Konrad27 Opublikowano 14 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Witam. Od jakiegos czasu pale flotem metoda rozpalania od góry, dodam ze posiadam sterownik tech st 28 z pid( + dmuchawa). Mam kilka pytań na które ciężko znaleźć odpowiedzi na innych forach moze z racji tego ze palenie flotem jest malo popularne w innych regionach poza Śląskiem. A wiec pierwsze pytanie czy znacie sprawdzoną metodą w miare efektywnego rozpalania flotu od góry, dodam tylko ze pale " moczonym flotem". Staram sie rozpalac przy pomocy ekogroszku i drewna, niestety rozpalenie pochłania dużą ilosc drewna, ostatnio zacząłem robić dziury doprowadzajace powietrze z dmuchawy do gory paleniska co przynioslo efekty. Drugie pytanie po rozpaleniu zamykam na ok 90% komin ( nie dymi na kotłownię) czy robię dobrze?? Metoda generalnie swietna na jednym pełnym zasypie nie wazylem ( 8-9 lopat) nie wchodzę do kotłowni przez ok 20 godzin. Tylko te rozpalanie... Prosze o wasze wskazówki i doświadczenia. Pozdrawiam i dziękuję z góry.
lukas87 Opublikowano 14 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Gdy chcesz palić od góry w 100% to musisz mieszać 60-70% węgla i 40-30% flotu i zmieszać to z wodą i podpalić od góry. Sam paliłem tak jak ty w ubiegłą zimę ale węgiel lepszy rozpalam zasyp i 24h mam spokój, bez rusztowania i kocioł czysty i popiołu łopatka
Konrad27 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Tak wiem ze połączenie flotu z węglem rozwiazalo by problem. Kształt wegla jest lepszy ponieważ do paleniska dostaje sie więcej powietrza. Lecz niestety cena wegla jest o raz wyzsza. Staram się połączyć dobre z pożytecznym ale dzięki za odpowiedź:)
lukas87 Opublikowano 14 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Czy ja wiem czy to takie opłacalne chyba rozumiesz że płacisz za 1t a otrzymujesz 800kg-900kg w rzeczywistości bo reszta to woda a swoją drogą przekalkuluj sobie czy 1t flotu objedziesz cały miesiąc paląc 24h? a "moc" flotu to średnio 22MJ a węgla akurat palę wysokokalorycznym powyżej 30MJ. Z tego co wiem to ten typ paliwa ma być wycofany podobno.
Konrad27 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor #5 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Jeżeli chodzi o wage to jestem pewien ze dostałem ilość zamiwiona kolega pracuje na składzie, pozatym nigdy pewności nie będziemy mieli absolutnej. Ja pale marcelem zzamówiłem go w listopadzie placac 360zł/t z tego co mi wiadomo marcel ma calka niezla kalorycznosc chociaż nie sprawdzalem oczywiście w porównaniu do innych flotokoncentratów
bzykos Opublikowano 15 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 15 Grudnia 2013 A nie probowales palic flotem "tradycyjnie ". Bo niektórzy pisali że nie o dziwo nie ma dymu, kocioł się nie brudzi. Nie probowales dokładać?
lukas87 Opublikowano 15 Grudnia 2013 #7 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Jeżeli chodzi o wage to jestem pewien ze dostałem ilość zamiwiona kolega pracuje na składzie, pozatym nigdy pewności nie będziemy mieli absolutnej. Ja pale marcelem zzamówiłem go w listopadzie placac 360zł/t z tego co mi wiadomo marcel ma calka niezla kalorycznosc chociaż nie sprawdzalem oczywiście w porównaniu do innych flotokoncentratów No ja Cię dobrze rozumiem że dostałeś żądaną ilość ale każda tona flotu ma w sobie 100-200kg wody, weź sobie łopatę flotu zważ ją i zostaw na tydzień aż wyschnie zostanie tylko pył który będzie dużo lżejszy. Węgiel jak i flot najlepiej kupować w sezonie letnim lipiec-sierpień ceny są dużo niższe nawet przeszło 100zł na tonie wtedy można zaoszczędzić na kolejną tonę opału.
Gość lysy1l Opublikowano 15 Grudnia 2013 #8 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Od góry flot tylko z węglem, nie ma problemu, fajnie się pali. Można palić sam flot tradycyjnie od dołu. Ja to robię tak, że rozpalam dość mocno drewnem i węglem, przesuwam żar na tył kotła i zasypuję od strony drzwiczek pryzmę wilgotnego flotu, tak żeby był ciągle widoczny płomień przy tylnej ścianie kotła. Klapka na miarkownik, trochę powietrza wtórnego i w zależności od temperatury nawet do 10 godzin bardzo czystego i spokojnego palenia-żarzenia.Kaloryczniejszy od Marcela jest flot ze Szczygłowic, ale ma trochę więcej popiołu. Moim zdaniem tylko te dwa są warte zainteresowania ze wskazaniem na Marcela.
Konrad27 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor #9 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Dzięki Lysy11. Ostatnia kwestia próbowaliście odpalac palnikiem??
Konrad27 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor #10 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Do bzykos. Probowalem palic tradycyjnie, jest łatwiej nie ma dwuchzdań, ale raz ze palisz krócej w porównaniu a dwa strasznie strasznie dymi, az szkoda patrzećjak sadza leci prosto w komin, która powinna się spalac
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.