czaj Opublikowano 25 Września 2013 #1 Opublikowano 25 Września 2013 Witam, od 4lat palę piecem na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym. Różne problemy pojawiały się wcześniej, ale z czymś takim jak dziś spotkałem się poraz pierwszy:/ Pierwszy problem pojawił się podczas rozpalania pieca, trwało to prawie poł godziny, ekogroszek za żadne skarby nie chciał sie rozpalic. Kiedy w końcu się rozpalił to po około 2h piec wygasł i zaczął przesypywać węgiel. CIekawym objawem jest to, że zamiast popiołu są w przeważającej ilości broząwe bryłki i sam popiół też ma lekko broząwy kolor. Dodam, że juz 2 tyg przepalałem węglem ktory został mi od zeszłego roku i żadnych problemów i ze spalaniem nie było. Objawy wystapiły dopiero po zasypaniu węglem z nowej dostawy. Ktoś się orientuje czego objawem jest taki kolor popiołu i jak ewentualnie wyeliminnować wygaszanie pieca?
automatyk Opublikowano 25 Września 2013 #2 Opublikowano 25 Września 2013 brązowy wegiel to słaby wegiel i tyle ,dobty wegiet jest czarny i błyszczący ,musisz zmienić ustawienia ,dac więcej powietrza i więcej wegla a mnieszcze czasy podczymania np. jak masz 20 min to daj 12 min
czaj Opublikowano 25 Września 2013 Autor #3 Opublikowano 25 Września 2013 sam węgiel jest czarny i świeci się na srebrno z przebiciami na złoty. NIe pierwszy raz kupuję węgiel i zawsze zwracam uwagę na jego wygląd. Jedynie popiół jest brąząwy i to co zostaje z jakby nie spalonego węgle.
automatyk Opublikowano 26 Września 2013 #4 Opublikowano 26 Września 2013 a to to zmienia postac rzeczy to trzeba wegiel dopalić ,czyli podać troszkę więcej powietrza i skrócić czas podcztrzymana
czaj Opublikowano 26 Września 2013 Autor #5 Opublikowano 26 Września 2013 w tym kierunku właśnie wczoraj poszedłem w nocy i piec wygasił się dopiero po 3 nadzorze;) więc daje to do myślenia. probuję ustawić tak sterownik żeby nie wchodził w nadzór. sterownik to perfekt firmy jest tam opcja czas całkowania, rozumiem że ten parametr należy obniżać az do uzyskania pożadanego efektu. z tym zwiekrzonym powietrzem wiąże się problem, że robi się lekka szlaka i retorta się zapychała się lekko zaczynam mieć wątpliwosci co do jakosci tego wegla:/
Gość lysy1l Opublikowano 26 Września 2013 #6 Opublikowano 26 Września 2013 Nie znam się na ustawieniach kotłów retortowych, ale jeżeli mogę coś zasugerować, to te złote wstawki, brązowy popiół i niedopalone wapienne płytki wskazują na jakiś słaby węgiel płomienny, a ten wymaga do spalania mniejszej ilości powietrza.
automatyk Opublikowano 26 Września 2013 #7 Opublikowano 26 Września 2013 w tym kierunku właśnie wczoraj poszedłem w nocy i piec wygasił się dopiero po 3 nadzorze;) więc daje to do myślenia. probuję ustawić tak sterownik żeby nie wchodził w nadzór. sterownik to perfekt firmy jest tam opcja czas całkowania, rozumiem że ten parametr należy obniżać az do uzyskania pożadanego efektu. z tym zwiekrzonym powietrzem wiąże się problem, że robi się lekka szlaka i retorta się zapychała się lekko zaczynam mieć wątpliwosci co do jakosci tego wegla:/ to taki ustawiamie po omacku ,najlepiej się ustawia jak się stoi przed kotłem ,jeśli gasnie to pytanie czy masz pprzedmuch w podtrzymaniu np. co 10min na 10sek ?
czaj Opublikowano 26 Września 2013 Autor #8 Opublikowano 26 Września 2013 Nie znam się na ustawieniach kotłów retortowych, ale jeżeli mogę coś zasugerować, to te złote wstawki, brązowy popiół i niedopalone wapienne płytki wskazują na jakiś słaby węgiel płomienny, a ten wymaga do spalania mniejszej ilości powietrza. wszystko wskazuje na to, że kolega miał racje. poki co pieknie sie rozpalił na minimalnych obrotach dmuchawy. początek pracy patrzac w retorte tez wyglada całkiem przyzwoicie:) Zobaczymy jak bedzie rosla temperatura w kociolku. no i martwi mnie bardzo określenie "słaby węgiel płomienny" :(
Gość lysy1l Opublikowano 26 Września 2013 #9 Opublikowano 26 Września 2013 Na pewno nie będzie się spiekał, może być tylko trochę więcej popiołu. Jeżeli daje fajną temperaturę, to nie nabijaj sobie głowy.
czaj Opublikowano 26 Września 2013 Autor #10 Opublikowano 26 Września 2013 wlasnie sie spieka, ustawilem powietrze tak zeby zniweowac te brozawe grutki i biale plytki wapienne, w zamian otrzymalem spieki. czy 26% powietrza to za malo? przy 30paru byly wlasnie te grudki i plytki
Gość lysy1l Opublikowano 27 Września 2013 #11 Opublikowano 27 Września 2013 Mylisz spiekanie się węgla ze szlakowaniem popiołu.
czaj Opublikowano 27 Września 2013 Autor #12 Opublikowano 27 Września 2013 masz racje. popiol sie szlakuje:) jest na to jakas rada? bo troche to zapycha retorte i wydaje mi sie ze obniza wydajnosc spalania wegla
Landcaster Opublikowano 27 Września 2013 #13 Opublikowano 27 Września 2013 Jaka jest różnica między szlaka a spiekami. Patrząc po zdjęciach na Google nie widzę różnicy. Chyba że ktoś w internecie źle podpisuje zdjęcia :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.