Fazik8 Opublikowano 6 Lipca 2013 #1 Opublikowano 6 Lipca 2013 Witam. Mam dom 160 mkw z lat 60-tych ale dwa lata temu docieplony, strych...nieocieplony strop....płyta G-K przerwa 35 cm i strop belki pomiędzy którymi jest glina z deskami. podłogi nowo wylane chudziak 10 cm,styropian 10 cm i chudziak 5 cm. Przedpokój, salon łazienka dodatkowo posiadają ogrzewanie podłogowe. Mam piec węglowy zasypowy śmieciuch....lecz kotłownia jest w środku domu. Jest to nie wygodne i strasznie męczące szczególnie w zimę gdy trzeba co 3....4 dni muszę czyścić piec. W okolicy mojej wioseczki nie ma gazociągu dlatego pomyślałem o przydomowej butli na LPG (chyba) i zakupie kondensacyjnego junkersa dwu funkcyjnego oraz wcięcie się w instalacje wodną od pieca. Pomóżcie czy to dobry pomysł? Może jest jakieś inne rozwiązanie? Z góry dzięki za odpowiedź. ps. miło bedzie jak odpowie ktoś kto w podobnych warunkach ma taki kocioł i szczerze powie ile płaci za ogrzewanie w sezonie zimowym.
sambor Opublikowano 6 Lipca 2013 #2 Opublikowano 6 Lipca 2013 Witaj na forum Podobną inwestycją będzie kocioł na pellet. Czyszczenie raz / 2 tyg Cena eksploatacji porównywalna do gazu ziemnego Pozdr.
Fazik8 Opublikowano 6 Lipca 2013 Autor #3 Opublikowano 6 Lipca 2013 ja nawet nie myśle o gazie ziemnym bo nie ma rurociągu w pobliżu a o gazie z przydomowej butli (rozmawiałem z gaspolem). dzieki za odp
SanitSystem Opublikowano 6 Lipca 2013 #4 Opublikowano 6 Lipca 2013 ooo przy dzierżawionej butli to bedzie Cie drogo kosztowac.
sambor Opublikowano 6 Lipca 2013 #5 Opublikowano 6 Lipca 2013 ja nawet nie myśle o gazie ziemnym bo nie ma rurociągu w pobliżu a o gazie z przydomowej butli (rozmawiałem z gaspolem). dzieki za odp Nie czytasz dokładnie - ja proponuję kocioł na pellet, Z tym gazem ziemnym to porównanie ceny eksploatacji.
Fazik8 Opublikowano 6 Lipca 2013 Autor #6 Opublikowano 6 Lipca 2013 a czy możesz powiedzieć jakiś model pieca na pellet wart uwagi bo oglądam jeden ale cena kosmos
sambor Opublikowano 6 Lipca 2013 #7 Opublikowano 6 Lipca 2013 Wszystkie dedykowane do pelletu to cena od ok 10-14 tys. Ale LPG z dzierżawioną butlą dużo kosztuje , a własna butla to też kasa - ok 4-5 tys + kocioł, + przystosowanie instalacji do pracy z kotłem kondensacyjnym + sam kocioł z automatyką.
SanitSystem Opublikowano 6 Lipca 2013 #8 Opublikowano 6 Lipca 2013 Ja mogę polecić RED COMPACT mały ale bardzo fajny i bardzo wygodny w obsłudze.
Fazik8 Opublikowano 7 Lipca 2013 Autor #9 Opublikowano 7 Lipca 2013 a powiedzcie czy jest jakaś możliwość przystosowania pieca zasypowego z pełna automatyką do spalania peletu. Mam taki piec ale kiedyś na próbę wsypałem 3 worki peletu tj 75kg i paliło się.....3 godziny! zgroza. Kurcze może ustawienia sterownika nie takie ja juz sam nie wiem
SanitSystem Opublikowano 7 Lipca 2013 #10 Opublikowano 7 Lipca 2013 są możliwości trzeba dołożyć palnik o ile się da zamontować zasobnik podajnik zasobnik i można palić ale sprawności takiej jak typowy peleciak niestety nie bedzie miało.
sambor Opublikowano 7 Lipca 2013 #11 Opublikowano 7 Lipca 2013 Najwięcej kosztuje sam palnik + automatyka, kocioł np 25kW olej/gaz z możliwością montażu palnika pelletowego prod Wolfa to koszt ok 3600-3700zł + palnik i zasobni z podajnikiem Viking Bio - 6-7tys + automatyka ok 1500zł. Można poszukać na aukcjach kocioł z drugiej ręki, ale resztę to raczej trzeba nowe kupić. Pozdr.
Fazik8 Opublikowano 7 Lipca 2013 Autor #12 Opublikowano 7 Lipca 2013 widzę że sambor dobrze orientujesz się w temacie to powiedz proszę czy do obecnego pieca UKSN 23kW mogę zainstalować jakiś czujnik albo regulator pokojowy (sterownik ATOS), może zawory - termostaty na kaloryferach bo na podłogówkach mam nowe ale na grzejnikach jakieś stare z demontażu. Pomóż bo obecnie zasypie piec miałem wilgotnym....hmmm zalanym wodą na dobę (to za mało), rozpalonym od góry temperatura nastawiona to 45 stC i piec pali przez ok 20h i muszę albo dosypać miału albo dopalać węglem a to męczące. Może mam złe ustawienia na piecu a może te termostaty źle działająa może coś nie tak z samą instalacją. Na pewno błędem mojego pseudo fachowca było zamontowanie podłogówki na powrocie i nie ma możliwości podłączenia pompy dlatego założyłem pompę 32/80 ale to nie przyniosło jakiego zadawalającego rezultatu.Już sam nie wiem a nie chcę się wpakować w ogrzewanie za, które będe bulił 1500 na miesiąc. Znajomy ma piec Zębca typowo miałowy i powierzchcnię ok 200mkw i pali tym samym miałem lecz jemu trzyma ponad 3 dni......:( :(
sambor Opublikowano 7 Lipca 2013 #13 Opublikowano 7 Lipca 2013 Niestety sterownik Atos obsługuje tylko wentylator i pompę kotłową, możesz do pompy włączyć w szereg regulator pokojowy , który będzie dodatkowo załaczał lub wyłączał pompę. Co do twojej instalacji to pompa 32/80 nic nie da o czym się przekonałeś. Zrób jakieś rysunki połączeń tej instalacji to na pewno forum coś poradzi lub podpowie. Co do palenia podobnym miałem w podobnym domu to trudno to porównywać. Więcej faktów. Pozdr.
SanitSystem Opublikowano 7 Lipca 2013 #14 Opublikowano 7 Lipca 2013 Palisz miałem i kotłownię masz w środku domu ??? Współczuję.
Fazik8 Opublikowano 7 Lipca 2013 Autor #15 Opublikowano 7 Lipca 2013 niestety.................dlatego szukam alternatywnego źródła o porównywalnym koszcie
sambor Opublikowano 7 Lipca 2013 #16 Opublikowano 7 Lipca 2013 Oj albo rybka albo akwarium :P Nie da rady - ty chcesz zjeść tort i mieć tort. Albo czysto i bezobsługowo ale drożej albo tanio i masz to co teraz. Dla ciebie najlepszym rozwiązaniem jest jak sam pisałeś - kocioł na LPG, albo co radzimy ci na forum kocioł na pellet. Podejmij decyzję i ew zacznij dyskusję w odpowiednim dziale. Pozdr
solidnekotlypl Opublikowano 13 Lipca 2013 #17 Opublikowano 13 Lipca 2013 Przelicz sobie koszty ogrzewania propanem-butanem. Jeśli stać cię na to, to trochę taniej wyjdzie kocioł olejowy. Jeśli zaś nie stać cię na takie drogie ogrzewanie to wtedy tylko pelet,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.