cieszkizenek19 Opublikowano 16 Listopada 2013 #1 Opublikowano 16 Listopada 2013 Witam wszystkich otoz mam ogromny problem z piecem galmet gt kw20 ...;P od dluszego czasu nie moge w nim napalic w czym lezy problem otoz .. normalnie sie rozpala pali i co zalacza sie dmuchawa dodam ze ogolnie bardzo dlugo sie w nim ze tak wpowiem zwieksza temperatura ..ale do temetu zalacza sie dmuchawa zeby wszystko podsycic tak...przy 35 stopniach wlacza sie pompka i ladnie pieknie ale pozniej juz przy mniej wiecej 39 stopniach dmuchawa przestaje pracowaac temperatura zamiast do gory to maleje i ..za cieszka holere nie moge zalapac podtrzymywania poniewazsz nie moge osiagnac duzej temperatury ..prosze poratujcie jakos moze ktos ma taki problem czy piec :D
spidoman Opublikowano 16 Listopada 2013 #2 Opublikowano 16 Listopada 2013 Jaką masz ustawioną temperature na kotle, jaki opał, co jest powodem że dmuchawa przestaje działać przy 39 st.
sewek77 Opublikowano 16 Listopada 2013 #3 Opublikowano 16 Listopada 2013 Ja bym obejrzał co się dzieje w kominie :P skoro już na dmuchawie nie da rady podnieść temperatury to coś nie tak :P zwłaszcza jak nie było nic grzebane w instalacji i stalo się to ze tak powiem samo z siebie pozdrawiam
HAN Opublikowano 16 Listopada 2013 #4 Opublikowano 16 Listopada 2013 uszkodzony sterownik? uchyl drzwiczki popielnika i spróbuj bez dmuchawy czy nagrzeje.... sterownik wyświetla poprawną temperaturę?
mac65 Opublikowano 16 Listopada 2013 #5 Opublikowano 16 Listopada 2013 Wcale się nie dziwie że nie chce się rozpalić. Start pompki za wcześnie co powoduje napływ zimnej wody do kotła . Wszystko pewnie trwa około 1/2 godziny i jak piec nie podniesie temperatury to sterownik przechodzi na wygaszanie . Nie wiem ile tam masz u siebie ale u mnie to 37 C i piec się wygasza po 30 minutach . Nie wiem czy możesz to ustawić na sterowniku ale podnieś temperaturę załączenia pompki CO na np. 45 C Za mocny nadmuch również nie rozpali w kotle . Nie wnikając w funkcję sterownika. Proponuję rozpalić bez niego przy otwartym popielniku i włączyć go dopiero jak na piecu będzie te 45 C. Jeżeli to nie pomoże to proponuję jeszcze raz zapoznać się z funkcjami jakie możesz na nim ustawić i poszukać błędów w ustawieniach . Dmuchawa zazwyczaj wystarczy jak pracuje w zakresie do 40 %. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.