Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Tłokowy Stalmark 21Kw - Pomoc Przy Ustawieniach

levyyy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie zadzwoniłem jeszcze do producenta. I co się okazało? Winny jestem ja, gdyż palę czeskim eko-groszkiem do którego piec nie jest przystosowany. Rozmawiałem teraz z jakimś innym gościem. Powiedział że to dlatego przedmuchiwane jest powietrze przez popiół bo palę czeskim eko-gorszkiem. W porównaniu z kamiennym węglem - miałem czy groszkiem pali się znacznie krócej i szybko po rozpaleniu robi się z niego popiół i właśnie dlatego piec dmucha powietrze przez popiół, Gdybym palił "normalnym" miałem kamiennym, to wówczas żar by utrzymywał się dłużej i piec nie dmuchałby powietrza przez popiół, ale jeszcze przez żar dopalając go. Paliłem kiedyś miałem - chyba za 2-3 sezony temu, ale chyba trafiłem na zły i niezbyt suchy miał i być może dlatego miałem problemy z nim. Piec rozdmuchwał także miał w iskry, a jak zmniejszałem nadmuch to znów niedopalony węgiel i spieki. No ale może faktycznie warto spróbować z tym miałem raz jeszcze, tylko że tym razem kupię go w sierpniu.

Wyjaśniono mi także, że ruszta mają łącznie pięć otworów nawiewnych. Pierwsze dwa od strony podajnika wykorzystywane są po to aby rozpalić węgiel i na nie jest kierowane także powietrze z boku poprzez otwory, natomiast pozostałe 3 szeczeliny służą do dopalania węgla i na nie nie dmucha już powietrze boczne. U mnie przelatuje przez popół, bo palę innym typem węgla niż zaleca producent i dlatego powietrze dmucha przez popiół. Co myślicie drodzy forumowicze na temat takiego wyjaśnienia? Wstępnie wydaje się być choć w części zasadne.

Opublikowano

Jak nie zmieniając ustawień zapodajesz słabsze paliwo, to strefa żar/popiół ci się cofnie.

Ale by temu zaradzić trzeba albo min zmniejszyć nadmuch, albo zwiększyć strumień paliwa.

Podabnke rzecz się ma jak zmieniasz na bardziej kaloryczny opał, tylko w drugą stronę.

Opublikowano

Wszystko to jak najbardziej prawda. Tylko że, na fabrycznym palniku przy odetkanych wszystkich otworach między rusztami (jest ich 5) to albo mogłem spokojnie palić tak na ok 1/3 palnika, przez 2/3 dmuchało popiół, jak zwiększyłem podawanie aby żar był na 3/4 palnika, to piec dochodził bardzo szybko do zadanej i nie zdążał wypalić podanego węgla, potem wyłączał się nadmuch po o 10% przekroczyło zadaną i tak powstawała sadza i znaczne ilości niedopalonego węgla. Oczywiście także przy tak częstym podawaniu (ok. 50-60s) musiałem mieć dporządny nadmuch, bo inaczej piec kopciłby jak smok nawet w trybie praca - płomień był długi, kopcący i intensywnie pomarańczowy. Zatem trzeba było zwiększać nadmuch. Błyskawicznie doszedł do zadanej  przekroczyłją o 10C i wyłączył nadmuch. Ten sposób był nie do przyjęcia. ZGodnie z Twoją Vlad24 radą udzieloną mi kiedyś na forum zatkałem 2 otwory nawiweowe od strony popielnika, Sytuacja poprawiła się, ale dalej choć już w mniejszych ilościach był niedopalony opał. Jak dałem większą moc (większy nadmuch) to w piecu zaczynało stukać, więc także nie mogłem tak palić i zostawał niedopalony węgiel, choć w mniejszych ilościach. Kilka dni temu jak pisałem na forum wczesniej dociepliłem powrót kotła przez bojler i stuki zniknęły. Mogę zatem dać większą moc (większy nadmuch), aby dopalićwęgiel i nie stuka już. Dziś jeszcze zatkałem trzecią szczelinęod strony popielnika. Spróbuję to doregulować aby było dobrze. Teraz w końcu zgodnie z instrukcją palę blisko podajnika, tyle że powietrze nie przedmuchuje już popiołu.

Opublikowano

Sadzy nie masz bo palisz węglem brunatnym, jak  byś palił w dokładnie ten  sam sposób ale miałem lub grochem to miałbyś sadzę.

Paliłem kiedys w swoim tłoku propalem z bełchatowa i nie miałem grama sadzy.

Podobnie rzecz ma się z niskoklaorycznym miałem na którym mam niewielką ilość sadzy .

Na obecnym miale typ 32.1 , kaloryczność 26-27Mj sadzy mam w h...rę

Powstaje po przejsciu w podtrzymanie.

W sterowniku Tech ST-40 nie mam czegoś takiego jak "przedmuch po przejsciu w podtrzymanie....."

Opublikowano

Ja mam sterownik Compit Rapid5, i tam jest opcja taka, że przy przechodzeniu z trybu praca do trybu podtrzymanie gdy temperatura pieca przekorczy o 1C zadaną włącza się dmuchanie przed podtrzymaniem, kóre mogę ustawić od 0 do 500s. Mam 500s. Wypalam wszystko. Podejrzewam, że to samo byłoby przy bardziej kalorycznym opale. Jeżeli temperatura pieca przekorczy o 10C temp. zadaną, to nadmuch się wyłącza wcześniej. Takim sposobem nie produkuję sadzy, ale podbijam temperaturę zadaną o 10 do 15C, ale to w zasadzie mi nie przeszkadza. Ustawiam 60C, dojdzie maks do 73-75C i stoi  do tych 55C, ale sadzy nie produkuje, bo nie ma z czego. Pewnie podobnie byłoby przy bardziej kalorycznym opale, z tym że pewnie rzadziej bym go musiał podać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.