PiotrInstalator Opublikowano 27 Lipca 2013 #1 Opublikowano 27 Lipca 2013 Witam, Chciałbym zapytać o połączenie dwóch zbiorników cwu w jednej instalacji ciepłej wody. Zaistniała sytuacja dotyczy mojego własnego domu. W przyszłym tygodniu ma przyjechać ekipa montować mi kolektory słoneczne. Wraz z kolektorami przyjedzie także zbiornik biwatelny do cwu 200 litrów ( 2 kolektory próżniowe po 15 rurek każdy ) Moje obawy dotyczą połączenia tych dwóch zbiorników w jedną instalację. Nowy zbiornik oczywiście będzie zasilany dolną wężownicą z kolektorów, górna będzie zasilana z kotła co. Jak będzie pochmurny dzień to w lecie wodę do mycia będę grzał przez górną wężownicę kotłem co. Problem dotyczy tego, że w instalacji jest już zamontowany jakieś 15 lat bojler 100 litrów zasilany podkową z kuchni węglowej. W nim ciepła woda będzie stosunkowo rzadko. Jak uniknąć mieszania wody ciepłej z nowego zbiornika z wodą zimną z tego starego bojlera lub naodwrót. Oczywiście nie wchodzi w grę ręczne kręcenie zaworami. Czy ewentualnie skasować ten stary bojler i podkowę?? W zasadzie 200 litrów z nowego w zupełności wystarczy. Jak kolektory nie będą w stanie nagrzać wody to i tak będę palił w kotle co. Jak to rozwiązać? Proszę o odpowiedzi.
Gość Digitrax Opublikowano 27 Lipca 2013 #2 Opublikowano 27 Lipca 2013 Wypitol stary bojler i podkowę.
sambor Opublikowano 27 Lipca 2013 #3 Opublikowano 27 Lipca 2013 Jeżeli bedziesz miał dwa zbiorniki CWU to w nieużywanym bedzie powstawała np legiomella, jak chcesz zostawić stary zbiornik to musisz połączyć w szereg oba zbiorniki, Stary podłącz jako drugi na wyjściu na instalację a cyrkulację zrób do pierwszego , tego nowego. Wtedy masz przepływ przez oba zbiorniki. Warunkiem podstawowym jest dobra izolacja cieplna starego zbiornika. Lub jak radzi kolega Digitrax usuń starocie i ciesz się nowością. Pozdr.
PiotrInstalator Opublikowano 27 Lipca 2013 Autor #4 Opublikowano 27 Lipca 2013 Koledzy, serdecznie dziękuję za szybkie odpowiedzi. Tak właśnie myślałem, że nie ma szans dwóch zbiorników pogodzić. Oczywiście doradca z firmy sprzedającej i instalującej jednocześnie twierdził, że 2 zbiorniki będą współpracowały bez problemu. Nie wierzyłem mu oczywiście bo akurat hydraulika nie jest mi obca. Zresztą samemu zrobił bym sobie te kolektory ale montaż mają w cenie więc niech oni się po dachu wspinają. Czyli Panowie radzicie żeby starocie usunąć? Jeżeli chodzi o połączenie to są jak zwykle przy starociach problemy. Stary bojler jest całkowicie nieocieplony, nowy będzie w kotłowni a stary jest na piętrze ( grawitacja przy podkowie ) i musiałbym cały dom pruć żeby rurki poprowadzić. Powiedzcie mi jeszcze. Czyli przykładowo jakby dwa były wpięte: solary mi nagrzeją wodę w nowym do powiedzmy 60 stopni, stary będzie zimny. Ja odkręcam kran, wody się mieszają i mam w kranie 30 stopni. Tak to mniej więcej się podzieli?
sambor Opublikowano 28 Lipca 2013 #5 Opublikowano 28 Lipca 2013 Z tym mieszaniem wody w zbiornikach to jest trochę inaczej - w tym starym podłączonym na wyjściu zawsze będzie jakaś wyższa temp niż temp wody zimnej - zapewni to pompa cyrkulacyjna która będzie mieszać wodę w instalacji i obu zbiornikach. Jeżeli połączenie tych zbiorników to problem to odpuść tą zabawę, nie po to robisz solary aby wodę grzać podkową na grawitacji. Pozdr. PS Z tym mieszaniem ciepłej i zimnej wody to jest tak : z 200l o temp 60C zmieszanych z 100l o temp 10C powstanie 300l o temp 43,3C - zadanie ze szkoły podstawowej, starego programu nauczania ;)
PiotrInstalator Opublikowano 28 Lipca 2013 Autor #6 Opublikowano 28 Lipca 2013 W takim razie decyzja podjęta. Starocie usuwam. Będzie nowy zbiornik połączony ze solarami i piecem co. Dziękuje. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.