sybiga Opublikowano 21 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Witam czyścił Ktoś z Was kiedyś kocioł w taki sposób? Kocioł z podajnikiem ,nie ma smoły tylko lekki pyłek na ściankach z 2mm. Palnik gazowy ( taki do papy) Palnik na ful, butla gazowa na propan butan. i wypalamy sadzę... :D 3 minuty i czyste wymienniki. Co o tym Myślicie?
Juzef Opublikowano 21 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 21 Grudnia 2013 3 minuty i czyste wymienniki.O ile wcześniej spuścisz wodę z instalacji ;)
sybiga Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Domyślam się o co Ci chodzi z tym spuszczanie wody... Ale możesz bardziej Wyjaśnić <_<
sybiga Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor #5 Opublikowano 21 Grudnia 2013 No niby jasne:) Ale blacha w wymiennikach nie ma 1mm tylko ok 6mm Płomień dobrego palnika ma i temperaturę i ciśnienie... Większość sadzy jest zdmuchiwana. reszta dopalana. Oczywiście wiem że to nie to samo co skrobak czy drucianka. Ale zawsze szybciej i bez potu na czole:P
Remi Opublikowano 13 Stycznia 2014 #6 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Ja tak robię choć mi kuzyn butle zabrał na ten rok i jej w sumie po waszych uwagach nie trzymałem w piwnicy :) Mi tez pozostał po papie palnik i używałem go do rozpalania pieca i tez sporadycznie wypalałem naloty na ściankach :D Efekt jest super ponieważ potem wystarczy tylko lekko zdrapać nalot ze ściankę i wszystko czyste. :)
Gość lysy1l Opublikowano 15 Stycznia 2014 #7 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Wystarczy trochę koksu i przez pewien czas przeciągnięta pod 90 stopni temperatura. Po sezonie wypalam tak z nagarów kocioł, czyszczę i konserwuję olejem.
Remi Opublikowano 15 Stycznia 2014 #8 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Mozna tez przepalić bardzo suchym drzewem w ciepły dzień albo latem na 95°C :D w tedy tez ładnie odpada wszystko :D
Gość lysy1l Opublikowano 16 Stycznia 2014 #9 Opublikowano 16 Stycznia 2014 To prawda, też tak robiłem dopóki nie miałem koksu i na pewno będę robił w przyszłości, ale jest to dość ryzykowna sprawa w przypadku bardzo zaniedbanego komina. Koks pięknie wypala kocioł bez płomieni i ryzyka pożaru komina.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.