Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Wymiennika C.o I C.w.u

Neusek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam fachowców ;)

W ramach pracy dyplomowej jestem na etapie projketowania dwufunkcyjnego (C.O + C.W.U), jednostopniowego, równoległego węzła cieplnego. Do tej pory starałem się podobierać wymienniki poprzez tok obliczeń w których wykorzystywałem wzory, które niestety są niekatulane od kilku lat. Zostałem tym samym zmuszony do wykorzystania programów doboru. Tutaj kilka pytań.

Pytania ogólne:

1. Jakie programy doboru polecacie ?

2. Czy średnica DN przewodu którym czynnik grzewczy jest transportowany do wymiennika może być mniejsza od śrenidy DN przyłącza wymiennika np. przewód=DN 32, przyłącze wymiennika=DN65 ?

3. Jakie wartości współczynnika "k" (przenikania ciepła) są akceptowalne jako maksymalne, a jakie są za wysokie, bądź tez jakiej prędkości przepływu wody w wymiennika nie należy przekraczać (bowiem prędkość wpływa na wspolczynnik k, jedna informacja wystarczy) ?

4. Czy zgadzacie się z tym, że dla warunków zimowych przewymiarowanie wymiennika nie powinno przekraczać wartości 10% ?

Pytania odnośnie programów doboru np "Cairo":

1, Podając temperatury wody po stronie pierwotnej i wtórnej wymiennika C.O. mam wpisać wartości odpowiednie dla zimy (135/65) czy wartości w punkcie załamania wykresu regulacyjnego które są cięższymi warunkami do pracy (70/40,9) ?

2. Dlaczego wymienik o mniejszej powierzchni wymiany ciepła jest bardziej przewymiarowany niż ten o większej powierzchni wymiany ciepła (oba sprawdzone dla tych samaych warunków) ?

Bardzo proszę o wszelkie przydatne wskazówki. Ewentualnie o wskazanie jakiegos algorytmu doboru wymienników.

Opublikowano

Dzieki za taka szybką odpowiedź, dwa ostatnie pytania dotyczą programu Cairo czyli Secespolu. Ich instrukcja jest niestety tylko instrukcją z nazwy, nic tam konstruktywnego nie ma, bynajmniej dla mnie, bo moje dwa ostatnie pytania pytania pozostaja bez odpowiedzi.

Co do programu Danfossa, właśnie bedę się z nim zapoznawac, na pierwszy rzut wygląda solidnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.