Papciak10 Opublikowano 27 Września 2013 #1 Opublikowano 27 Września 2013 Witam, mam problem z ogrzewaniem podłogowym a mianowicie chodzi o to że piec może chodzić cały dzień a podłogówka będzie ledwo ciepła. Nie wiem czy jest to wina źle wykonanej instalacji (załączone zdjęcia) czy też złego jej użytkowania. Proszę o informację czy jest ona wykonana prawidłowo, co można ewentualnie zmienić lub jak ustawić poszczególne głowice i pompkę żeby to wszystko funkcjonowało prawidłowo. Dodam że posiadam piec Vitodens 100 + sterownik Vitotrol Z góry dziękuję za pomoc
kiminero Opublikowano 27 Września 2013 #2 Opublikowano 27 Września 2013 Osobiście radziłbym wywalić układ pompy mieszającej i przerobić to na 3D termostat. Nie powinno być problemów, bo i tak wszystko poza szafką. Dlaczego taki kombinowany rozdzielacz? Przepływy na czuja trzeba regulować, o ile pętle nie są równe. Co się dzieje jak zdejmiesz głowicę? Też nie grzeje? Brak termometrów poglądowych, brak zaworu regulacji powrotu, ogólnie ciężko się to reguluje. Załóż TZM lub 3D z siłownikiem i będziesz miał spokój.
automatyk Opublikowano 27 Września 2013 #3 Opublikowano 27 Września 2013 no jak mieszcz podłogówki spie.... to tam regilacji temperatury nigdy nie będzie ,zamiast tej głowicy załóż sobie zawór termostatyczny esbe do 42st iraz musisz przełożyć pompę i zobaczysz jak będzie migało
tomekb Opublikowano 28 Września 2013 #4 Opublikowano 28 Września 2013 Witam, moze zanim poniesiesz jakies koszty z przerobieniem to najpierw powiedz gdzie jest zasilanie z kotla na ktory zawor mieszacza idzie ciepla woda , ....cos mi sie nie podoba kierunek tej pompy ,ale najpierw trzeba sprawdzic powyzsze ps.przepraszam za pismo ale pisze z telefonu
Gość mak Opublikowano 28 Września 2013 #5 Opublikowano 28 Września 2013 Vitodens 100 w tej konfiguracji(sterownik stałotemperaturowy) w ogóle się nie nadanje do mieszanego (podłogowo-grzejnikowe) ogrzewania. Nie wiem kto Ci doradzał i kto dobierał te urzadzenia ale wielkiego pojęcia o tym nie miał. Jesteś kolejnym urzytkownikiem który dał się podpuscić na podobne rozwiazanie , czyli brak sterowania pogodowego i brak układu mieszającego współpracujacego ze sterownikiem kotła. Należało by sprawdzić również przepływy w obiegach grzewczych bo mieszane układy wymagają stosowania sprzęgła hydraulicznego.
Papciak10 Opublikowano 28 Września 2013 Autor #6 Opublikowano 28 Września 2013 Zgadzam się z tym że ten kto to montował był partaczem (poprzedni właściciel go zatrudnił) ale niestety nic już na to nie poradzę. Na chwilę obecną muszę to jeszcze przed zimą skorygować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.