kupfer Opublikowano 30 Stycznia 2014 #51 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Hej sambor ładna zabawa ale nie przeszkadzam, już się zmywam.Pozdro.
sambor Opublikowano 30 Stycznia 2014 #52 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Przepraszam , ale na te same pytania odpowiadałem koledze godzinę temu w innym temacie, więc po co się powtarzać.
kupfer Opublikowano 30 Stycznia 2014 #53 Opublikowano 30 Stycznia 2014 No cóż kolego takie to jest życie doradców nie ma się czym przejmować.Pozdrawiam gorąco,bo ten kominek grzeje jak w piekle.
PierreW Opublikowano 30 Stycznia 2014 #54 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Sambor nie denerwój sie,nie ładnie tak..... Zbieram opinie aby wyciągnąc wnioski dla siebie,to nic złego.(Ucze sie) Czym sie rózni zbiornik warstwowy od zwykłego. Sambor juz szkicuje schemat
sambor Opublikowano 30 Stycznia 2014 #55 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Bufor warstwowy to taki w którym konstrukcyjnie rozdziela się wodę na warstwy o jednakowych temperaturach . Można to zrobić za pomocą przegrody np w buforach BSP prod Wolfa -str 6 z http://wtg.nazwa.pl/ins/Prezentacja_zasobnika_BSP.pdf lub jakimiś lamelkami np u Biawara http://instalreporter.pl/ogolna/bufory-czyli-sposob-na-magazynowanie-ciepla/ Innym rozwiązaniem jest rura warstwująca jak w moim buforze, akurat to mi przeszkadza. http://www.thermic-energy.com/basics/Pl_Produktblaetter_Speicher/te_sks_2W_-pl_110727.pdf Do celów grzewczych , gdzie woda jest wyprowadzana na różnych wysokościach, bufor warstwujący nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jeżeli korzystamy tylko z wyprowadzeń - góra - dół to takie rozwiązanie oparte na warstwującym buforze jest lepsze niż zwykły bufor. Niestety bufor warstwujący jest droższy od zwykłego. Pozdr. PS Trzeba było założyć temat w dziale o instalacjach i tam ludzi pytać a tak to porozrzucane i trudne do ogarnięcia dla innych.
sambor Opublikowano 30 Stycznia 2014 #56 Opublikowano 30 Stycznia 2014 No cóż kolego takie to jest życie doradców nie ma się czym przejmować.Pozdrawiam gorąco,bo ten kominek grzeje jak w piekle. Daj jakieś foto tego słynnego kominka - jestem ciekaw jak jest wykonany. Pozdr.
kupfer Opublikowano 30 Stycznia 2014 #57 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Sambor przecież wiesz jaki kominek mam, to" san-cal grundofen" i ma też wady a największa to cena.W tej chwili mam 23 st. w salonie grzejniki termostaty na 3(zimne) siedzę w podkoszulku bo nie wyrabiam, słowo a w piekarniku 250 st. właśnie skonsumowałem 4 tosty a bęben rośnie,cholerny kominek ;) .Pozdr,
PierreW Opublikowano 30 Stycznia 2014 #58 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Nie ma co sie obrażać Zadałem pytanie w 2 tematach fakt. Jednak ten kto pyta nie bładzi....sami nie raz dociekaliście w kilku zródłach. Wybudowac dom nie spieprzajac go to jest sztuka,bo jaki sens ma to wszystko gdy trzeba znowu poprawiac. To jest forum,a na nim oprucz osób obeznanych w temacie udzielaja sie użytkownicy z róznymi doświadczeniami,również z mniejsza wiedza. Sambor ty masz w zbiorniku rure warstwójąca,kupfel zwykły baniak.Sztuka jak zwykle jest kompromis. Wyjasnij mi dlaczego nie jesteś zadowolony z rury warstwującej,? W moim mniemaniu jest to dobre zoswiazanie jesli bufor zasilamy solarami,a obecnie w leju zachodzi ograniczona wymiana wody. Zerknij na mój schemat,
kupfer Opublikowano 30 Stycznia 2014 #59 Opublikowano 30 Stycznia 2014 PierreW ja nic do ciebie nie mam,zauważyłeś że kupfer ma najprostszą i najtańszą aparaturę jaką można zrobić w układzie kocioł-bufor-c.w.u. która funkcjonuje od 11 lat bezawaryjnie a co inni robią to ich sprawa,gdybym miał to jeszcze raz robić zrobiłbym tak samo.Solary według mnie to nie zwrócone koszty jeśli palimy w kotle na paliwa stałe.Pozdr.
PierreW Opublikowano 30 Stycznia 2014 #60 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Mnie nadal zastanawia jak to u ciebie działa. Pompa na bufor załącza sie przy 80-75,jak sterujesz temperatura na ogrzewanie. Po zagrzaniu bufora jak przełanczasz układ na niego.
sambor Opublikowano 30 Stycznia 2014 #61 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Ja chętnie bym tą rurę warstwującą wywalił, ale nie mam umiejętności i sprzętu aby na nowo pospawać przerobiony bufor. ten bufor kupiłem z przeceny w kwocie zwykłego. Jestem niezadowolony głównie z powodu nie właściwego dla mnie rozstawienia króćców - ten od rury warstwującej chcąc, nie chcąc trafił na powrót CWU i podłogówki. Inne powody w poście #66. Co do schematu to wodę z kotła zasadniczo podaje się od góry a nie od dołu. Dodatkowo będzie bardzo trudno zdobyć zawór przełączający do obiegu glikolu - to przełączanie robi się na dwóch pompach, załączanych sterownikiem. Wyjście z bufora na grzanie CWU powinno być najwyżej jak można. Na powrocie na kocioł potrzebna pompa.
PierreW Opublikowano 30 Stycznia 2014 #62 Opublikowano 30 Stycznia 2014 To tylko poglądówka zrobiona pospiesznie. Osobiście nie planuje wpinania solarów w bufor.
sambor Opublikowano 30 Stycznia 2014 #63 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Są dwa podstawowe schematy na których możesz się wzorować Ja mam schemat 2 - tam nie ma co przełączać z kotła na bufor. Oczywiście mam układ zamknięty
PierreW Opublikowano 31 Stycznia 2014 #64 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Założyłem nowy temat odnośnie bufora.Teraz wszystko jest na właściwym miejscu.
zbiq Opublikowano 9 Lutego 2014 #65 Opublikowano 9 Lutego 2014 Panowie gorąca prośba ! Mój kocioł Moderator 28 kw kończy żywota. Do wiosny jeszcze dociągnie i chcę go wymienić. W zasadzie wyboru nowego kotła już dokonałem, postawiłem na Defro DS. Wahałem się jeszcze na Zębca kwkd 22, ale postawiłem na nowszą konstrukcję. Z dostępnych rozmiarów to do wyboru jest 20 kw albo 25 kw. Pomierzyłem wczoraj metraż pomieszczeń do ogrzania i po odliczeniu ścian wyszło mi 190 m2. Mój dom to kwadraciak budowany pod koniec lat 60 z wymienionymi oknami na 5-cio komorowe plastikowe ( około 8 lat temu ). Ponadto rodzice "doocieplili" dom poprzez wstrzyknięcie w 5 cm kanał powietrzny pianki krylaminowej, co podobno wiele nie daje ( ale tu proszę o opinie ) , strop mam ocieplony 10 cm warstwą żużla z watą szklaną. Instalacja stara ok. 300 l wody, grzejniki wymienione z panelowych na aluminiowe. Palić zamierzam generalnie drewnem, ewentualnie na większe mrozy dokupię trochę węgla. Po przewertowaniu dziesiątek stron na forum i innych opinii mam już mętlik w głowie. Instalator doradza mi 25 kw, za tym przemawia fakt że tak jak pisałem wyżej paliwem podstawowym będzie drewno, więc moc nominalna kotła będzie mniejsza ( ??? ). Przewód kominowy mam też nie za bogaty: wysokość 9 m, przekrój 14x14 cm ( do poziomu pierwszej płyty tj. 2,5 m poszerzony do 14x25 cm ), ale biorę pod uwagę frezowanie do fi 160. Kocioł wykorzystuję do ogrzewania cwu - 150 l. I tu gorąca prośba do Was, z Waszym bogatym doświadczeniem ( nie tylko książkowym ) proszę o doradztwo, jaką moc kotła wybrać ? Będę wdzięczny za każdą sugestię.
lolita Opublikowano 9 Lutego 2014 #66 Opublikowano 9 Lutego 2014 tak , moc na drewnie jest mniejsza o kilka kw, 20kw wystarczy,jeżeli w mrozy będzie brakowało mocy sypniesz węglem, 25 kw będziesz kisił nawet na drewnie. Nie sugeruj się mocą tamtego moderatora. Ten komin powinien wystarczyć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.