Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Wyborze Wykonawcy Instalacji Co Cwu

mastahh5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Omawiamy pracę kotła bez podanego modelu np Wolf jak pisałem post wyżej ma od 20-75C a inne ?

Ale sam piszesz - "Kocioł zwiększa swoją moc, gdy zwiększona jest wartość zadana temperatury zasilania c.o.."

I co będzie jak będzie potrzeba 10kW mocy cieplnej przy temp wody np 30C a kocioł przy tej temp oddaje 5kW

Ma podnieść temp wody ? np do temp 50C?

Opublikowano

ustawiamy na kotle maksymalna temp wyjściowa czyli załóżmy 35st dokładamy regulator pogodowy i kocioł reguluje sie w zależności od krzywej grzania i temp na pewno nie przekroczy temp 35st

a czy jak masz mieszacz i ustawione 30st te same pompy i kocioł zagrzeje wodę do 50 st to co zrobi mieszacz odda naddatek z powrotem do kotła

czy tak ?

Opublikowano

Ale przy tych 35C moc oddawana przez kocioł będzie na poziomie 30% mocy nominalnej i np dla kotła 24kw będzie wynosić ok 6-7kW a ja potrzebuję 30C i 10-12kW - to co mam zrobić ???

A na mieszaczu podaję temp 50c i wychodzi tyle ile potrzeba z mocą też nie ma problemu.- wydajność mieszacza Wolfa przy różnicy temp podłogówki 10C wynosi 26-35kW mocy cieplnej.

A to co na kocioł wróci to nie zginie, znowu z powrotem trafi na mieszacz.

Podstawowy błąd twojego założenie tkwi w tym że przy temp 30C kocioł pracuje z mniejszą mocą niż przy 50C.

Opublikowano

ale ja nie ograniczam mocy palnika ograniczam temperaturę zasilania moc palnika zależy od tego jaka jest temperatura powrotu

wiec dalej nie przekonuje mnie to co piszesz

le przyznam Ci rację w momencie kiedy pompa kotłowa będzie za mała i wtedy może dojść do tego o czym piszesz

Opublikowano

Ale przy tych 35C moc oddawana przez kocioł będzie na poziomie 30% mocy nominalnej i np dla kotła 24kw będzie wynosić ok 6-7kW a ja potrzebuję 30C i 10-12kW - to co mam zrobić ???

A na mieszaczu podaję temp 50c i wychodzi tyle ile potrzeba z mocą też nie ma problemu.- wydajność mieszacza Wolfa przy różnicy temp podłogówki 10C wynosi 26-35kW mocy cieplnej.

A to co na kocioł wróci to nie zginie, znowu z powrotem trafi na mieszacz.

Podstawowy błąd twojego założenie tkwi w tym że przy temp 30C kocioł pracuje z mniejszą mocą niż przy 50C.

a co ty piszesz ??? kocioł na 35st może mieć 100% wydajnisci od mocy układu jest wtedy wydajność pompy
Opublikowano

no tylko ze tak to nic nie zmienia kocioł praktycznie od 20st kondensacyjny może mieć swoje 100% mocy jeśli będę miał czas w niedzielę to odpalę mojego wolfa i pokaże wam wykres pracy palnika ,temperatur i wydajność pompy oraz zależności może się przekonacie jaki to rewelacyjny kocioł

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

witam, 

trochę czasu upłynęło, a międzyczasie pozbierałem więcej opinii n.t. instalatorów, których brałem pod uwagę.

Koniec końców zmieniłem instalatora, którego chciałem wybrać, również mając na uwadze niektóre uwagi z tego wątku.

Nowy instalator zaproponował nam podział na dwie strefy grzewcze z wykorzystaniem:

kocioł Saunier Duval CONDENS F AS 18-A  FE120S, wraz z czujnikiem pogodowym, modułem EXAMASTER wraz EXACONTROL E7 RADIO B-S i modułem Z20B

z wykorzystaniem wyłącznie pompy kotły oraz bez sprzęgła hydraulicznego.

Czy w takim układzie powinno działać to dobrze? Łącznie wyszło nam ok. 1100 mb (jeden rozdzielacz parter, 6 drogowy, drugi poddasze - 5 drogowy).

Dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.