Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka + Grzejniki + Piec Gazowy - Czy Prawidlowe Sterowanie ?

kozi291

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na 100% było dobrze podłączone, a nawet wywaliłem ten zawór 3D bo myślałem ze moze ma za mały przepływ Kv i podpiołem bez zaworu według takiego schematu - i nadal to samo.

post-55975-0-52105800-1441715649_thumb.jpg

Opublikowano

A w kotle nie można pompy podkręcić wyżej, jaki to kocioł?

Jakbyś chciał dać sprzęgło to musiałbyś dać też drugą pompę na grzejniki np przy rozdzielaczu

Schemat połączeń na rys

post-18578-0-31066200-1441716877_thumb.jpg

Opublikowano

Tak wiem tylko pytanie czy sprzęgło rozwiąże mi problem małego przepływu na podłodze ? Zanim zainwestuje 1500 zł chciałbym mieć pewność. Już raz zainwestowałem nie mając pojęcia o inst. ogrzewania.

Tak wyglądał ten układ po dodaniu zaw. 3D. 

post-55975-0-47037000-1441717137_thumb.jpg

post-55975-0-64620200-1441717163_thumb.jpeg

Opublikowano

A w kotle nie można pompy podkręcić wyżej, jaki to kocioł?

Jakbyś chciał dać sprzęgło to musiałbyś dać też drugą pompę na grzejniki np przy rozdzielaczu

Schemat połączeń na rys

Podkęcałem pompę w kotle i max przepływ był 0,7 l/min.

Piec De Ditrich MCR 24T

Opublikowano

Przepływomierze gdzie mają zero?

Jak zero jest na dole skali to montaż na powrocie , zero na górze skali - na zasilaniu 

I czy kierunek przepływu pompy jest w dół?

Opublikowano

Czyli teoretycznie rozdzielacz jest OK., brak mu tylko zaworu zwrotnego.

Jakie rury są poprowadzone do rozdzielacza (rozdzielaczy)?

Jaka jest ich długość?

Czy jest filtr na rurach - sprawdź jego stan.

Opublikowano

Zawór zwrotny jest w kotłowni

Rury to PEX 32

Długość od pieca do rozdzielacza podłogówki to około 5m do rozdzielacza grzejnikowego około 10m

Filtr na powrocie w kotłowni - sprawdzę go dzisiaj

Opublikowano

Jak dasz sprzęgło i drugą pompę na grzejniki to każda pompa musi mieć osobny zawór zwrotny, 

Ten w kotłowni nie jest potrzebny.

Sprzęgło dla takiego kotła to koszt ok 500 zł a nie 1500 !

Opublikowano

Czyli teoretycznie rozdzielacz jest OK., brak mu tylko zaworu zwrotnego.

Jakie rury są poprowadzone do rozdzielacza (rozdzielaczy)?

Jaka jest ich długość?

Czy jest filtr na rurach - sprawdź jego stan.

Filterek dość brudny - może to było przyczyną ?

Opublikowano

Zawór miałem AFRISTO 3/4 cala Kvs = 1,6 - ale do testów go wywaliłem bo myslałem ze to w nim jest przyczyna.

Czyli w zasadzie może sie okazać że nie uzyskam większego przepływu.

Czy może ktoś wytlymaczyć jak działają pompy w takim układzie czy one jakoś wzajemnie się nie blokują ? - mam na myśli taką sytuację jak np. pompa w piecu jest słabsza a przy rozdzielaczu mocniejsza to czy ta słabsza i tak nie będzie spowalniała tej mocniejszej - jakie sa zalezności przy tych pompach ? 

Opublikowano

W takim układzie jest jeden plus - na II biegu pompy mam bez problemu 2 l/min na wszystkich pętlach - no ale tu pompa przy rozdzielaczu kręci podłogówką a nie całym układem wraz z grzejnikami.

post-55975-0-54978900-1441788170_thumb.jpg

Opublikowano

W takim układzie jw to pompa obraca wodą tylko w obrębie rozdzielacza a pompa przy lub w kotle zajmuje się dostarczaniem wody do tego rozdzielacza.

Ten Afriso to jaki ? termostatyczny? do mieszacza z siłownikiem?

Może się okazać że też jest zły.

Opublikowano

Na razie termostatyczny - zbieram kase na 3D z siłownikiem i sterownik pogodowy - no ale zaniepokoił mnie ten słaby przepływ.

Ale tak jak pisałem robiłem testy przepływu bez tego zaworu i dalej lipa.

Opublikowano

Coś blokuje przepływ przez kocioł, i rury - aż do rozdzielacza - zatkana, uszkodzona rura, mały przekrój rury, filtry,.

Jaki masz kocioł - ale dokładnie, MCR jest kilka modeli.

To trzeba wyjaśnić, gdyż założysz sprzęgło i nadal będzie to samo

Jak wyczyściłeś filtr to jaki efekt?

Opublikowano

Filtr był dość brudny - nawet się nie spodziewałem.

Zeby sprawdzić efekt po wyczyszczeniu filtra to muszę jeszcze raz przerobić układ w ten z zaworem  - może dzisiaj to zrobię i sprawdze.

Opublikowano

Jak zakręcę grzejniki to przepływ nieznacznie się zwieksza ale to jest max 0,6 l/min - czy te pompy jakoś nie blokują sie na wzajem ? Praktycznie nie ma żadnej reakcji na zwiekszanie biegu pompy w podłogówce.

Robiłem testy i tak:

- przy włączonej tylko pompie kotłowej i otwartych grzejnikach na podłogówce przepływ 0,2 l/min

Kolego "mak"

masz rację szlak mnie trafia jak mam wywalic połowę instalacji i przerabiać i dokupić kilka nie tanich urzadzeń dlatego chciałbym najpierw dowiedzieć sie czy jak dokupię sprzęgło to sytuacja się poprawi bo już chyba całkowicie mnie trafi jak lupię sprzęgło, pompę do grzejników, wydam 1500zł wraz z instalacją tego wszystkiego, a i tak nie będzie działać. Niepokoi mnie fakt że po wywaleniu wszelkich dławików na podłogówce mam słaby przepływ.

Oczywiście już wiem, że podstawowym błędem było spięcie obwodów podłogówki i grzejników razem i poprowadzenie tylko dwóch rur do kotłowni ale rozdzielenie tego juz nie jest możliwe - tzn. jest możliwe ale koszty mnie zabiją  :(

Pytanie czy dodanie sprzęgła poprawi sytuację czy szkoda inwestować ?

Samo dodanie sprzęgła bez zmian w instalacji nic nie zmieni. Nie ma sposobu połowicznego. Już wiesz gdzie jest błąd i wiesz jak go poprawić. Ja też bym się mocno wkurzył ale twoje nerwy  nie zmienią.... mechaniki płynów. 

Opublikowano

Kolego @mak nadal nie wiadomo gdzie jest tłumiony przepływ w instalacji - choć ponoć pracują dwie pompy w szereg i są zamknięte grzejniki to też nie ma przepływu 

Opublikowano

Myślę że gdybym budował instalację to odpowiedział bym Ci na to pytanie. To pytanie bardziej do inwestora i wykonawcy niż kogoś kto tego nie widział na oczy. My możemy sobie pogadać i wymyślać przyczyny........ i pewnie nie trafimy.

Opublikowano

Samo dodanie sprzęgła bez zmian w instalacji nic nie zmieni. Nie ma sposobu połowicznego. Już wiesz gdzie jest błąd i wiesz jak go poprawić. Ja też bym się mocno wkurzył ale twoje nerwy  nie zmienią.... mechaniki płynów. 

Czyli jedyne rozwiązanie to rozdzielenie obwodów podłogówki i grzejników ? 

W tym układzie co mam lepiej nie będzie i problemu słabego przepływu przez podłogę nie da się rozwiązać bez separacji obwodów ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.