M1987 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 #1 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Witam, potrzebuje kupic nowy piec z podajnikiem o mocy 14kw albo 15kw i zastanawiam sie nad defro ekr 14kw/ eko duo 15kw. Co o nim sadzicie? Mozecie polecic ewentualnie inny piec o takiej mocy? dom 210m2, dobrze ocieplony + do ogrzania woda 120l dodatkowo zastanawia mnie specyfikacja pieca w ktorej napisane jest ze 14kw jest do 140m2 pow ogrzewanej a z wyliczen wynika ze do mojego domu o 210m2 (z czego 50m2 to garaz) wystarczy spokojnie 14kw
rymon Opublikowano 18 Lutego 2014 #2 Opublikowano 18 Lutego 2014 Witam wszystkich. Również poszukuję opinij na temat kotła Defro EKR. Kociołek wygląda na przyzwoity i cena bardzo przystępna, ale Interesuje mnie skąd taka cena tego kotła w porównaniu do innych produktów Defro. Czy sterownik tego kotła sam dobiera parametry, czy trzeba ustawiać ręcznie (w opisie nie ma takiej informacji). Pytanie zamieściłem również w innym moim temacie,ale chyba jest mało użytkowników teko kotła. P.S. Czy można w nim palić miałem.
bleto Opublikowano 18 Lutego 2014 #3 Opublikowano 18 Lutego 2014 Kolega kupił ten model miesiąc temu i do dzisiaj nie może go ustawić.Rura podajnika nagrzewa się do temperatury załączenia alarmu przy różnych nastawach mocy palnika . Sama retorta nie posiada pierścienia paleniska i wianka zębatego tylko coś w rodzaju dwa w jednym,podobno brakło miejsca na ruszt awaryjny.Sterownik DK zwykły dwustanowy trudny w użyciu .Nie sądzę żeby można palić miałem.Blacha na wymienniku 5 mm gdzie inni producenci stosują 6 mm .Widziałem na allegro kotly tej klasy z palnikiem małej ekoenergii za 4 tys. Kolega jest zawiedziony.
wwoytek Opublikowano 18 Lutego 2014 #4 Opublikowano 18 Lutego 2014 Polecam Defro komfort eko posiadam taki o mocy 12kW dziala rewelacyjnie, nom tylko wymienilem sterownik pieca na AGLUX PID spalanie rewelacja i nie potrzeba praktycznie zadnego ustawiania z algorytmem PID wszystkie parametry (podawanie, paliwa, nadmuch itp w automacie) Polecam. Defro ma takze 15 kW no i z blach 6mm.
bleto Opublikowano 26 Lutego 2014 #5 Opublikowano 26 Lutego 2014 wwoytek . Czy mierzyłeś może temperaturę podajnika ?
wwoytek Opublikowano 26 Lutego 2014 #6 Opublikowano 26 Lutego 2014 Przy ustawieniu "granulacja mała" siła nadmuchu jest wieksza i rura ślimaka ma wyższą temperaturę tak z 60 stopni, przy ustawieniu "granulacja duża" siła nadmuchu jest niższa i temp. rury podajnika też jest niższa. Przy 1 opcji mam dokladniejsze spalanie węgla.
bleto Opublikowano 27 Lutego 2014 #7 Opublikowano 27 Lutego 2014 Zastanawiałeś się dlaczego tak wysoka temperatura podajnika . Moim zdaniem przyczyną jest brak wianka zębatego.Spalanie odbywa się na górnej krawędzi kolana -fajki powodując jego nagrzewanie i przenoszenie żaru w dół. Myślimy o przeróbce retorty na typowe rozwiązanie ;kolano ,wianek i pierścień. Cieaw jestem co o tym myślicie,czy to ma sens ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.