów pieców ;)
Robercikus Opublikowano 29 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Jak chcesz regulator pokojowy wykorzystać w sposób optymalny, to umieszczasz go w pomieszczeniu tzw 'wzorcowym', i odniesieniu do niego zaczynasz wszelkie dywagacje. Myślę, że dobrze, by było to pomieszczenie o raczej średniej temperaturze i nie łazienka :-).
julo23 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor #3 Opublikowano 29 Stycznia 2014 No właśnie pomyliłem sie w poście wyżej, nie najcieplejszym - tylko tak jak mówisz wzrocowym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.