Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przeróbka Instalacji

KubaSko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Planuję przerobienie instalacji którą ktoś spaprał. Kocioł to buderus Logamax U24. Na dzień dzisiejszy wpięte jest ogrzewanie grzejnikowe i podłogowe na jednym pionie do kotła. Wszytko śmiga na pompie która jest w kotle gazowym. Efekt - za gorąca podłogówka. Sterowanie kotła - zwykły euroster w pokoju. Klient chce to przerobić jak najtańszym kosztem. Wymysliłem coś takiego jak na schemacie. Pytanie: czy tak będzie to działać? jak wysterować pompy. Najtaniej będzie je spiąć ze sobą i niech tym steruje ten euroster. Tylko czy jest to dobre rozwiąznie. Euroster jest w pokoju gdzie jest ogrzewanie grzejnikowe. Może lepiej go przełożyć tam gdzie jest podłogówka. Proszę o pomoc z góry dziękuję.

post-42382-0-73849300-1390673168_thumb.jpg

Opublikowano

Tam przede wszystkim powinno być sprzęgło hydrauliczne lub wyregulowanie aby pompa w kotle miała większy wydatek niż ta od podłogówki

Dodatkowo zawór termostatyczny ATM 35-60 ma zakres pracy od 35-60C- to typowy zawór do CWU

Należy go wymienić na inny np ATM 361 20-43.

Co do sterowania to pompa podłogówki powinna być sterowana osobno, wtedy pompa w kotle będzie się załączać na "żądanie ciepła"

Pozdr.

Opublikowano

Dzięki Sambor za pomoc na ciebie zawsze można liczyć :) Idąc twoim tropem, narysowałem taki schemat. Wykorzystałem sterownik Uni2 ponieważ nie mogę znaleźć sterownika buderusa do tego kotła mogącego obsługiwać dwa obiegi grzewcze i zawór mieszający. Co o tym myslisz? dzięki za pomoc pozdr.

post-42382-0-27622900-1390677801_thumb.jpg

Opublikowano

No całkiem fainie , tylko co na to klient - miało być tanio!

Ja bym inaczej rozwiązał sterowanie - po prostu na dwóch czujnikach pokojowych , bezpośrednio załączających pompy, a sterowanie temp mieszacza recznym nastawem.

Jaka tam jest duża podłogówka?

Pozdr

Opublikowano

Hehe no faktycznie miało być tanio :) zagalopowałem się. Dwa czujniki pokojowe załączające pompy tylko co by załączało kocioł ? Podłogówka to w sumie ok 50 m2. Domek ma ok. 120m2. Kocioł dobrany o wiele za duży ale już jest za późno także musi zostać taki jaki jest.

Opublikowano

Chyba pozostanę przy Uni 2. Tylko teraz kwestia podłączenia. Planuje podłączyć gniazdo pk piec w Uni2 z gniazdem regulatora pokojowego w kotle buderus.

Tylko czy tak mogę zrobić? Pytam ponieważ w Uni2 pisze że jest to wyjście beznapięciowe a w instrukcji Buderusa pisze że tam jest napięcie. Proszę o pomoc. Cytuje instrukcje Uni2: 

WYJŚCIE PK PIEC
Sterownik wyposażony jest w wyjście PK_PIEC, które w inteligentny sposób pozwala sterować źródłem ciepła. Jest to wyjście beznapięciowe i może być wykorzystane jako zwierne lub rozwierne. Stan tego wyjścia można ustalić za pomocą zwory SW2. W przypadku pracy ze schematem „A” wyjście to jest załączane przy braku zapotrzebowania na ciepło przez obiegi CO1,CO2 i CWU (wyłączenie regulatorów pokojowych, przerwa w harmonogramie, nagrzanie zasobnika CWU) może być wykorzystane do przekazania informacji do kotła o zmniejszeniu zapotrzebowania na ciepło. Również po załączeniu któregoś z algorytmów sterownik poinformuje kocioł o ponownym zapotrzebowaniu na ciepło. Np. podłączając wyjście PK_PIEC do wejścia regulatora pokojowego sterownika kotła
I cytat z Buderusa w załączniku.

Więc czy mogę połączyć ze sobą te dwa wyjścia, nie chcę czegoś spalić w tych sterownikach.

post-42382-0-17189500-1390764582_thumb.jpg

Opublikowano

Z instrukcji Buderusa wynika że na zestykach jest napięcie sieciowe - regulator pokojowy zwiera lub rozwiera swój zestyk, który steruje kotłem.

Podobną funkcję pełni wyjście beznapięciowe w sterowniku uni2 - sterownik przełącza zestyk sterujący kotłem w zależności od sygnałów z czujek temperaturowych.

Opublikowano

Czyli wynika z tego że mogę to spiąć ze sobą? Wejście Ns Ls Lr w buderusie to odpowiedniki NO COM i NC ? Wyprowadzam dwa przewody z Uni2 i łączę je z buderusem, wystarczy tylko zworką sprawdzić na buderusie które dwa zwarte styki załączają lub wyłączają kocioł ? Czy dobrze rozumuje? dzięki za pomoc Sambor

Opublikowano

Ok sprawdzę kontrolką które z tych trzech wyjść ma napięcie. Ale z tego co wynika z rysunku to będzie trzeba podpiąć przewody z Uni 2 pod Ls i Lr w buderusie czyli tam gdzie jest zworka. Wielkie dzięki Sambor za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.