iiyama3 Opublikowano 3 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Witam proszę o wyrozumiałość bo dopiero staram się zrozumieć ten trudny temat. podłogówka nie grzeje ( jedna nitka, najkrótsza jest ledwo ciepła, załączyła się po około 2 tygodniach) reszta nie, nowy dom.Dziwi mnie że na piecu ciśnienie spada. z 2 barów po tygodniu jest poniżej 1 bara.Układy są nie zapowietrzone.pompa pompuję ale jest tylko ona gorąca. Termostat ustawiony na 40 stopni.na rozdzielaczu - ciepła ma około 35 stopnizimna około 25 stopni grzeje już 2 miesiące a podłogówka nie działa, hydraulik mnie zbywa. jutro wrzucę fotki.
gersik Opublikowano 4 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Oj potrzebne fotki. Jaki kocioł. Sama podłogówka czy są jeszcze grzejniki? Jak jest rozwiązanie mieszanie wody do podłogówki?
iiyama3 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor #3 Opublikowano 4 Stycznia 2014 fotki już wstawiam są zrobione na wyłączonym kotle. Kocioł to NIEDŹWIEDŹ 30 KLZ Saunier Duval. Podłogówka około 80m, tylko dół + grzejniki, które są tylko włączone na dole na 120m, góra jest na razie wyłączona bo jest nie wykończona.
Mapet4 Opublikowano 4 Stycznia 2014 #4 Opublikowano 4 Stycznia 2014 sądzę że instalacja jest jednak zapowietrzona najprościej było by spuścić ciśnienie i przelewać każdy obwód z osobna tzn do zaworu który służy do przelewania na zasilającej belce podpinamy wodę zakręcamy wszystkie niebieskie kurki i do zaworu na belce powrotniej zakładamy wąż którym będzie wydostawać się woda z powietrzem otwieramy oba zawory i kolejno odkręcamy niebieskie zawory kończąc operację na jednym zakręcamy go i dopiero kolejny gdy skończymy delikatnie dobijamy ciśnienie do instalacji odpowietrzając resztę na belce.
tomekb Opublikowano 4 Stycznia 2014 #5 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Witam , czy przepływomierze są odkręcone ?
iiyama3 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor #6 Opublikowano 5 Stycznia 2014 przepływomierze, tylko na 3 linii był na 0,5, reszta na 0. Coś tam pokręciłem i wszystkie ustawiłem na 2 i zaczęły się ruszać w dół i w górę. po chwili znowu stanęły na 0. Słyszałem jak zaczęła woda szumieć w rurach. Po 5 min zwiększyłem ciśnienie na piecu z 1,3 bara na 1,8 bara i przepływomierze stanęły na 2. to chyba dobrze :). Zobaczymy czy coś to da? Podkręciłem w tym czasie jeszcze piec CWU na 52 stopnie. Zdam relacje wieczorem czy coś się zmieniło. Na pewno jeszcze wieczorem sprawdzę czy się nie zapowietrzyło.
automatyk Opublikowano 5 Stycznia 2014 #7 Opublikowano 5 Stycznia 2014 no czyli instalacja jest zapowietrzona ,tam grze masz odpowietrznik reczny do góry wkreć automatyczny ,rotametry powykręcaj na max ,pompa na max ,na termostatcie ustawić max a na kotle około 40st żeby więcej nie szło o po poł godziny wszystko ruszy
tomekb Opublikowano 5 Stycznia 2014 #8 Opublikowano 5 Stycznia 2014 przepływomierze, tylko na 3 linii był na 0,5, reszta na 0. Coś tam pokręciłem i wszystkie ustawiłem na 2 i zaczęły się ruszać w dół i w górę. po chwili znowu stanęły na 0. Słyszałem jak zaczęła woda szumieć w rurach. Po 5 min zwiększyłem ciśnienie na piecu z 1,3 bara na 1,8 bara i przepływomierze stanęły na 2. to chyba dobrze :). Zobaczymy czy coś to da? Podkręciłem w tym czasie jeszcze piec CWU na 52 stopnie. Zdam relacje wieczorem czy coś się zmieniło. Na pewno jeszcze wieczorem sprawdzę czy się nie zapowietrzyło. To jak były zakręcone , znaczy że ta podłogówka nie była zalana dlatego ciśnienie spadało .
iiyama3 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor #9 Opublikowano 5 Stycznia 2014 te ciśnienie cały czas pomalutku spada. i co jakiś czas je podkręcam. Z dobrych wiadomości to takie że 2,3 i 4 zaczęły grzać, czuć już ciepło. Słabo ale płytki nie są już lodowate :) Natomiast 1, hmm przepływomierz odkręciłem chyba prawie na full - boję że się odkręci całkiem. O ile to możliwe.. ale powiedzcie czy jest jakieś zabezpieczenie przed odkręceniem?. Pokazuje cały czas nie więcej niż 1,5. Nie grzeje ta nitka. Na rozdzielaczu zimnym, rurki 2,3,4 są ciepłe a ta 1 zimna, dlatego w salonie jest zimno - ta 1 to też najdłuższa nitka. Czekam jeszcze cierpliwie, może i ta 1 ruszy. Ale na pewno układ musi być zapowietrzony bo inaczej sobie tego nie mogę wytłumaczyć. Automatyk Nie wiem jak ten automatyczny odpowietrznik wkręcić??? Ręcznie nie dawno odpowietrzyłem i troszeczkę powietrza uleciało ( z zimnego i ciepłego rozdzielacza) ale tego się spodziewałem... w końcu jak się zalał układ to musiało coś się tam znaleźć. Czekam na tą 1 aż ruszy w każdym razie i tak czeka mnie poważna rozmowa z hydraulikiem we wtorek. Bo zastanawia mnie dlaczego On tego nie zrobił...
sambor Opublikowano 5 Stycznia 2014 #10 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Przepływ 1,5l to dobry przepływ - czy możesz podać jakie są długości tych obwodów? Może trzeba będzie zamknąć te obwody , które grzeją i wymusić grzanie na pozostałych.
iiyama3 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor #11 Opublikowano 5 Stycznia 2014 hmm jeszcze nie pytałem tego hydraulika jakie są długości obwodów. Tak z własnej obserwacji to ta 1 jest najdłuższa mieści się w salonie.(żałuję ze nie zrobiłem zdjęć tych rurek na podłodze ...) Tak zaraz zrobię że zamknę 2,3,4 i wymuszę tylko 1 - może coś to zmieni.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.