TIMON120777 Opublikowano 6 Października 2013 #26 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 taki termometr w czopuch zainstaluj- skala do 250-300stC koszt w sklepie lokalnym 25-30zł za tyle ja chłopakom wysyłałem to akurat z mojego kotła wrzucasz taki w czopuch lub tuż za i wiesz co się dzieje w kotle bez zaglądania normaly poziom to przedział 140-200stC przy kotłach przewymiarowanych schodzi poniżej 100stC nawet a jak się przesadzi z wiatrem wyciaga ponad 300st niewielkim zatem kosztem będziesz mógł się przekonać czy ten kocioł cokolwiek ciepła odbiera wielkość powierzchni wymiany ma wpływ na sprawność niestety płómieniówki nie są najlepsze - choć w tym wydaniu ponad deflektorem może takiej krzywdy już nie robią powalcz z tymi zawirowywaczami. tu masz przykład: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balzak Opublikowano 6 Października 2013 #27 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Czy te 140-200 stopni powinno sie utrzymywać cały czas czy tylko podczas pracy??. Też myślę nad montażem u siebie w czopuchu takiego termometra. Wątpię ze u siebie go kupię. Pewnie przez neta będę musiał szukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON120777 Opublikowano 6 Października 2013 #28 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 u mnie jest w trybie pracy w okolicy 120-150stC w podtrzymaniu jeśli się już kocioł odstawi spada do okolicy 50stC z rozważań jakie prowadzone były na forum muratora w poprzednich latach z mądrzejszymi ode mnie pamiętam że mowiło się o bezpiecznym poziomie powyżej 100stC chodziło min o wygrzanie komina i unikanie roszenia i smolenia w nim często w kotłach przewymiarowanych spaliny mają w okolicy lub poniżej 100st a tryb pracy dodatkowo ze względu na nadmiar mocy trwa krótko. wystarczy poszukać w sieci informacji o tym co się z kominami i kotłami w takic sytuacjach dzieje moje prywatne zdanie jest takie przy pracy cięgłej gdy się kocioł nie odstawia spaliny powyżej 100stC przy pracy dwustanowej spaliny pomiędzy 140-200stC termometr kupisz u siebie w sklepie wystarczy przycisnąć sprzedawcę w sieci widziałem takie za kosmiczne pieniądze czasem 3 i więcej razy droższe niż w sklepie w moim mieście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbigmaz1 Opublikowano 6 Października 2013 #29 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Timon dziurkę trzeba wiercić? To jest na wcisk czy na gwint? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON120777 Opublikowano 7 Października 2013 #30 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 na wcisk robiłem u siebie- troche silikonu czarnego do uszczelnienia tylko żeby powietrze lewe bokami nie wchodziło i nie schładzało. w tej kapilarze jest gwint ale chyba 3/4 cala więc musiałbyś zaje....wielką dziurę wykonać sama kapilara fi12 wiertłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramzeus Opublikowano 8 Grudnia 2014 #31 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Czy wie ktoś jaka jest obecnie sytuacja z dostępnością samego palnika Bruner S, czy nadal można go kupić tylko z kotłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Animus Opublikowano 10 Grudnia 2014 #32 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 A po co Ci taki kopciuch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janklos12 Opublikowano 11 Grudnia 2014 #33 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Czy wie ktoś jaka jest obecnie sytuacja z dostępnością samego palnika Bruner S, czy nadal można go kupić tylko z kotłem? tak, tylko z kotłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleto Opublikowano 11 Grudnia 2014 #34 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Spytaj lub sam sprawdż czy palnik był właściwie uszczelniony a nie tylko wyczyszczony bo aż dziwne ,że nie może dobić powyżej 65stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramzeus Opublikowano 14 Grudnia 2014 #35 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 @Animus Brat szuka palnik aby można było palić czymś więcej niż tylko ekogroszkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Animus Opublikowano 14 Grudnia 2014 #36 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 do miału? http://www.domer.pl/podajnik-slimakowy-do-kotla-azp-25-mr-mialowy-obrotowy.html masz tu z obrotem jak będzie szlaka to się przyda . albo taki żeliwny też z obrotem. http://www.domer.pl/podajnik-slimakowy-typ-azp-25-m-mialowy-zeliwny.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramzeus Opublikowano 15 Grudnia 2014 #37 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 No tak, tylko potrzebne jest coś co ma mniejszą moc. Obecny kocioł zasypowy ma 12 KW i taki też nowy jest planowany a taki tam raczej nie wejdzie. Pisałem coś więcej niż ekogroszek bo w mojej okolicy można kupić węgiel groszek 20-30 mm w cenie ok 550 pln luzem a ten bruner ma możliwość spalania ziarna do ok 31mm. Miałem też nie pogardzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2014 #38 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Skontaktuj się z kol.@Pieklorzem,na pewno dobrze doradzi i być może sprzeda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Animus Opublikowano 17 Grudnia 2014 #39 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 No tak, tylko potrzebne jest coś co ma mniejszą moc. Obecny kocioł zasypowy ma 12 KW i taki też nowy jest planowany a taki tam raczej nie wejdzie. Pisałem coś więcej niż ekogroszek bo w mojej okolicy można kupić węgiel groszek 20-30 mm w cenie ok 550 pln luzem a ten bruner ma możliwość spalania ziarna do ok 31mm. Miałem też nie pogardzi. Ale palnik Bruner ma jeszcze większą moc, a taki Ardeo 15kW akurat by się nadał . http://www.domer.pl/podajnik-slimakowy-typ-azp-15-m-mialowy.html Teraz jest nowy taki z obrotem :15,25,38kW http://www.podajniki-opalu.com.pl/index.php/podajnik-retortowy/nowosc-azp-eco-burn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramzeus Opublikowano 17 Grudnia 2014 #40 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Animus, Dzięki za linki, pokaże bratu niech sobie popatrzy i zdecyduje. Po mojej stronie będzie montaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.