pakoo Opublikowano 19 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Witam, właśnie stanąłem przed zrobieniem nawiewu do "kotłowni". Dlaczego używam sformułowania "kotłownia" ? bo piec 8 albo 11kW będzie stał w wydzielonej części kuchni. Niestety musi tam stać bo po zmianie przepisów nie starczy mi metrów na wydzielenia osobnej kotłowni, dlatego będzie stał w wydzielonej części. Według projektu mam wykonać nawiew w kuchni o przekroju 10x10cm, przepisy mówią o 200cm2. Nigdzie nie mam zaznaczone w której część kuchni, jaki typ itp. Teraz pytanie jak wykonać prawidłowo nawiew do pomieszczenia? Oczywiście najłatwiej wykonać kratkę pod oknem, teraz kluczowe pytanie, na wylot czy zastosować jakąś mini "Z" nawiew 30cm od ziemi a okno ok 70cm więc "Z" ma długość 40cm, Czy ewentualnie wykonać ją nad oknem? Wtedy będzie znacznie dłuższa, nie wiem czy zmieści się w zasięgu nadproża. Tak się składa że pod oknem będzie grzejnik a obok zlew więc nie chciałbym odczuwać dyskomfortu zimnego powietrza. Wiem że istnieją ogrzewane kanały nawiewne, jednak bez przesady. Może warto poprowadzić kanał wentylacyjny aż do "kotłowni" w ścianie kuchni? Jestem na takim etapie że to nie problem zamontować kanał 60x120 czy 60x200. Czy doprowadzenie do części kotłowni kratki z PCV 60x120 czy 60x200 nie będzie problemem przy przeglądzie kominiarskim? Bo takie rozwiązanie najlepiej mi odpowiada. Kanał musi być ocieplony na całej długości?
arthi Opublikowano 23 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Kominiarza spyta co do przekroju, jeśli nie ocieplisz, będzie z niego kapać woda, zresztą ocieplenie nie gwarantuje całkowitego wyeliminowania zjawiska, ale jest spora szansa.
Franek19 Opublikowano 25 Stycznia 2014 #3 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Witam!Myślę,że taka "zetka" o przekroju 100x200 powinna wystarczyć -kocioł ma małą moc.W czasie gotowania na kuchni też się przyda.Jest też warunek w okapie nad kuchnią nie może być wentylatora.Mógłby zakłócać grawitacyjny ciąg spalin z kotła.Na tym kanale można zainstalować przepustnicę (zawór) zamykający przelot (regulujący przepływ powietrza) ,gdy kocioł nie grzeje ,lub wiatr dmucha prosto w kratkę czerpną umieszczoną w ścianie na zewnątrz.Ten kanał należy doprowadzić jak najbliżej kotła ,tak aby nie powodował wychłodzenia pomieszczenia kuchni.Unikać należy rur-najlepiej je zaizolować -bo po co wychładzać instalację.Kanał (zetkę ) też należy zaizolować-aby z niej nie kapała wykroplona woda-na całej długości.
pakoo Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor #4 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Najłatwiej znaleźć kanał plastikowy jednak kominiarz może robić problemy? Z ocynku widziałem tylko kanały do DGP + rękaw do ocieplenia tych kanałów, czy takie rozwiązanie zda egzamin? Nigdzie nie spotkałem się z informacją jakie grube jest te ocieplenie. Kanały DGP posiadają właśnie przepustnice do regulowania i cały osprzęt który potrzebowałbym do poskładania nawiewu. Myślałem nad okapem, tylko pytanie czy może być podłączony do tego samego przewodu co wentylacja nad kotłem? Czy musiałbym zmieniać średnicę na większą aby zamontować okap?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.