Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka + Grzejniki + Piec Gazowy - Czy Prawidlowe Sterowanie ?

kozi291

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A nie z Waszych wypowiedzi widze że w tym układzie powinien być prawidłowy przepływ tylko, że coś go blokuje - sprawdzę jak teraz będzie po wyczyszczeniu filtra.

Opublikowano

Wczoraj zrobiłem testy

test 1 - przepływ 1,1 l/min

- pompa kotłowa na maksa (2 bieg)

- pompa w rozdzielaczy na maksa (3 bieg)

- sekcja grzejników wyłaczona

test 2 - przepływ 0,9 -1 l/min

- pompa kotłowa na maksa (2 bieg)

- sekcja grzejników właczona

test 3 - przepływ 0,5 l/min

- pompa kotłowa na min (1 bieg)

test 4 - przepływ 0,3-0,4 l/min

- pompa kotłowa na min (1 bieg)

- pompa w rozdzielaczy na min (1 bieg)

post-55975-0-70473500-1441883255_thumb.jpg

Opublikowano

Witam , sprawdź pompę , czy wirnik nie jest stopiony , klucz imbusowy 6 i odkręć 4 śruby . Jak pompa chodziła na sucho pewien czas to mogło się ,,śmigiełko " uszkodzić . 

Opublikowano

Witam , sprawdź pompę , czy wirnik nie jest stopiony , klucz imbusowy 6 i odkręć 4 śruby . Jak pompa chodziła na sucho pewien czas to mogło się ,,śmigiełko " uszkodzić . 

Pompa jest ok - jak odkręcę niebieski zawór to w obiegu podłogi kręci wodą aż miło 1,5 l/min na pierwszym biegu pompy.

post-55975-0-95419600-1441889361_thumb.jpg

Opublikowano

Dwie rzeczy pozostały - 

pompa

rury pomiędzy kotłem a rozdzielaczem

Jak pompę sprawdzić podał kolega 2 posty wyżej

Rury to trzeba zamiast kotła wstawić mostek z zasilania do powrotu i wtedy powinieneś mieć przepływ ponad 2l/min

lub to co masz obecnie i wtedy albo wymieniasz rury albo pompę - która może nie mieć odpowiedniego wydatku i ciśnienia dyspozycyjnego.

A masz możliwość wstawić inną pompę?

Opublikowano

To przynajmniej sprawdź pompę, jak kolega pisał.

Kocioł nie może dławić, tym bardziej że ma osobną pompę!
Ponadto nadal mimo wielokrotnego monitu o podanie typu kotła nie wiem dokładnie co masz!!!

Opublikowano

Pompa w kotle teoretycznie powinna sama dać przepływ na poziomie 1l/min lub więcej.

Miałeś sprawdzić filtry a teraz dopiero podajesz że jeszcze ich nie sprawdziłeś!

Poniżej charakterystyka pompy w kotle

post-18578-0-25011300-1441894656_thumb.jpg

Opublikowano

Pompa jest ok - jak odkręcę niebieski zawór to w obiegu podłogi kręci wodą aż miło 1,5 l/min na pierwszym biegu pompy.

Niezły masz galimatias - człowiek który zainstalował Ci ten rozdzielacz kompletnie nie ma pojęcia jak działa ten układ.

kto zainstalował na końcu górnej belki kolano i skierował przepływ do kotła bezpośrednio z belki powrotnej, a gdzie podmieszanie?

Na zdjęciach ktoś wcześniej pokazywał jak ten układ wygląda konstrukcyjnie w oryginale, możesz też zobaczyć jak to wygląda na stronie KAN: http://pl.kan-therm.com/system_kan_therm/systems/system_kan_therm_tacker/rozdzielacze_kan_therm.html

Instrukcję do rozdzielacza serii 77A (bo taki masz, tylko niepotrzebnie błędnie przerobiony)znajdziesz tu:

http://pl.kan-therm.com/kan/upload/rozdzielacze-73a-77a.pdf

I tak, do górnego zaworu zasilanie, do dolnego zawory powrót do kotła. Dolnym zaworem ustawiasz temp. zasilania pętli OP: zakręcając go temp. spada, odkręcając go temp. rośnie - tak regulujesz przepływ wody gorącej z kotła i tym samym wracającej chłodnej do kotła (ile wypłynie z układu tyle samo wpłynie z kotła do układu). Gorąca woda z kotła miesza się w górnej części sekcji mieszającej z wodą wracającą z pętli OP - wypadkowa to temp. zasilania OP.

Ale już wspominałem wcześniej, taki układ mieszający dobrze sprawdza się z kotłami stałopalnymi, pellet, gaz (ale nie kondensat), poprosu musi być wyższy parametr z kotła min. 50st. Przy takiej temp. z kotła i przy max. odkręconym dolnym zaworze w układzie mieszającym być może wydusisz z niego około 35 st. C - wsumie tyle może Ci wystarczyć z tym ze dla kotła kondensacyjnego 50st. C na zasilaniu to już sporo.

Zawory kulowe czerwony i niebieski otwarte.

W Twoim przypadku dla poprawnej pracy kotła jak i układu OP bardziej wskazany byłby układ mieszający z zaworem trójdrogowym. Instrukcje także znajdziesz na stronie wraz z konstrukcją układu wraz oraz informacją o Kv zaworu trójdrogowego.

Jeśli taki oryginalny układ marki KAN chciałbyś podłączyć do obecnego rozdzielacza, koniecznie musiałbyś zamienić belki miejscami tzn. przepływomierze musiałby pójść na górę (działają tylko na zasilaniu) - zasilanie z nowego układu mieszającego podawane jest na górną belkę.

Pozdro.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. To co widziałeś na zdjęciach to teraz ja przerobiłem do testów, po to żeby sprawdzić przepływ ponieważ jest u mnie jakis problem z przepływem przy konfiguracji rozdzielacza z zaworem trój-drogowym.

Jaki powinien być przepływ na rotametrach do podłogówki - wiem że to powinno wynikać z wyliczeń ale pytam tak z waszego doświadczenia jaki jest przepływ dla pętli 100m ?

Opublikowano

Tak się zastanawiam czy tutaj sam piec nie jest dławikiem ? Bo co z tego, że od pieca idą rury pex32 jak i samym piecu są rurki 16. Czy jednak sprzegło moze byłoby rozwiązaniem ?

Filtry wyczyściłem i dalej tak samo.

Opublikowano

OK załóż sprzęgło, ale ja jeszcze ominąłbym kocioł - jeżeli dasz radę taki mostek zrobić - to go  zrób,  wtedy masz na 100% pewność co jest źle,

A sprzęgło to i tak będzie potrzebne + osobna pompa na grzejniki.

Opublikowano

@kozi291 a próbowałeś takiej opcji - praca tylko pompy na kotle,  pompa od podłogi nie pracuje,  grzejniki zakręcone ?

Oczywiście kocioł ustawiony w trybie grzania CO

Opublikowano

Tą pierwszą pompę masz w kotle a drugą na rozdzielaczu - czyli to samo co masz obecnie.

Zostały tylko 2 rzeczy - rury od kotła do rozdzielacza i pompa w rozdzielaczu

Jaka pompa jest w tym rozdzielaczu?

Opublikowano

kozi291, przecież sam pisałeś że jak odkręcisz niebieski zawór to przepływy wchodzą na "normalny" poziom?

To w taki razie go odkręć, dlaczego jest zakręcony, TEN ZAWÓR MUSI OTWARTY.

Podkręć tylko parametry na kotle do około 45-50st. C, jaką masz teraz temp. na wyjściu z kotła?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.