KubaSko Opublikowano 21 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Witam. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tego typu opałem, czy mozna tym palić w zwykłym palniku pelletowym? : https://kotly.com.pl/produkt-pelet-weglowy-varmo--paleta-800kg----z-transportem-na-terenie-polski-3467.html?l=pl
sambor Opublikowano 21 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 21 Stycznia 2014 W palnikach uniwersalnych z podajnikiem ślimakowym na pewno można tym palić . W palnikach tyko na pellet to wątpię po pierwsze inna średnica paliwa - 12-16mm a nie 6-8mm - czyli może przez podajnik nie przejść po drugie większa kaloryczność może spowodować uszkodzenie samego palnika wyższą temp spalania po trzecie palnik z zapalarką takiego paliwa raczej nie zapali. Ja próbowałem pellet z torfu fi 8mm - taki wynalazek z Białorusi, i nie mógł się on zapalić w palniku, więc pellet wylądował w ogródku żony, podobno dobry nawóz. ;) Pozdr.
KubaSko Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor #3 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Dzięki Sambor za odpowiedź. Ja też miałem kiedyś do czynienia z pelletem z torfu, nawet obsługiwałem taką maszynę co robi ten pellet z tym że maszyna była Szwedzka, straszny smród i fakt dobry na nawóz ale nie do palenia :) pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.