merdoc Opublikowano 31 Października 2013 #1 Opublikowano 31 Października 2013 Witam wszystkich na forum i z góry przepraszam za błędy. A wiec, zakupiłem mieszkanie 60m2 na trzecim piętrze i za ścianą mam pomieszczenie z piecem grzewczym, jest to dla mnie coś dziwnego, bo takie pomieszczenia z zawartością powinny być w piwnicy. Pytanko jest następujące czy praca tego pieca nie będzie za głośna albo nie będzie wytwarzał zbyt wiele ciepła, że będę mógł to odczuć w moim mieszkaniu oraz czy jest to w jakiś sposób niebezpieczne np. podczas wybuchu pieca nie zwali mi się ścianą na głowę. Dziękuję za odpowiedzi z góry.
Landcaster Opublikowano 31 Października 2013 #2 Opublikowano 31 Października 2013 co to urządzenie grzewcze? Kocioł z podajnikiem czy kocioł na gaz ?
automatyk Opublikowano 31 Października 2013 #3 Opublikowano 31 Października 2013 ale moment to pomieszczenie należy do twojego lokalu czy to jest centralna kotłownia całego bloku? jeśli centralana kotłownia to na pewno jest bezpiecznie
Gość Wera75 Opublikowano 7 Listopada 2013 #4 Opublikowano 7 Listopada 2013 Sąsiedzi u teściów mają takie pomieszczenie z wymiennikami CO pod swoim mieszkaniem - chwalą sobie, bo nie muszą w ogóle ogrzewać pokoju który znajduje się nad nad nim. ale czy bezpieczne.. przez lata nic tam się nie dzieje, ale nie wiem czy mówimy o tym samym.
merdoc Opublikowano 7 Listopada 2013 Autor #5 Opublikowano 7 Listopada 2013 Witam i przepraszam, że dopiero teraz piszę. Jest to kotłownia z piecem na gaz na ostatnim piętrze, czyli trzecim moje mieszkanie będzie za ścianą tej kotłowni z tego, co się dowiedziałem to w sezonie grzewczym to urządzenie będzie przykładowo buczeć, rozmawiałem z trzema osobami, co mają taką samą przyjemność, wiec nie dobrze i jeszcze chciałbym wiedzieć, dlaczego deweloper wybudował kotłownie na najwyższym piętrze a nie w piwnicy jak zawsze to się robi.
sambor Opublikowano 9 Listopada 2013 #7 Opublikowano 9 Listopada 2013 Niestety, tak też można zlokalizować kotłownię :( Ostatnio dostałem do wyceny instalację w bloku 4p z kotłownią na dachu, oczywiście gazową. powodem takiej lokalizacji jest brak miejsca w piwnicy - garaż podziemny zajmuje całą piwnicę. Pozdr.
automatyk Opublikowano 10 Listopada 2013 #8 Opublikowano 10 Listopada 2013 Witam i przepraszam, że dopiero teraz piszę. Jest to kotłownia z piecem na gaz na ostatnim piętrze, czyli trzecim moje mieszkanie będzie za ścianą tej kotłowni z tego, co się dowiedziałem to w sezonie grzewczym to urządzenie będzie przykładowo buczeć, rozmawiałem z trzema osobami, co mają taką samą przyjemność, wiec nie dobrze i jeszcze chciałbym wiedzieć, dlaczego deweloper wybudował kotłownie na najwyższym piętrze a nie w piwnicy jak zawsze to się robi. no bardzo dobrze że zlokalizował kotłownię na ostatnim piętrze gdyż pozyzej 2 pięter robi się przeważnie na ostatnim i tak stanowią przepisy można tez na parterze ale jest więcej wymagań więcej zabezpieczeń strefowych jeśli chodzi o ppoż itp. ,a to czy będzie buceć to zależy jakie kotły sa zasitalowane i jaki osprzęt
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.