us07 Opublikowano 10 Października 2013 #1 Opublikowano 10 Października 2013 Witam. Jestem posiadaczem kominka i mam pewien temat do zrealizowania i może komuś mi coś podpowie lub doradzi. Posiadam kominek z płaszczem wodnym - problem polega na zbyt małej ilości tlenu w komorze spalania - drobniej porąbane drewno spala się do końca, natomiast większe sztaby palą się słabo i woda nie osiąga pożądanej temperatury. Miałem u siebie już 3 kominiarzy i wszyscy twierdzą, że komin jest OK, ciąg jest prawidłowy, nawet lekkie uchylenie drzwiczek kominka powoduje natychmiastową reakcję i w palenisku aż furczy :), następuje efektywne spalanie. Do kominka doprowadzony mam w posadzce kanał dolotowy powietrza z zewnątrz (odległość OK 4m i niestety 5 albo 6 kolan, średnica fi100). Niestety po odłączeniu rury dootowej od kominka czyli przy czerpaniu powietrza bezpośrednio z komory kominka/pomieszczenia, nawet przy otwartym oknie, nie widać większej różnicy w spalaniu. Tak jak gdyby problem leżal w samym kominy - nie wiem czy to możliwe, ktoś to przecież projektował i testował ( kominek - BeF 8 Aqua Start 8. Zastanawiam się zatem czy w kanale dolotowym nie zainstalować wentylatora wymuszającego dopływ i sterowanego na podstawie temperatury wody na rurze wylotowej z kominka. Czy możecie się wypowiedzieć odnośnie tego rozwiązania? Może ktoś miał podobny problem? Mam kominek od 3 lat i jak do tej pory jest dla mnie większym utrapieniem i problemem niż przyjemnością. Pozdrawiam Krzysztof
sambor Opublikowano 10 Października 2013 #2 Opublikowano 10 Października 2013 Twój instalator kominka nie przeczytał instrukcji wg której min otwór doprowadzający powietrze powinien wynosić 400cm2 a u ciebie jest 78cm2 czyli prawie 6x za mało. Wentylator nawiewny jest pewnym rozwiązaniem ale nie do końca, powinieneś zmienić doprowadzenie powietrza na większe.
us07 Opublikowano 10 Października 2013 Autor #3 Opublikowano 10 Października 2013 Jak wspominałem wcześniej do komina doprowadzona jest rura o średnicy fi100, fabryczne kominek ma wyprowadzenie w obudowie pod rurę o średnicy fi150 i co mnie dziwi w komorze spalania pod kratka popielnika powietrze wlatuje przez otwór 2/2 cm - nie powinien być większy? Jak to wygląda w innych kominkach? nie bardzo wiem jak to policzyłeś, że wyszło Ci 6x za mało? - podpowiedz proszę jak to liczyłeś...? fabryczny otwór na dolot powietrza w kominku ma fi150 czyli 176cm2 skąd masz dane o otworze doprowadzającym, który powinien wynosić 400 cm2 ? masz to w manualu od tego kominka? p.s. jak wspomniałem wcześniej - nawet jak odłączyłem rurę doprowadzającą powietrze do kominka, czyli kominek czerpał powietrze otworem fabrycznym z pomieszczenia (przy otwartym oknie) nie wiele to zmieniało jeśli chodzi o jakość spalania. Na tej podstawie wnioskuję (może się mylę), że nawet pry większej średnicy rury nic by się nie zmieniło.. no ale ja nie jestem z branży i mogę się mylić.
sambor Opublikowano 10 Października 2013 #4 Opublikowano 10 Października 2013 Zobacz tu http://www.befpolska.com/download/tl-start-8-aqua-1210_pl.pdf na dole pierwszej strony. To chyba ten kominek? Jeżeli tak to prosty jest rachunek - on wymaga przekroju dopływu powietrza 400cm2 a ty masz 78 czyli 400/76= 5,12 w tym kolana czyli powinno być nawet więcej niż 400cm2 A ty nie wiesz co masz - w pierwszym poście jest podana rura 100, w trzecim 150 a naprawdę.? A jaki masz komin? powinien być fi 200.
us07 Opublikowano 10 Października 2013 Autor #5 Opublikowano 10 Października 2013 Tak - to faktycznie ten kominek. W pierwszym poście pisałem, że mam zamontowaną rurę dolotową 100, w trzecim, że "fabryczny otwór na dolot powietrza w kominku ma fi150" mam tu na myśli, że taka jest średnica fabrycznego wejścia dopływu powietrza do kominka. Czyli podsumowując rurę doprowadzającą powietrze z zewnątrz mam o średnicy 100, później reduktor 100/150 i wejście do kominka o średnicy 150. Zastanawia mnie fakt, że w sytuacji kiedy odłączyłem wąskie gardło czyli rurę dolotową fi100 z zewnątrz, to kominek czerpał powietrze bez żadnych ograniczeń z wnętrza pomieszczenia (okno uchylone)i nie zauważyłem, żeby do paleniska docierało więcej powietrza. Paliłem tak przez kilka dni i dalej paliło się lipnie... p.s. komin ma fi 200 ! p.s. tak się jeszcze zastanawiam - skoro fabryczne wejście "dolotu" w kominku ma fi 150 to daje nam to 176cm2 - nawet gdyby zastosować rurę fi150 na dolocie by zrównać się ze średnicą otworu w kominku to i tak nie osiągnę zalecanych 400 cm2 No chyba, że inaczej się to przekłada i ważne jest żeby kanał dolotowy przez całą długość miał te 400cm2 a wejście do kominka może być już zwężone do fi 150 czyli 176cm2? Jak to jest naprawdę?
sambor Opublikowano 10 Października 2013 #6 Opublikowano 10 Października 2013 Najpierw spróbuj powiększyć rurę nawiewu do min 160 - typowa rura kanalizacyjna , ew fi 150 tak jak wlot do kominka. Wiele firm produkujących kominki tak robi - większy dolot i zwężenie przy podejściu do kominka Ja np w kominku Spartherma miałem dolot fi 125, rurę zalecali 200cm2 ( fi 160) a do paleniska powietrze było doprowadzane 2 szczelinami 1x 4cm , podczas rozpalenia otwartymi ale podczas pelnego palenia przymkniętymi do 1/4 pełnego otworu. W twoim przypadku mogą być źle ustawione deflektory - są dwa. Sprawdź je czy jest przelot pomiędzy nimi. W moim kominku w celu dostosowania do optymalnego palenia.była regulacja otwarcia takiego deflektora śrubą rzymską . Z tymi przekrojami dolotów rozchodzi się o wytworzenie ciągu kominowego w układzie a nie o ilość powietrza potrzebną do spalania.
us07 Opublikowano 10 Października 2013 Autor #7 Opublikowano 10 Października 2013 OK w weekend zamierzam doprowadzić rurę o większej średnicy do kominka. Jeśli chodzi o deflektory to instalator zdemontował całkowicie jeden z nich gdyż twierdził, że słaby ciąg jest i bez niego będzie lepiej. Deflektor wala się gdzieś po moim podwórku. Czy to też może mieć wpływ na spalanie?
sambor Opublikowano 10 Października 2013 #8 Opublikowano 10 Października 2013 Brak deflektora może być przyczyną złego grzania - czyli lepiej poszukaj tego deflektora i jak dojdziesz do ładu z paleniem to go zamontuj z powrotem. Jak wsadzisz zapaloną gazetę do kominka lub świeczkę to widać że jest ciąg?
us07 Opublikowano 10 Października 2013 Autor #9 Opublikowano 10 Października 2013 Tak jak wcześniej pisałem było u mnie już kilku kominiarzy, każdy z nich zapalał gazetę w wyczystce i też w samym kominie we wnętrzu kominka - ciąg był duży - "furczało" na maxa... ciąg jakoś zanika jak tylko zamknę drzwiczki od kominka. Odszukam zatem deflektor i założę go - jak tylko mi się uda bo nie mam pojęcia jak był zamontowany.
sambor Opublikowano 10 Października 2013 #10 Opublikowano 10 Października 2013 Jeżeli jest ciąg przy otwartych drzwiczkach kominka to problem jest z dopływem powietrza do paleniska, sprawdź drożność - może coś się przytkało od dołu. Nie zależnie większa rura nawiewna.
Ekstern Opublikowano 13 Października 2016 #11 Opublikowano 13 Października 2016 Bardzo jestem ciekawy czy problem z tym kominkiem został rozwiązany, ponieważ mam podobny. Z nie świadomości umieściłem cierpnie powietrza od strony wschodnie, tam gdzie mieszkam z reguły wieje z zachodu. Przeróbka raczej nie wchodzi w rachubę może ktoś mi podpowie czy można rozwiązać w jakiś sposób ten problem.
drewniak Opublikowano 13 Października 2016 #12 Opublikowano 13 Października 2016 Chyba to bez znaczenia z której strony bo ja mam od wschodu i dmucha ok.
Ekstern Opublikowano 13 Października 2016 #13 Opublikowano 13 Października 2016 Wynika z tego, że niektórzy bajki piszą. A jak coś źle działa człowiek wszystkiego się chwyta.
marwol Opublikowano 13 Października 2016 #14 Opublikowano 13 Października 2016 Primo - sprawdzamy drożność kanału doprowadzającego powietrze z zewnątrz. Po drugie : czytamy instrukcje. Punkty odnośnie dopływu powietrza - kratki na i wywiewne. Po trzecie : sprawdzamy przepustnice powietrza przy kominku. Może zacięta? Jeśli ciąg w kominie jest to musi działać. Kiedyś nie było doprowadzenia powietrza z zewnątrz i kominki się paliły. No i rozpalaj z głową :)
Ekstern Opublikowano 24 Października 2016 #15 Opublikowano 24 Października 2016 Wydawało mi się, że robię i wszystko jest dobrze nic nie przynosiło pozytywnych efektów. Aż któregoś dnia wpadłem na pomysł, co pokazuje na filmie: https://www.youtube.com/watch?v=kWlBKxv7LxE&feature=youtu.be Nic nie zmieniałem w instalacji ani w kominku, tylko wstawiłem jeden prosty element, który wykonałem w przydomowym garażu.
sambor Opublikowano 24 Października 2016 #16 Opublikowano 24 Października 2016 Zamiast nauczyć się palić - bądź co bądź jak piszesz aż 7 lat niewłaściwego palenia to teraz szukasz jeleni na jeden prosty element, który wykonałeś w przydomowym garażu. A jakbyś miał prawidłową instalację to nie byłoby problemu już 7 lat temu. Ale jak napisałeś kilka postów wstecz Wynika z tego, że niektórzy bajki piszą. A jak coś źle działa człowiek wszystkiego się chwyta.
Hermogenes Opublikowano 25 Października 2016 #17 Opublikowano 25 Października 2016 Przy pomocy tego jednego prostego elementu usuniesz ciążę i krawat zawiążesz.hahaha
MietekS Opublikowano 25 Października 2016 #18 Opublikowano 25 Października 2016 Nic nie zmieniałem w instalacji ani w kominku, tylko wstawiłem jeden prosty element, który wykonałem w przydomowym garażu. Zamiast umieszczać takie filmiki, opisz dokładnie, jak i co zrobiłeś.
artkoz3 Opublikowano 27 Października 2016 #19 Opublikowano 27 Października 2016 Witam, taki prosty temat przyszedł mi do głowy: czy w tym lufcie kominowym nie ma gdzieś otwartej wyczystki, lub przypadkowo nie została zamontowana kratka wentylacyjna na jakimś etażu ? To może powodować słaby cug.
irmentruda Opublikowano 18 Listopada 2016 #20 Opublikowano 18 Listopada 2016 w instrukjcji do "turbokominka" z Makrotermu napisali, ze czerpnia musi miec srednice min. fi100 mm, ja mam zwykla rure 110 mm kanalizacyjna, dł. ok. 6 m i 5 kolan po drodze. Wlot na elewacji zachodniej. Problemem przy 8 metrowym kominie fi200 mm jest zbyt duzy ciag. Przy silnym wietrze (jak np. dzis) w ogole nie trzeba stosowac wentylatora, gorzej, ze wzgledu na brak przepustnicy brak jakiejkolwiek kontroli nad tym co dzieje sie w kominku.
Kristofer82 Opublikowano 28 Listopada 2016 #21 Opublikowano 28 Listopada 2016 Dokładnie - jak dobrze zawieje to w kominku powietrze z zewnątrz nie jest potrzebne :).
drewniak Opublikowano 29 Listopada 2016 #22 Opublikowano 29 Listopada 2016 Jak nie będzie powietrza z zewnątrz to pociągnie z wewnątrz i chata będzie się chłodzić. Na zbyt duży ciąg przy silnym wietrze to tylko rck.
nedzarz Opublikowano 7 Grudnia 2016 #23 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Witam, czy powietrze z zewnątrz rurą fi 70 dyskwalifikuje podłączenie kozy bezpośrednio?
MietekS Opublikowano 19 Stycznia 2017 #25 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Mam kominek (bez płaszcza wodnego) w którym powietrze do paleniska jest brane z pomieszczenia (nie ma dolotu bezpośredniego). W sieci doczytałem się opinii, że w takim przypadku robienie dodatkowej czerpni nie ma sensu). Czy tak jest w istocie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.