bany13 Opublikowano 9 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Mam pewien problem dotyczący ciągu w piecu centralnym jestem początkującym więc proszę o wyrozumiałość. Problem polega na tym że do filara są podłączone dwa piece kocioł co i kuchnia kaflowa. W kuchni kaflowej jest bardzo wysoki ciąg natomiast w kotle co ciąg jest niski i czasami zdarza się że wylatuje z niego dym dodam że palę tylko węglem, koksem opałowym, i suchym drewnem mój piec to zębiec swk 14 kw a przewód kominowy wynosi 25x25. Proszę o szybką pomoc
januszj26 Opublikowano 9 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Witam Musisz dorobic szczelne zamykanie czopucha od kuchni i zamykac jak palisz w piecu.
sybiga Opublikowano 10 Stycznia 2014 #3 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Witam :) Może naszkicuj,narysuj ten pion komina ile ma metrów wysokości i co gdzie wpięte . I w jaki sposób, średnice przyłączy itp.(im więcej tym lepiej) Na pewno szybciej i celniej ktoś doradzi -_-
automatyk Opublikowano 10 Stycznia 2014 #4 Opublikowano 10 Stycznia 2014 czy te źródła ciepła są wpięte na jednym poziomie ? czy na różnych
bany13 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor #5 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Witam Musisz dorobic szczelne zamykanie czopucha od kuchni i zamykac jak palisz w piecu. Chodzi oto że w kuchni niema czopucha ponieważ to piec murowany bezpośredni podłączony do komina.
bany13 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor #6 Opublikowano 10 Stycznia 2014 czy te źródła ciepła są wpięte na jednym poziomie ? czy na różnych kuchnia jest wmurowana nieco wyżej niż kocioł co
bany13 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor #7 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Witam :) Może naszkicuj,narysuj ten pion komina ile ma metrów wysokości i co gdzie wpięte . I w jaki sposób, średnice przyłączy itp.(im więcej tym lepiej) Na pewno szybciej i celniej ktoś doradzi -_- na szkicu wygląda to tak
bany13 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor #8 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Dodam jeszcze że podczas palenia w kuchni kaflowej ciąg w kotle co jest bardzo dobry
mareckir1 Opublikowano 10 Stycznia 2014 #9 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Też miałem identyczną sytuację na starym mieszkaniu. Walczyłem różnymi sposobami,ale pomagało tylko zaślepienie wejścia do komina w kuchni gdy się nie paliło. Moja rada jest taka żebyś pomyślał(jeżeli jest taka możliwość)nad dorobieniem szybra na wejściu do komina z pieca kaflowego.Pozdrawiam.
mlodzieniec Opublikowano 10 Stycznia 2014 #10 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Po prostu kuchnia kaflowa działa jak wielka wyczystka - a jak wiadomo każda nieszczelność zaburza ciąg. Gdy sie pali to jest ciąg dymu z kuchni, gdy zimna to szczelinami wlatuje powietrze. Dopóki nie uszczelnisz połączenia kuchni z kominem to tak będzie, w mroźne dni może się nieco poprawi bo zawsze im większa różnica temperatur tym lepszy ciąg. Może da się dorobić jakąś przepustnicę w kuchni przy wyjściu kanału dymowego, tak by łatwo można było zasłonić. Poniżej czopucha kotła c.o. masz jakąś wyczystkę komina? Powinna być. Jest szczelna? Czy w kominie są inne wyczystki, i czy są szczelne?
bany13 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor #11 Opublikowano 10 Stycznia 2014 tak są i wszystkie są szczelne spróbuje czymś zatkać wlot do komina w kuchni kaflowej i zobacze jakie będą efekty
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.