kesser Opublikowano 8 Października 2013 #1 Opublikowano 8 Października 2013 Witam Posiadam piecyk Saunier Semia C24 z otwartą komorą zainstalowany w łazience. Dotychczas 5 lat właściwie nic się nie działo. Teraz wymaga wymiany jakiejś części koszt ~80 pln związanej z odpaleniem palnika. Wymyśliliśmy z rodziną aby wymienić ten piec na komorę zamkniętą dla poprawienia komfortu urzytkowania. Najprościej wymienić na Semię F21 lub Thema classic F21E (oba z zamkniętą komorą). Teraz instalator zachęca do themy argumentując lepszymi podzespołami i mniejszą awaryjnością. Różnica w cenie około 1000 pln. Pytanie jakie są Wasze doświadczenia z tymi piecami? Czy warto wybrać droższy model, bo parametry na stronie są praktycznie identyczne (patrząc z punktu widzenia laika)? Szukałem jakiś info na internecie jak narazie bez efektu.
Gość mak Opublikowano 9 Października 2013 #2 Opublikowano 9 Października 2013 Semia jest sterowana stałotemperaturowo a Thema pogodowo dlatego jest droższa. Który wybrać? Jak instalacja mała to stałotemperaturowy, przy większej można kupić pogodowy. Wymiana kotła na turbo jest ideą słuszną szczególnie jak jest zamontowany w łazience. Niestety czeka cię jeszcze jeden wydatek czyli albo wymiana wkładu kominowego albo dodatkowe doprowadzenie powietrza do kotła, o czym powinien poinformować instalator.
kesser Opublikowano 9 Października 2013 Autor #3 Opublikowano 9 Października 2013 O wkładzie wiem chodzi o sam kocioł. Co oznacza sterowany pogodowo? Kontroler na ścianie jest w 3 wariantach od prostego po radiowy czy to o to chodzi? Ja chcę do kotła wybrać ten sterownik ścienny E7 po kablu czyli z ustawieniem trybu dzień/noc.
olinek Opublikowano 9 Października 2013 #4 Opublikowano 9 Października 2013 Sterowanie pogodowe to z grubsza biorąc - czujnik zewnętrzny współpracuje ze sterowaniem pogodowym zainstalowanym w kotle i temperatura zasilania CO zmienia się w zależności od temperatury zewnętrznej - sterownik pokojowy utrzymuje stałą temperaturę w pomieszczeniu steruje kotłem na zasadzie włącz/wyłącz ale nie zmienia ustawionej temperatury na kotle.
kesser Opublikowano 9 Października 2013 Autor #5 Opublikowano 9 Października 2013 Reasumując wychodzi, że skoro semia z otwartą komorą się spisywała to i z zamkniętą też będzie i nie ma sensu dopłacać do themy.
olinek Opublikowano 9 Października 2013 #6 Opublikowano 9 Października 2013 Różne są szkoły, powinien to ocenić jakiś dobry instalator,ale prawda jest taka,że nawet wśród instalatorów jak i serwisantów ciężko znalezć wielkich entuzjastów sterowania pogodowego.
olinek Opublikowano 11 Października 2013 #7 Opublikowano 11 Października 2013 W uzupełnieniu dodam,że ja mam sterowanie pogodowe ( bo się uparłem ) chociaż odradzali mi to zarówno instalator jak i dwóch serwisantów. Mam dlatego,że sterowanie pogodowe jest w moim kotle ( Termet EcoCondens )w standardzie,więc musiałem dokupić tylko czujnik zewnętrzny,więc koszt dodatkowy niewielki. Może w innych kotłach tzw. firm wiodących ;) jest to jakoś bardziej rozbudowane ( chociaż nie bardzo wierzę ) ale u mnie sprowadza się to do tego,że po znalezieniu odpowiedniej krzywej grzewczej,nie muszę biegać do kotła,żeby zmienić temperaturę zasilania CO w zależności od temperatury zewnętrznej - taki jest mój zysk z tego udogodnienia. Więc reasumując,jak bym miał dopłacić tysiąc złotych za sterowanie pogodowe,to bym się mocno zastanowił !
Gość mak Opublikowano 12 Października 2013 #8 Opublikowano 12 Października 2013 Problem jest trochę bardziej złożony niż się wydaje. Już pisałem że dla instalacji grzejnikowej w mieszkaniu lub małym domu dobrym rozwiązaniem jest sterowanie stałotemperaturowe. Niestety nie sprawdza się gdy mamy dużą instalację grzejnikową lub mieszaną grzejnikowo-podłogową lub podłogową. Wtedy sterowanie pogodowe. Nie wszystko da się rozpatrywać w kategorii ceny, ważna jest funkcjonalność i komfort użytkowania. Sterowniki pogodowe mają funkcje których nie posiadają stałotemperaturowe np obsługa kilku obiegów grzewczych czy obiegów grzewczych z mieszaczem, współpraca ze zdalnymi sterowaniami obiegów grzewczych i tam gdzie jest taka potrzeba warto jest takie rozwiązanie zastosować. A jak ktoś ma instalację w mieszkaniu czy małym domu składającą się z jednego obiegu grzejnikowego to pewnie że nie warto wydawać tysiąca złotych dodatkowo na zakup kotła ze sterownikiem którego możliwości nigdy nie wykorzystamy, Taniej zdecydowanie jest kupić kocioł ze sterownikiem stałotemperaturowym + termostat pomieszczenia i mamy wszystko czego potrzebujemy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.