Skocz do zawartości
IGNOROWANY

C.o. Samemu...?

front247

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Jak by to co piszesz było prawdą to żaden producent nie zalecał by kotła o mocy 22-24kW do współpracy z podgrzewaczem 200l a zalecają wszyscy, a już najgorsze co można zrobić to kombinowanie w ustawieniach grzania cwu.

Producent tak zaleca, żeby nie zaliczyć wtopy (tak jak instalator dobierający moc kotła na oko, a nie z OZC), nie interesuje go w jaki sposób ktoś używa CWU. Jedni preferują wanny i muszą mieć szybko CW, inni wolą prysznice i zużywają mniej CW. Uzasadnij mi dlaczego kotły 2F też mają w okolicach 24-28kW, a nie np. 40kW? Jak dla mnie, to skoro kocioł 2F ma taką moc, to przy zasobniku można sobie pozwolić na niższą. Druga sprawa, to zawsze możesz sobie podnieść temperaturę w zasobniku np. do 60°C i zapewnić większy komfort.

2. Do podgrzania cwu wiszące kotły gazowe zawsze pracują z pełną mocą i w czasie pracy na podgrzew cwu nie grzeją CO ( wyjątkiem są kotły dużej mocy gdzie podgrzewacz może być podłączony w inny sposó B). Kotły gazowe modulują wyłącznie na CO a taki z mocą minimalną 2 kW będzie znaleźć raczej trudno.

Immergas Victrix od 1,9 do 12kW (albo 3-24kW), Junkers CerapurSmart od 3-14kW.

I wcale nie musi być to kocioł z podgrzewaczem zewnętrznym, może być dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem ładowanym warstwowo który zapewnia wydajność cwu na takim samym poziomie jak zestaw kocioł jednofunkcyjny + podgrzewacz

Zwłaszcza jak zacznie Ci się pobór np. wanna + prysznic... chyba jednak nie do końca.

3.Wybór mocy kotła to decyzja kupującego (inwestora). Ja w przeciwieństwie do kol. Teres polecam zakup zestawu zgodnie z wytycznymi producenta.

Obydwaj przedstawiliśmy nasze argumenty, a ostateczną decyzję podejmie autor wątku.
Opublikowano

Producent tak zaleca, żeby nie zaliczyć wtopy (tak jak instalator dobierający moc kotła na oko, a nie z OZC), nie interesuje go w jaki sposób ktoś używa CWU. Jedni preferują wanny i muszą mieć szybko CW, inni wolą prysznice i zużywają mniej CW. Uzasadnij mi dlaczego kotły 2F też mają w okolicach 24-28kW, a nie np. 40kW? Jak dla mnie, to skoro kocioł 2F ma taką moc, to przy zasobniku można sobie pozwolić na niższą. Druga sprawa, to zawsze możesz sobie podnieść temperaturę w zasobniku np. do 60°C i zapewnić większy komfort.

Immergas Victrix od 1,9 do 12kW (albo 3-24kW), Junkers CerapurSmart od 3-14kW.

Zwłaszcza jak zacznie Ci się pobór np. wanna + prysznic... chyba jednak nie do końca.

Obydwaj przedstawiliśmy nasze argumenty, a ostateczną decyzję podejmie autor wątku.

1. Są też kotły dwufunkcyjne o mocy 10/12/14 kW tylko że ich wydajność podgrzewu cwu jest więcej niż mizerna A by uzyskać 12l/min przepływu trzeba większej mocy kotła Może i 40kW dwufunkcyjnych nie ma ale 35kW są a wydajność cwu wynosi ponad 15l/min.

2. Akurat imergasem się nie zajmuję ale jak piszesz to pisz do końca wydajność cwy tecgo kotła (1,9-12) to 6,3l/min.... przy tym można umyć szklankę i talerz, ale wzięcie prysznica już będzie problematyczne. No coś za coś, nie można mieć dużej wydajności cwu i małej mocy. Mała moc kotła = niska wydajność cwu i dotyczy to zarówno kotłów dwufunkcyjnych jak i jednofunkcyjnych.

3. I tu muszę się z Tobą zgodzić. Ale jestem zdania że warto przedstawić wszystkie za i przeciw aby pytający mógł podjąć dobrą decyzję

Opublikowano

1. Są też kotły dwufunkcyjne o mocy 10/12/14 kW tylko że ich wydajność podgrzewu cwu jest więcej niż mizerna A by uzyskać 12l/min przepływu trzeba większej mocy kotła Może i 40kW dwufunkcyjnych nie ma ale 35kW są a wydajność cwu wynosi ponad 15l/min.

Tak, ale to zmusza dokupna mocnego=drogiego kotła, który najczęściej zakres modulacji palnika będzie zaczynał od kilku kW. Dla mnie to kiepskie (mało energooszczędne) rozwiązanie.

2. Akurat imergasem się nie zajmuję ale jak piszesz to pisz do końca wydajność cwy tecgo kotła (1,9-12) to 6,3l/min.... przy tym można umyć szklankę i talerz, ale wzięcie prysznica już będzie problematyczne. No coś za coś, nie można mieć dużej wydajności cwu i małej mocy. Mała moc kotła = niska wydajność cwu i dotyczy to zarówno kotłów dwufunkcyjnych jak i jednofunkcyjnych.

Nikt go nie będzie używał do pracy ciągłej, wiadomo, że się nie nadaje. Ja pisałem w kontekście kocioł + zasobnik, a wtedy jest

Wydajność c.w.u. “D” zgodnie z EN 625 - Zasobnik Immergas 120 l (∆T 30°C) l/min 21,1

2F w domu to dla mnie porażka, w mieszkaniu jeszcze w miarę.

3. I tu muszę się z Tobą zgodzić. Ale jestem zdania że warto przedstawić wszystkie za i przeciw aby pytający mógł podjąć dobrą decyzję

:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.