sniady Opublikowano 14 Lipca 2013 #1 Opublikowano 14 Lipca 2013 Witam Modernizuję kołownie i zastanawiam się, jaki bojler wybrać intresuje mnie bojler płaszczowy poziomu 140l bo chyba z poziomych to większych bardzo nie ma, Jakie ocieplenie bojlera jest lepsze pianka czy styropian? Oraz jaką firmę byście mi polecili i jaki ma najlepszą wydajność? Pozdrawiam
Gość lysy1l Opublikowano 14 Lipca 2013 #2 Opublikowano 14 Lipca 2013 Osobiście używam dwóch bojlerów po 140 litrów każdy. Oba w piance. Galmet pracuje z piecokuchnią tylko latem, już od jakichś 8 sezonów, Lemet z pojedynczą wężownicą (grawitacja) mniej więcej od roku. Obydwie firmy produkują od lat dobre, niedrogie bojlery, mniej więcej na tym samym poziomie jakościowym.
bladyy78 Opublikowano 15 Lipca 2013 #3 Opublikowano 15 Lipca 2013 Zależy ile chcesz przeznaczyć na tako bojler, jak masz kasę kup sobie bojler Viessmanna z nierdzewki. Bojlery tej firmy są wieczne. Ja mam taki 20kilku letni i po odkamienieniu dalej wygląda jak nowy. W innych musisz pilnować wymian anody magnezowej żeby nie zgnił za kilka lat.
simonex77 Opublikowano 15 Lipca 2013 #4 Opublikowano 15 Lipca 2013 witam ja posiadam bojler pionowy firmy galmet 80 litrow!mam go juz 10 lat ani razu nie byla wymieniana anoda magnezowa!
Landcaster Opublikowano 15 Lipca 2013 #5 Opublikowano 15 Lipca 2013 Wszystko zależy od twardości wody.
piastun Opublikowano 18 Lipca 2013 #6 Opublikowano 18 Lipca 2013 Witam, podłącze się do tematu. Obecnie planuję "modernizację" kotłowni tj. przerzucić pompę CO na powrót (mam ku temu powody spowodowane specyfiką mojej instalacji :) ) a do tego chciałbym dorzucić też bojler CWU. Instalacja jest otwarta i naczynie przelewowe znajduje się na strychu gdzie także planuję umieścić naczynie CWU. Mam jednak małą zagwostkę bo są teorie, które mówią, że naczynie wzbiorcze z pompą na powrocie powinno być na wysokości naj najwyższum punktem w instalacji 0,7xHp (Hp wysokość podnoszenia pompy). W moim przypadku HP wynosi 4m i wychodzi na to, że naczynie powinno być 3m nad bojlerem :) no i tu pojawia się problem bo nie mam zamiaru umieszczać go na dachu :), czy jest jakiś błąd w moim toku rozumowania ?
piastun Opublikowano 21 Lipca 2013 #7 Opublikowano 21 Lipca 2013 witam, podbijam temat :) czy ktoś z forumowiczów może podzielić się doświadczeniem z wysokościa umieszczenia bojlera przy pompie na powrocie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.