Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy Da Się Podgrzać Podłogę Przy Takiej Instalacji ..;)

bziku3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ,Panowie proszę o poradę. Moja instalacja c.o to kocioł na eko z zaworem 4d i pompką na zasilaniu,same grzejniki bez podłogówki,z naczyniem na strychu i bez zachowanych standardów w układaniu rurek,tak jak robi się to przy inst. grawitacyjnej.Pompa pracuje cały czas .Instalację całą robiłem sam ,choć nie jestem hydraulikiem.zbudowane jest to ;rurki miedź; grzejniki aluminiowe.Wszystko działa tak  trzeba. Budynek  2 kondygnacje i piwnica .

Teraz do SEDNA.

Jestem w trakcie remontu części piwnicy ,to jest ten poziom na którym stoi kocioł .W tej części co remontuję są zawieszone 3 grzejniki ,jeden w korytarzu ,drugi w pralni ,trzeci w małej łazience.

Będe robił wylewkę nową na podłodze na której wszędzie bedzie terakota i chciałbym  tę podłogę jakoś podgrzać. Chodzi o to, żeby te zimne płytki choć troche zcieplić.Nie zależy mi na tym ,by to podłoga grzała te pomieszczenia ,ale zeby można było na boso po tym łazic i sie nie zasmarkać.

Pytanie ,czy zadziała jakaś pseudo podłogówka na tym poziomie . Wychodzi to poniżej poziomu palnika jakies 30 cm.A jak zadziała ,to jak to podłaczyc .Trzy grzeniki /3 pomieszczenia/ 3 podłogi . Jestem na takim etapie ,że  dopiero przestawiam ścianki ,będe  wylewki robił .Nie ogranicza mnie ta przeróbka  w sensie ,że coś popsuję.

Sorrki za długi ten tekst ,ale próbowałem opisac sytuację.

pozdrawiam broda

Opublikowano

witam

Oczywiście da się zrobić podłogówkę w piwnicy (wcale nie pseudo) Ale musisz podnieść obecną wylewkę o prawie 20cm (minimum 10cm dobrego styropianu, 6cm wylewka, 2cm klej plus płytka)

Pytanie czy masz na to miejsce ? Jaka jest obecnie wysokość piwnicy ?

Opublikowano

Tam jest 2,25 wysokości ,tyle podnieść nie mogę,chciałbym uzyskać odpowiedź na pytanie ,jak mam wykonać podłaczenie zabetonowanych rurek ,na "niższej" izolacji do istniejącej już instalacji ,tak jak pisałem  są 3 pomieszcznia i będą 3 grzejniki w tych pomieszczeniach.Pisze ,że będą bo te grzejniki są narazie zdjęte a ich gałazki są odcięte od reszty instalacji zaworami kulowymi ,bo przecież zima i reszte trzeba ogrzewać.Jak mam podłaczyć to co  w podłodze? Z zasilania ,pod podłogę i do powrotu ?Z powrotu jednego do powrotu drugiego grzejnika ? Dać jakieś odpowietrzenie dla tych rurek ?Bardziej o takie info mi chodzi ,dla mnie nie ma problemu przeróbka w obrębie tych  trzech pomieszczeń ,bo i tak  ściany przestawiam ,nowe doprowadzenia będą do grzejników,bo i te grzejniki będą nowe. zależy mi na tym tylko jakby ogrzać  troche podłogę bez rewolucji w instalacji ,bez dokładania dodatkowych pomp itd .

dzięki ;)

Opublikowano

Jak pompka pracuje przez cały czas to chyba nie trzeba podnosić podłogi bo podłogówka musi być wymuszony obieg. Wpinasz się zaworem rtl lub trójdrożnym termostatycznym tak najłatwiej. Pamiętaj o odpowietrzeniu.Pętli nie musisz robić gęsto bo to  wystarczy by  złamać temperaturę podłogi czy powietrza.

Opublikowano
  • Jeszcze jedno pytanie ,czy ta podgrzewana podłoga (4,5 m2 korytarza+4 m2 prysznica+ około 5m2 pralni ) może być zasilana z jednego grzejnika + na powrocie ten zawór rtl ,czy lepiej to podzielić i w którym miejscu założyć najlepiej odpowietrznik

dzięki

Opublikowano

jedna pętla z wykożystaniem zaworu RTL może mieć maksymalną długość 50 m ( im krótsza tym kepiej

Najlepiej zrobić w każdym pomieszczeniu osobną pętle

Jeśli nie będzie "zasyfonowania" czyli nie podnisiesz się z następnie nie obniżysz z rurą to odpowietrzik jest zbędny

W jaki sposób chcesz odizolować ogrzewanie podłogowe od ziemi ?

Opublikowano

Masz 13m2 do złamania temp podłogi. Zazwyczaj wychodzi ok 6-7mb na m2 przy układani co 15 cm.Ty możesz rzadziej nawet co 30 cm czyli ma 2 wyjdzie 3-4 mb. Kładź rurki tak aby miały jak najmniejszy opór a jeszcze zamiast fi 16 mm możesz dać fi 20mm.

tak poza tematem napisze  tak:

Od gości co zajmują się wylewkami słyszałem że robili u hydraulika co u siebie podłogówkę zrobił grawitacyjną . Zamiast robić meandry czy ślimaka zamontował rozdzielacz 5 i puścił po najmniejszej linii oporu 5 nitek fi 20mm.Działa z tego co mówią.

Opublikowano

Przepraszam ze się podłączam ale mam pytanie odnosnie podlogowki.

Będę robił remont w łazience na pietrze. Łazienka jest mała 1,3m x 3,5m

Czy w tak małej łazience dla tak małego obwodu musi być osobna pompa czy ta przy kotle powinna dac radę?

Będę robił brodzik z kafli na podłodze, bez progi poprostu na podłodze bedzie lekki spadł w kierunku odplywu liniowego czy w tym "brodziku" mogę dac rury z podlogowki?

Opublikowano

Nie musisz osobnej pompki.Tez niedawno robiłem u klienta prysznic bez brodzika tylko kafle i dziś gościu  żałuje że nie posłuchał aby dać w tym miejscu kawałek podłogówki.Czuć różnice temp   na podłodze po wejściu  pod prysznic.

Opublikowano

jedna pętla z wykożystaniem zaworu RTL może mieć maksymalną długość 50 m ( im krótsza tym kepiej Najlepiej zrobić w każdym pomieszczeniu osobną pętle Jeśli nie będzie "zasyfonowania" czyli nie podnisiesz się z następnie nie obniżysz z rurą to odpowietrzik jest zbędny W jaki sposób chcesz odizolować ogrzewanie podłogowe od ziemi ?

Od "ziemi " czyli starej wylanej posadzki mogę dać jakieś 3-4 cm styropian więcej nie da rady bo za nisko ,najwyżej troche dogrzeje spód ,licze się z tym ,że tak będzie.Mam pytanie jeszcze ,czy zamiast zaworów rtl można wykorzystac zwykłe zawory termostatyczne,W sumie jakość temperatury tej nowej podłogi  nie jest aż tak ważna  Mam kilka zaw. z głowicami ,bo nie wszędzie montowałem ,u mnie zawór 4d z siłownikiem elektrycznym+ pogodówka dają rade ,żeby w chaupie było w miare komfortowo.Dam  pętle od  dwóch grzejników.Zrobię próbe grzania przed zalaniem. Czy  tak będzie  ok ?

pozdrawiam broda

Opublikowano

Witam , głowice i zawory termostatyczne grzejnikowe , mają zupełnie inne działanie niż RTL .Głowica grzejnikowa reaguje na temperaturę otoczenia , a zawór RTL reaguje na temperaturę ,,,powiedzmy " czynnika która nagrzewa korpus tego zaworu .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.