Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 4D

levyyy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak powinien być ustawiony zawór 4D? Aktualnie na kotle mam temperaturę 65 stopni a w mieszkaniu około 21. Tylko mam spore spalanie w granicach 40kg na dobę - palę ekogroszkiem (kaloryczność 23). Załączam zdjęcie mojego zaworu.

post-38402-0-91352400-1385401923_thumb.jpg

Gość Visitor1230
Opublikowano

Zawor powinien byc tak otwarty, zeby wystarczylo do ogrzewanych pomieszczen. Wszystko zalezy poboru. Ustawic trzeba tak zeby uzyskac jakas tam temperature za zaworem. I najlepiej sprawdzilby sie tu sterownik z silownikiem. U mnie w tej chwili pogodowka daje  mniej wiecej 45°C. A silownik w normalnych warunkach poboru otwarty jest na 50% lub mniej.

Opublikowano

Witam.

Zaworem nic nie zrobisz.Jeśli masz takie temperatury jak piszesz to odkręcenie zaworu spowoduje wzrost temperatury w domu a co za tym idzie jeszcze większe spalanie.

Opublikowano

Aby zawór spełniał swoje zadanie powinien mieć sterownik z siłownikiem który steruje sam temperaturami pomieszczenia.

Wtedy będzie spalał tyle ile potrzebuje do ogrzania danych pomieszczeń.A takie nastawianie zaworu to jest jak wróżenie z fusów. :)

Opublikowano

można jeszcze regulować okresem włączenia pompy to też pomaga ustawić  spalanie i temperaturę w miszkaniu . zauwazylem cos ciekawego jak dam pompę w tryb ciąły, to mam wprawdzie ciepłę grzejniki ale spada mi nieznacznie temmperatura. dlatego staram sie rzadzie włączac pompę i grzejnikinie sa ciepłe a letnie 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.