Nyny4 Opublikowano 23 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Czy tak będzie dobrze......Bojler na 1 miejscu (szybko ciepła woda). Zasilanie podłogówki za pompą 1, która szybciej poda na 2..Mile widziane poprawki..
majschi Opublikowano 23 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 23 Grudnia 2013 witam Do szybkiego grzania ciepłej wody służy priorytet cwu w sterowniku ( większość sterowników go posiada) nie montuje się pomp szeregowo PS codziennie będziesz zakładał nowy temat ?
Nyny4 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 23 Grudnia 2013 A czy to zadziała, rozdzielacze na grzejniki.
sambor Opublikowano 23 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Najpierw musisz przedstawić co chcesz osiągnąć przez takie przedstawianie kolejnych schemacików - ja już zaczynam się czuć jak na badaniu u okulisty :P lub psychiatry. :( Podaj założenia + potrzeby i możliwości w tym finansowe i wtedy można ciągnąć jeden temat a nie: zmiana za zmianą i bez sensowne koncepcje - np w poście #1
Nyny4 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor #5 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Instalacja miedz-do rozdzielaczy, reszta pex wawin.Pompy grunfos alpha 2 z funkcją auto adapt, piec na eco groszek. Ogrzewanie domu 115 m użytkowych. Piwnica 1 grzejnik, parter-3 grzejniki +podłogówka (2 obiegi z poddasza-łazienka korytarz), poddasze grzejniki. Grzejniki 2 rozdzielacze po 5 obwodów, podłogówka 8 obwodów. Tak to wygląda- dobrze i tanio.... :mellow: :rolleyes:
majschi Opublikowano 23 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 23 Grudnia 2013 ja już zaczynam się czuć jak na badaniu u okulisty :P lub psychiatry. :( Bardziej u okulisty ponieważ psychiatra zadaje bardziej złożone pytania (tak słyszałem) Napisz jaki dom chcesz ogrzać, ilu domowników. łazienek, ile masz czasu na spędzanie go w kotłowni oraz czego oczekujesz od swojej instalacji na pewno coś doradzimy
Nyny4 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor #7 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Piwnica ,parter, poddasze, garaż jedno stanowiskowy rodzina 5 osobowa, 2 łazienki, mało czasu na kotłownie- sobota wolna, chce aby w domu była stała temp-dlatego myślałem o eco groszku. 115 m użytkowych .Dzieki.
majschi Opublikowano 23 Grudnia 2013 #8 Opublikowano 23 Grudnia 2013 ok Najlepiej zrobić osobną instalacje grzejnikową oraz podłogową zasilaną z kotłowni czyli na każdej kondygnacji dajesz osobno rozdzielacz grzejnikowy oraz podłogowy podłączasz je równolegle a w kotłowni montujesz zawory 3d oraz pompy aby regulować temperaturą poszczególnych układów
sambor Opublikowano 23 Grudnia 2013 #9 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Może od tyłu - na 5 osób i 2 łazienki potrzeba bojler ok 200l. Nie podajesz stanu budynku- nowy , w budowie ew ocieplenia, wymiary kotłowni?, jaki komin- przekrój, wysokość - i już robi się psychiatria ;) Podajesz jakieś bajerki - pompki, ilości obwodów, pętelki a pewnie grzejników mocą nie masz dobranych. Dajesz dane - jest jakaś pomoc, inaczej szkoda ekranu i podejrzewam naszych oczu. Już widzę że kolega @majschi trochę się ruszył - to będzie prościej - jeden mieszacz na rodzaj czynnika grzewczego + odpowiednia ilość rozdzielaczy na piętrach.
Nyny4 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor #10 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Budynek jest nowy bez instalacji CO i CWU, ściany zewnętrzne Ytoung 24+ 15 cm Styropian, ściany wewnętrzne ytoung 10 cm. Kotłownia w piwnicy dość duża 310x400cm, komin długości 11 m.b., średnica fi 20cm- systemowy. Powierzchnia użytkowa piwnicy 56,4 m2,parter i poddasze 112,95 m2, garaż 20,4 m2,.Parter to przedsionek 3,25 m2, hol z komunikacją 6,25m2, pokój z jadalnią -33m2,kuchnia -9,15m2,łazienka 2,7m2, łącznik do garażu-1,4m2,garaż-20,4m2, PODDASZE-hol z komunikacją-1,7m2, pokój-10,95m2,pokój-8,45m2,łazienka 3,6m2, pokój-12,05m2, Dom to ADELA 344, Stropy z terivy. Parter posadzka 10cm+8cm styropian, Poddasze 5 styropianu +8 wylewki. Okna VEKA ALPHALINE 90( trzy szyby, sześciokomorowe -energooszczędne,) W projekcie jest instalacja na gaz...-po staremu...
Nyny4 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor #11 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Myślałem o tym aby zrobić tak jak na tym schemacie, na parterze rozdzielacz od grzejników i podłogówka i drugi do grzejników na poddaszu. Rozdzielacz do podł. taki jak na załączniku. Nie chcę pakować w to dużo kasy, ale chcę abyście pomogli mi to wszystko dopasować.. Czego brakuje na schemacie? A może jest ok...co proponujecie...jakie dane jeszcze podać....
sambor Opublikowano 26 Grudnia 2013 #12 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Na 90 % nie będzie działał, na 10% może działać, a dlaczego chcesz rozdzielacz podłogówki z mieszaczem?
majschi Opublikowano 26 Grudnia 2013 #13 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Na 90 % nie będzie działał, na 10% może działać.. Według mnie taki układ "zadziała" tzn ogrzeje dom oraz wodę ale jakim kosztem? Bieganie i ustawianie poszczególnych zaworów wielodrożnych a o ochronie powrotu można pomarzyć Podaj dokładniej ile jest tej podłogówki na poszczególnych kondygnacjach wtedy uda się doradzić najbardziej optymalny system przygotowanie wody na podłogę
Nyny4 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor #14 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Podłogówka będzie::::parter-przedsionek 3,25m2,hol z komunikacją6,25m2,pokój z jadalnią33m2,kuchnia2,7m2::poddasze::hol z komunikacją1,7m2,łazienka 3,6m2. Grzejniki planuję tak--piwnica 1szt, parter -3szt+1szt garaż, poddasze 5szt. Rozdzielacz do podł. to gotowiec ze strony ferro.. I jak to wszystko złożyć aby zadziałało z piecem na eco groszek. .Pomóżcie. .Dzieki....
Nyny4 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor #15 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Tak planujemy rozkład podłogówki - zaznaczono czerwonymi liniami - oraz planowane kaloryfery -też na czerwono ...pod oknami są. zastanawiamy się czy nie dać na całości podłogówki w salonie...na razie narysowaliśmy tak i wahamy się ??
sambor Opublikowano 27 Grudnia 2013 #16 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Widzisz kolego ty liczysz że ktoś wykona ci obliczenia ogrzewania i jeszcze się pod tym podpisze - to niestety musisz sam wykonać. Forum może poprawić błędy lub podpowiedzieć na zakręcie. A ty jak sam piszesz się wahasz nad koncepcją grzania! Podłogówki będzie tyle ile wyjdzie z zapotrzebowania na ogrzewanie, podobnie z grzejnikami.- a nie "tu pierdykniem rurkę a tu grzejniczek" i może zagrzeje. Pisałem już o tym w poście #9. Tu nie jest istotne czy mieszacz będzie Webermanna - marka z grupy ferro - z resztą chłam niemiłosierny- typowy chińczyk. Oblicz ile trzeba mocy na każde pomieszczenie, ew system grzewczy - OP, CO, CWU i wtedy dobierasz kocioł, a nie od D...y strony. od rozdzielacza - chyba że masz tego cały wagon. na działce.
Nyny4 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor #17 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Moc potrzebna na każde pomieszczenie podana jest w załącznikach powyżej, a całkowita moc którą musi przekazać instalacja to 15785W ( zgodnie z projektem który posiadam).
Nyny4 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor #18 Opublikowano 27 Grudnia 2013 W projekcie jest ogrzewanie na gaz i wszędzie są grzejniki, wszystkie obliczenia są, Tylko ze tam są wykonane trzy piony ,układ zamknięty, a ja chce tak ja pisałem....
Gość Digitrax Opublikowano 27 Grudnia 2013 #19 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Masz projekt to w czym problem. Rób tak jak ktoś już to zaprojektował.
Nyny4 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor #20 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Gdybym miał gaz to bym tak zrobił i nie prosiłbym was o pomoc....
Gość Digitrax Opublikowano 27 Grudnia 2013 #21 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Jedynie źródło ciepła masz inne co nie zmienia faktu, że instalacja na budynku jest taka sama. Zamiast kotła gazowego wstawiasz kocioł na olej lub paliwa stałe łączysz go z instalacją tak jak mówi to dokumentacja kotła oraz prawo budowlane i gotowe.
sambor Opublikowano 27 Grudnia 2013 #22 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Kolego masz projekt instalacji i nie wiem czego chcesz - trzeba teraz przerzucić ogrzewanie grzejnikowe na podłogowe i tu gaz ani inne paliwo nie ma nic do tego. Trzeba określić które grzejniki mają zostać, gdzie dajesz podłogówkę - przeliczyć moc grzejników na moc podłogówki i wsio., ew dodać mały zapasik + lokalizacje rozdzielaczy Określić rodzaj posadzki! - ważne dla podłogówki. Ostatnio jeden kolega ( Kubasko)na forum liczył podłogówkę - podpytaj go, może coś pomoże. I dopiero wtedy dobierasz resztę - pompy, mieszacz, kocioł, przekroje rur do rozdzielaczy. Te 15,8kW mocy to dużo - czy to z CWU?
majschi Opublikowano 27 Grudnia 2013 #23 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Rozumiem że chciałbyś wykonać instalacje w taki sposób aby była wydajna, jak najmniej skomplikowana oraz możliwie nie droga Zastanów się nad taką opcją Cały parter w podłogówce (poza drabinką w łazience którą zasilisz z pionu na piętro) według mnie "zaśmiecanie" sobie salonu grzejnikami mija się z celem Poddasze dajesz całe w grzejnikach a w łazience oraz korytarzu podłogówka na zaworach rtl W kotłowni montujesz zawory 3d oraz pompy osobno na rozdzielacz grzejnikowy (piętro) i podłogowy (parter) Pozostaje wykonanie kotłowni ale to już zależy od kotła który tam wstawisz W ten sposób masz możliwie nie drogą oraz wydajną instalacje
sambor Opublikowano 27 Grudnia 2013 #24 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Tu trzeba obliczyć ilość pętli, ich długość- najlepiej podobną , podziały wylewki - dodatkowo zaplanować wolne strefy np pod szafkami, łóżkami w sypialni itd. Jeżeli ma być jeden rodzaj ogrzewania to przez wolny czas zaplanuj co i gdzie a następnie tam trzeba policzyć lub przyjąć ilość odpowiednią ilość. rury grzewczej i już nie będzie miejsca na błędy np podparcie się grzejnikiem bo dana pętla słabo grzeje.
Nyny4 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor #25 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Myślałem o dwóch rozdzielaczach na grzejniki (2x5) i jeden rozdzielacz (8) na podłogówkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.