poki27 Opublikowano 3 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Witam drogich forumowiczów .Podłączałem sobie sam C.O ,i dodam ze działa jak na razie dobrze ,ale meczy mnie podłączenie naczynka wyrównawczego . Proszę o opinie Fachowców czy wykonałem to poprawnie . Jeżeli nie to jak powinno to wyglądać . I czemu to podłączenie jest złe i co możne się stać jak jest tak podłączone. Dziękuje i liczę na wyrozumiałość.
sambor Opublikowano 3 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Jest źle za względu na materiał rur podłączeniowych - ma być stal a ty masz PP
staran Opublikowano 3 Stycznia 2014 #3 Opublikowano 3 Stycznia 2014 No i nie wiadomo jak podpięte do kotła
poki27 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor #4 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Dzięki za szybką odpowiedz , rura jest stabilizowana a poza tym nie mogę i tak zagotować wody bo mam całą instalacje w pex Oczywiście od rozdzielacza , a samo podłączenie jest prawidłowe .
poki27 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor #5 Opublikowano 3 Stycznia 2014 podpięcie do kotła , zrobię zdjęcie i pokarze za jakąś godzinkę
sambor Opublikowano 3 Stycznia 2014 #6 Opublikowano 3 Stycznia 2014 , rura jest stabilizowana a poza tym nie mogę i tak zagotować wody bo mam całą instalacje w pex Oczywiście od rozdzielacza , a samo podłączenie jest prawidłowe . O materiale na rurę wzbiorczą mówi Polska Norma - ty piszesz że nie możesz zagotować wody - tego nikt nie chce - ale jak się zdarzy to przeważnie jest po za kontrolą.
marekd Opublikowano 3 Stycznia 2014 #8 Opublikowano 3 Stycznia 2014 no i znowu najpierw buduja a potem pytaja .Rura z pieca do naczynia stal- 1 cal czarna lub miedz 28 mm. Jezeli uwazasz ze jest dobrze to czemu pytasz .
Gość mak Opublikowano 4 Stycznia 2014 #9 Opublikowano 4 Stycznia 2014 I tak się autora nie przekona ze głupoty robi. Co tam PN co tam wytyczne czy zalecenia jak on lepiej wie. Pisanie że ma być rura o średnicy 25 też nic nie zmieni, bo usłyszycie że przecież zastosował 25 tylko że PP 25 to średnica wew wynosi niecałe 18 (zależnie od systemu), i nic nasze pisanie nie zmieni póki nie zagotuje tego kotła i nie wyrzuci na śmietnik znacznej części instalacji "NIE UWIERZY". I o ile mogę zrozumieć że błędy robią "amatorzy" to coraz więcej jest informacji o osobach świadczących usługi (świadomie nie nazywam ich hydraulikami) fabrykujących dziwne instalacje. I to jest już przerażające.
marekd Opublikowano 4 Stycznia 2014 #10 Opublikowano 4 Stycznia 2014 No coz trzeba sie spazyc by uwiezyc ze gorace to bylo. Jak sie w hurtowniach slyszy ze PP25 to = 1cal ocynk to juz o wszystkim swiadczy nikt nie bierze pod uwage przewezen na ukladzie .Fizyki sie nie oszuka .
sambor Opublikowano 4 Stycznia 2014 #11 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Ani PP25 ani PP32 nie są odpowiednikami rury 1", to że kształtki PP32 mają gwinty 1" to tylko "drobne" przeoczenie producenta - gdyż ten odpowiednik odnosi się do rur PP32x2,9 - o wytrzymałości na ciśnienie PN10 - takich rur to praktycznie na rynku nie ma. Wszyscy kupują PN16 PP 32 x 4,4 lub PN20 PP 32 x 5,4 podobnie rury stabi są wykonywane jako PN20 PP 32x5,4 - czyli przelot wynosi 32- 2x 5,4 = 21,2mm - to ani 1" ani 3/4" - prędzej 3/4" Podobnie jest z innymi rurami PP
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.