Bossy Opublikowano 14 Listopada 2013 #1 Opublikowano 14 Listopada 2013 witam mam pytanie posiadam nowy piec górnego spalania 23kw o mocy 3,2N do niego sterownik yeti typ 321KL25WG PN82... mam pytanie jak opcjonalnie ustawic ten sterownik żeby dobrze się wypalał miał i nie strzelał i żeby temp była taka jak trzeba mozliwe parametry do ustawienia: praca (sekundy) 5 do 59 moc dmuchawy 1 do 30 pompa 10 do 12 i minimalny bieg dmuchawy 1 do 9 niestety nie mam możliwości samemu "dojśc" do optymalnych ustawień dlatego piszę na forum proszę o w miarę szybką odpowiedź bo od tego zależy spokojny sen pewnej pani która mnie o tą przysługę poprosiła
staran Opublikowano 14 Listopada 2013 #2 Opublikowano 14 Listopada 2013 Nie wiadomo co to za kocioł i czy dedykowany do miału.Jeśli są wybuchy to oznacza że kocioł za długo jest "duszony",trzeba ustawić częstrze przedmuchy. Na początek może 10s co 3 min.
mareckir1 Opublikowano 14 Listopada 2013 #3 Opublikowano 14 Listopada 2013 Witam raczej 10s co 6min,dmuchawa 3 bieg i miał powinien być wilgotny ok 20%,jeżeli był suchy to może strzelać w piecu.Pozdrawiam.
dako1970 Opublikowano 15 Listopada 2013 #4 Opublikowano 15 Listopada 2013 witam mój kociol pracuje na sterowniku tornado ustawienia płynna regulacja obrotami dmuchawy ,przedmuchy wlaczone histereza 0,5st ograniczenie gorne zakresu temp 90 st ograniczenie dolnego zakresu temp 35st temp załaczenai pompy kotłowej 40 st przedmuch 6 s przerwa pomiedzy przedmuchami 3 min bieg przedmuchu 4 predkosc min dmuchawy 2 predkosc max 12 nachylenie charakterystyki regulacji 7 czas kontroli temp 10 min czas reakcji 10 tak jest u mnie ,nastawy z poprzedniego sezonu grzewczego w tym sezonie jeszcze nie odpalalem palenie miału, ale to są nastawy wyjsciowe... aby dobrac parametry palenia tegorocznego paliwa musze poswiecic 5 rozpalen
dako1970 Opublikowano 15 Listopada 2013 #5 Opublikowano 15 Listopada 2013 oczywiscie jak napisał kolega mareckir1 miał w moim przypadku jest wilgotny ok.20%
Bossy Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor #6 Opublikowano 15 Listopada 2013 piec jest nowy i dedykowany do miału ale nie mam dokładnej nazwy, niedawno był załozony i dotychczas było palone drzewem, nie chodziło mi o to że strzela tylko o poradę jakie ustawienia bedą najlepsze dokładnie na tym sterowniku, przy paleniu drzewem super trzyma temp, i dobrze się pali a że poprzedni piec mocno strzelał to znajoma poprosiła mnie o poszukanie na forach kogoś kto może miał doczynienia z takim sterownikiem (trochę dmucha na zimne ale pomóc warto spróbowac szczególnie że nie mam możliwości przeprowadzenia testów metodą prób i błędów)
mac65 Opublikowano 15 Listopada 2013 #7 Opublikowano 15 Listopada 2013 Jeżeli będą kłopoty ze strzelaniem pieca to trzeba będzie wejść w ustawienia instalatora i zmienić ustawienia histerezy temperatury . Z poziomu użytkownika można jedynie ustawić temperatury na kotle i zakres mocy dmuchawy . Wszystkie pozostałe ustawienia mające wpływ na strzelanie kotła są w ustawieniach instalatora .reszta w sąsiednim wątku o strzelaniu kotła miałowego . Pozdrawiam
kaibuk Opublikowano 31 Stycznia 2014 #8 Opublikowano 31 Stycznia 2014 dako .co myslisz o tym sterowniku .ja miałem z nim troszeczke problemów.w tym sezonie zaczełem palić eko groszkiem.jestem w fazie testów.Na tapecie mam groszek z Chwałowic.Jak dobrze pójdzie to jutro założe ciepłomierz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.