Neusek Opublikowano 18 Września 2013 #1 Opublikowano 18 Września 2013 Witam fachowców ;) W ramach pracy dyplomowej jestem na etapie projketowania dwufunkcyjnego (C.O + C.W.U), jednostopniowego, równoległego węzła cieplnego. Do tej pory starałem się podobierać wymienniki poprzez tok obliczeń w których wykorzystywałem wzory, które niestety są niekatulane od kilku lat. Zostałem tym samym zmuszony do wykorzystania programów doboru. Tutaj kilka pytań. Pytania ogólne: 1. Jakie programy doboru polecacie ? 2. Czy średnica DN przewodu którym czynnik grzewczy jest transportowany do wymiennika może być mniejsza od śrenidy DN przyłącza wymiennika np. przewód=DN 32, przyłącze wymiennika=DN65 ? 3. Jakie wartości współczynnika "k" (przenikania ciepła) są akceptowalne jako maksymalne, a jakie są za wysokie, bądź tez jakiej prędkości przepływu wody w wymiennika nie należy przekraczać (bowiem prędkość wpływa na wspolczynnik k, jedna informacja wystarczy) ? 4. Czy zgadzacie się z tym, że dla warunków zimowych przewymiarowanie wymiennika nie powinno przekraczać wartości 10% ? Pytania odnośnie programów doboru np "Cairo": 1, Podając temperatury wody po stronie pierwotnej i wtórnej wymiennika C.O. mam wpisać wartości odpowiednie dla zimy (135/65) czy wartości w punkcie załamania wykresu regulacyjnego które są cięższymi warunkami do pracy (70/40,9) ? 2. Dlaczego wymienik o mniejszej powierzchni wymiany ciepła jest bardziej przewymiarowany niż ten o większej powierzchni wymiany ciepła (oba sprawdzone dla tych samaych warunków) ? Bardzo proszę o wszelkie przydatne wskazówki. Ewentualnie o wskazanie jakiegos algorytmu doboru wymienników.
sambor Opublikowano 18 Września 2013 #2 Opublikowano 18 Września 2013 Dobre programy na dobór wymiennika - darmowe - mają Danfoss i Secespol
Neusek Opublikowano 18 Września 2013 Autor #3 Opublikowano 18 Września 2013 Dzieki za taka szybką odpowiedź, dwa ostatnie pytania dotyczą programu Cairo czyli Secespolu. Ich instrukcja jest niestety tylko instrukcją z nazwy, nic tam konstruktywnego nie ma, bynajmniej dla mnie, bo moje dwa ostatnie pytania pytania pozostaja bez odpowiedzi. Co do programu Danfossa, właśnie bedę się z nim zapoznawac, na pierwszy rzut wygląda solidnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.