Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Regulator Pokojowy A Żywotność Kotła

Max84

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam piec z podajnikiem o mocy 25kW firmy Kołton, nowa instalacja co, dom starszy nieocieplony.

Jest to mój drugi sezon grzewczy i zastanawiam się nad zakupem regulatora pokojowego.

Sterownik tech - 42 -> Po włączeniu opcji regulator pokojowy sterownik po uzyskaniu sygnału od pokojówki o osiągnięciu temperatury wyłącza pompę "co". W momencie wyłączenia pompy "co" piec dojdzie do zadanej temperatury i wchodzi w stan podtrzymania w którym jak zakładam będzie stał kilka godzin aż temperatura w pomieszczeniu spadnie poniżej zadanej. Jednocześnie woda w układzie "co" wychładza się i w momencie ponownego załączenia pompy "co" zostanie wtłoczona do kotła.

I tu się rodzi moje pytanie: Co z kotłem - czy nie będzie miał za wielką różnice temperatur, Czy nie wpłynie to na szybsze zużycie kotła???

Proszę o rozwianie moich wątpliwości

Z góry dziękuje za każda odpowiedź.

Opublikowano

u mnie po osiagnieciu temp w pokoju kociol obniza temp zadana i c.o. o 20 % a pompa chodzi nonstop. Temp c.o. utrzymuje zawor n4 wraz z silownikiem

Opublikowano

Hey!

Już 3 sezon jadę z pokojówką i jak na razie jest OK - zużycie opału mniejsze a z piecem nic sie nie dzieje. Mam zawór 4d lecz bez siłownika i ustawiony na stałe. Na forum były zdjęcia 2 letniego kotła zeżartego na amen tak więc to zależy od wiele wielu czynników. Suchy opał jest moim zdaniem kluczowy.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Myśle że obie odpowiedzi są sensowne i zastosowane rozwiązania dobre. Musisz się zdecydować na jedno z nich. Spróbuj jak masz możliwość ustawienia w sterowniku to obniżenie temp. zadanej (np. na piecu jest ustawione 50oC), po osiągnięciu wymaganej temp. w pomieszczeniach (np.20oC) sterownik pokojowy daje sygnał i wówczas zawór czterodrogowy (jak wyżej) sterowany przez piecowy regulator przymyka wodę ciepłą na wyjściu z zaworu czterodrogowego obniżając jej temp. na wyjściu z zaworu na grzejniki o te 20% jak to pisze Lancaster. Warunki w tym przypadku to: zawór czterodrogowy sterowany siłownikiem, programator pokojowy, no i dobrzeby było gdyby sterownik pieca miał możliwość podłączenia zarówno 1)sterowanika zaworu 4-drog. jak i 2)programatora pokojowego, 3)pompyCO lub lepiej pomp CO i CW, . Wówczas na piecu zachowasz wymaganą temp. te jak to piszą min 50oC (temp. skraplania-roszenia pieca) co wpływa na żywotność i sprawność pieca. Ale i drugie rozwiązanie co opisuje sobon2000 myślę że jest także dobre acz zwróć uwagę że podstawowy warunek to zawór 4-ro drog. jest najistotniejszy w tej sytuacji. Dodam od siebie że ta wilgotność opału także ma ogromne znaczenie na żywotność pieca. Ale napisz coś więcej o swojej instalacji przekroje rur, jakie rury, co z armatury masz.(zawory, pompki, itp.) Powodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.