majdan1986 Opublikowano 11 Listopada 2013 #1 Opublikowano 11 Listopada 2013 witam Jestem własnie na etapie budowy ogrzewania w moim domu , piec co bedzie to typowy smieciuch na wegiel i drewno moc 15kw , bedę miał w domu 4 grzejniki w pokojach i 50 m2 podłogowki w salonie kuchni i lazience i przedpokojach , , chialbym abyscie zerkneli na schemat ktory zrobiłem napisali uwagi ktore powinienem wporwadzić ,
maciej1007 Opublikowano 11 Listopada 2013 #2 Opublikowano 11 Listopada 2013 Witam. Jak na mój gust to dużo za dużo tego wszystkiego jak do kotła węglowego. Najprostsze instalacje są najlepsze. W to miejsce np.zrobiłbym sobie ogrzewanie podłogowe z miedzi.
majdan1986 Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor #3 Opublikowano 11 Listopada 2013 jezeli mowisz ze zaduzo wszytskiego to podaj co mozna wyrzucic aby miec obiegi : grzejniki, podłogowke , cyrkulcje. przy piecu na drewno ,,
kiminero Opublikowano 11 Listopada 2013 #4 Opublikowano 11 Listopada 2013 Dużo błędów niestety. 1. Boiler ma pompę. Jeśli chcesz sterować temperaturą wody w zasobniku, to do likwidacji zawór różnicowy pompy CWU. 2. Pompa grzejnikowa musi być za zaworem 4D na zasilaniu. 3. Zestaw mieszający ogrzewania podłogowego do d... Zastosuj rozwiązanie oparte na termostatycznym zaworze 3D lub z siłownikiem. 4. Podłoga powinna być wpięta za zaworem 4D, równolegle z pompą CO. 5. Układ cyrkulacji do doprecyzowania, ponieważ bez ZZ to nie zadziała. Domyślam się, że planujesz zawór 3D termostatyczny do CWU. Popraw schemat i nanieś planowane średnice oraz określ materiał rur.
majdan1986 Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor #5 Opublikowano 11 Listopada 2013 troche pozmieniałem bo doczytałem że kocioł musi miec zabezpieczeni zimnego powrotu , i teraz moje pytanie czy tak bedzie dobrze , woda w zbiorniku cwu bedzie miała temperature podobna co na zasilaniu co , dlatego zastosowany mieszacz na wyjsciu
Gość Digitrax Opublikowano 11 Listopada 2013 #6 Opublikowano 11 Listopada 2013 Nadal jest źle włącznie z średnicami rur.
majdan1986 Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor #7 Opublikowano 11 Listopada 2013 po to wlasnie tu pisze zeby uslyszec co mam zle , a twoja wypowiedz nic nie wnosi do tematu ,
kiminero Opublikowano 11 Listopada 2013 #8 Opublikowano 11 Listopada 2013 troche pozmieniałem bo doczytałem że kocioł musi miec zabezpieczeni zimnego powrotu , i teraz moje pytanie czy tak bedzie dobrze , woda w zbiorniku cwu bedzie miała temperature podobna co na zasilaniu co , dlatego zastosowany mieszacz na wyjsciu Z deszczu pod rynnę. Poszukaj jakiegoś gotowego schematu "producenckiego", bo proch próbujesz wymyśleć. Pompy szeregowo, pompy CWU brak, średnice za małe, zawór różnicowy zbędny... Nagle zmieniasz koncepcję z 4D na 3D termostat powrotu. Zdecyduj się co chcesz zastosować i jak układ ma funkcjonować, bo każda taka radykalna zmiana, to duże konsekwencje dla reszty układu.
kiminero Opublikowano 11 Listopada 2013 #9 Opublikowano 11 Listopada 2013 1. Jak chcesz chronić powrót? 2. Czy chcesz mieć nadzór nad temp wody w boilerze? 3. Jak chcesz przygotowywać wodę dla podłogi (3D, pompa mieszająca)? 4. Czy chcesz zastosować sterowanie pogodowe? 5. Czy będą termostaty na grzejnikach? 6. Z czego zbudujesz układ? 7. Jaki dokładnie kocioł zamontujesz i co będzie paliwem głównym?
majdan1986 Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor #10 Opublikowano 11 Listopada 2013 piec wymaga zastosowania mieszacza aby zabezpieczyc powrot , dlatego ten zawor 3 drogowy , pompa na powrocie spelnia role pompy cwu , gdyz ona bedzie chodzic caly czas jak tylko temperatura na piecu osiagnie 60 stopni , latem pompa co nie bedzie chodzic, zawor roznicowy zastosowalem wlasnie na wypadek zbyt duzej temperatury latem na piecu
majdan1986 Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor #11 Opublikowano 11 Listopada 2013 1. Jak chcesz chronić powrót? 2. Czy chcesz mieć nadzór nad temp wody w boilerze? 3. Jak chcesz przygotowywać wodę dla podłogi (3D, pompa mieszająca)? 4. Czy chcesz zastosować sterowanie pogodowe? 5. Czy będą termostaty na grzejnikach? 6. Z czego zbudujesz układ? 7. Jaki dokładnie kocioł zamontujesz i co będzie paliwem głównym? 1. powrot bedzie chronil zawor 3 drozny zamontowany na powrocie , 2. temperatura w bojlerze bedzie miala prawie taka sama temperature co zasilanie z pieca , dlatego zawormieszajacy termostatyczny na wyjsciu z bojlera 3. temperature podłogówki bede sterował silownkiem z zaworem mieszajacym na podstawie temperatury zasialania podlogowki i temperatury zewnetrznej 4 poprzednia wypowiedz 5 na grzejnikach beda zamontowane termostaty 6 uklad bedzie całkowicie z miedzi 7 kocioł kotlosapwu uks-g 16kw
kiminero Opublikowano 11 Listopada 2013 #12 Opublikowano 11 Listopada 2013 OK. Skoro boiler może mieć temp kotła, to można go wykorzystać do ochrony powrotu kotła. Obieg CWU pracujący non stop skutecznie chroni powrót. Zastosowanie pompy kotłowej z termostatycznym 3D, to bez sprzęgła będzie konflikt przepływów. Zazwyczaj do kotłów opalanych drewnem stosuje się bufory, które są jednocześnie "sprzęgłem" układu. Ty tego nie masz. Chodzi o to, że pompy CO i podłogi generują jakiś przepływ, który żadko będzie równy przepływowi pompy kotłowej, a do momentu rozgrzania kotła przepływu na układ nie będzie wogóle.
majdan1986 Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor #13 Opublikowano 11 Listopada 2013 to co proponujesz??
kiminero Opublikowano 11 Listopada 2013 #14 Opublikowano 11 Listopada 2013 Standard, który wielokrotnie tu na forum wałkowano. "Udziwnienia" możesz robić na tej podstawie.
majdan1986 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor #15 Opublikowano 12 Listopada 2013 ok zrobie tak jak napisalem i pokazales na dolączonym obrazku , z tym ze producent kotla przedluza gwarancje o 2 lata jakj bede mial zastosowany zawor trojdrozny na powrocie jako zabezpieczenie kotla , tak wiec czy tak zamontowany bedzie spelnial swoja funkcje . dodalem rowniez zawory zwrotne , i jeszcze pytanie o zawor roznicowy przy pompie cwu , w przypadku braku zasilania
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.