Gość Emilien Opublikowano 9 Listopada 2013 #1 Opublikowano 9 Listopada 2013 Witam Chciałem kolegom "palaczą" i pokaz schemat co pieca mojego sąsiada. Piec węglowy.Ogrzewanie podłogówka dół z jednego rozdzielacza z pompą grzejniki dół z rozdzielacza , grzejniki piętro z rozdzialcza. Przy piecu pompa co oraz pompa cwu + zawór trzydrożny.Instacja otwarta zbiornik na strychu Temat załóżyłem bo martwi mnie brak bezpośredniej rury wznośnej i bezpieczeństwa do zbiornika na stychu. Mam pytanie też czy ten zawór 3 drożny jest właściwy w tym miejscu.Ma on służyć wedle instalatora do szybszego zagrzania cwu Według sąsiada jakoś słabo mu grzeje wode nawet w pozycji 6. Puki co obie pompki są na pierwszym biegu. Pozdrawiam i czekam na jakieś konkrety. Przy pompie co zasilanie po pompie idzie tylko pojedyncza rurka w parter i pojedyncza w piętro. Z piętra schodzi pojedynczy powrót oraz przelew w postaci pex'a.
sambor Opublikowano 9 Listopada 2013 #2 Opublikowano 9 Listopada 2013 Poradź sąsiadowi aby ubezpieczył swój dom.
dako1970 Opublikowano 9 Listopada 2013 #3 Opublikowano 9 Listopada 2013 to że ubezpieczy to i tak kasy nie dostanie,jesli biegły uzna ze były wady( a są) w instalacji to ubezpieczyciel moze odmówic wyplaty
dako1970 Opublikowano 9 Listopada 2013 #4 Opublikowano 9 Listopada 2013 wielokrotnie było pisane na tym forum ... od wyjscia z kotła do naczynia zadnych zaworów (3d/4d , różnicowych,kulowych) tylko trojniki a po nich rozdzial i urzadzenia obwód c.w.u.najlepiej bezposrednio z wyjscia kotla i powrót.......mozna zastosowac pompe ladujaca i sterownik( osobny lub kotla) niestety ta czesc instalacji z zaworem 3d i roznicowym do zmiany
Gość Emilien Opublikowano 10 Listopada 2013 #5 Opublikowano 10 Listopada 2013 Dzięki za odpowiedzi. czyli potwierdziło się że brak niezależnego zabezpieczenia. Więc rozumiem że przeróbka ma polegać na nowej rurce prosto do zbiornika . A czy zwór 3d jest właściwie zamontowany? pozdrawiam
majschi Opublikowano 10 Listopada 2013 #6 Opublikowano 10 Listopada 2013 Zawór 3d w obecnym układzie nie pełni żadnej funkcji Mam pytanie też czy ten zawór 3 drożny jest właściwy w tym miejscu.Ma on służyć wedle instalatora do szybszego zagrzania cwu Według sąsiada jakoś słabo mu grzeje wode nawet w pozycji 6. do szybkiego grzania CWU służy priorytet CWU w sterowniku
Gość Emilien Opublikowano 16 Listopada 2013 #7 Opublikowano 16 Listopada 2013 Witam ponownie. Sugestie i porady przekazałem. Instalator był oglądał i wszystko jest ok (według niego) Twierdzi że powrót jest bez zadnych zaworów więc woda ma gdzie iść.
majschi Opublikowano 16 Listopada 2013 #8 Opublikowano 16 Listopada 2013 To zapytaj jeszcze tego instalatora czy para wodna powstająca w czasie gotowania się wody ucieknie powrotem. Zawsze myślałem że para jest lżejsza od wody i idzie do góry
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.