fider Opublikowano 23 Listopada 2008 #1 Opublikowano 23 Listopada 2008 jak ustawić rozregulowane zawory pomocy !!? nie wiem jak to zrobić jak ustawić tę literki gdzie one mają być te on 1-7 lub N a jak głowicę sterującą w jakim położeniu ją przykręcać? no jest tam kropka ale nie wiem jak było wcześnie kręcone co teraz? Cytuj
janusz.m Opublikowano 23 Listopada 2008 #2 Opublikowano 23 Listopada 2008 no jest tam kropka ale nie wiem jak było wcześnie kręcone co teraz? witam na przeciw kropki ustaw N- to będzie najwięszy przepływ czynnika, 1-to chyba zamyka całkowicie przepływ,można kręcić dookoła. Cytuj
fider Opublikowano 23 Listopada 2008 Autor #3 Opublikowano 23 Listopada 2008 no dzięki ale mam pytanie zrobiłem dokładnie tak jak napisaleś, ale nadal kaloryfery ustawionw nawet na N tylko góra ciepła dół zimny czy to normalne ? Cytuj
dabi Opublikowano 23 Listopada 2008 #4 Opublikowano 23 Listopada 2008 no dzięki ale mam pytanie zrobiłem dokładnie tak jak napisaleś, ale nadal kaloryfery ustawionw nawet na N tylko góra ciepła dół zimny czy to normalne ? może odpowietrzyc albo masz za niska temperaturę na piecu Cytuj
janusz.m Opublikowano 23 Listopada 2008 #5 Opublikowano 23 Listopada 2008 no dzięki ale mam pytanie zrobiłem dokładnie tak jak napisaleś, ale nadal kaloryfery ustawionw nawet na N tylko góra ciepła dół zimny czy to normalne ? witaj nie jestem specjalistą z tej dziedziny, ale regulację zaworów sam przerabiałem i na niektórych grzejnikach mam ustawione na 5- tam gdzie chciałem aby woda wolniej krążyła. jeżeli chodzi o temp. grzejnika, to jeżeli pracuje instalacja na grawitacji to jest to możliwe, a jeżeli pompa,to napewno coś nie tak. Trudno mi coś doradzic tak dobrze to się nie znam. pozdrawiam janusz Cytuj
fider Opublikowano 23 Listopada 2008 Autor #6 Opublikowano 23 Listopada 2008 ja już nie wiem co się dzieje piec jest Jest do WODY i CO dwie funkcje i pompę ma na pewno bo słyszę jak chodzi ale teraz po tych nastawach włącza się co chwile nawet z regulatorem a kaloryfery i tak góra gorące dół zimny!!!! może źle naładam tą końcówkę sterującą na danffosa ? Jak ją nakładam po wyregulowaniu np. na 7 to mam ją ustawioną na 5 i ją wtedy przykręcam do grzejnika? czy to jest dobre? temperatura wody 65 C na piecu Cytuj
dabi Opublikowano 23 Listopada 2008 #7 Opublikowano 23 Listopada 2008 ja już nie wiem co się dzieje piec jest Jest do WODY i CO dwie funkcje i pompę ma na pewno bo słyszę jak chodzi ale teraz po tych nastawach włącza się co chwile nawet z regulatorem a kaloryfery i tak góra gorące dół zimny!!!! może źle naładam tą końcówkę sterującą na danffosa ? Jak ją nakładam po wyregulowaniu np. na 7 to mam ją ustawioną na 5 i ją wtedy przykręcam do grzejnika? czy to jest dobre? temperatura wody 65 C na piecu odkrecasz na maksa i pokretlo i przykrecasz do grzejnika Cytuj
fider Opublikowano 23 Listopada 2008 Autor #8 Opublikowano 23 Listopada 2008 odkrecasz na maksa i pokretlo i przykrecasz do grzejnika dzięki kolego tak zrobiłem ale wolałem się upewnić Cytuj
adam Opublikowano 25 Listopada 2008 #9 Opublikowano 25 Listopada 2008 Na głowicy operuj tylko w zakresie w okolicy 3.To jest 20st.Jedna kropeczka pomiędzy cyframi,to jeden stopień,a jest ich pomiędzy każdą cyfrą 4,czyli różnica pomiędzy np. 2(16st.) i 3 (20st.) jest o 4 stopnie. Nie ma sensu ustawiać głowicy na 4 (24st.),czy 5 (28st.),bo potem jest za gorąco i ktoś zakręca zawór całkowicie albo daje na 1.Potem jest za zimno,to znów na max,czyli 5. Takie manewry to można wykonywać taniej zwykłym zaworem a jak się ma zawory z głowicami termostatycznymi to trzeba się nauczyć z nich korzystać,wtedy można mówić o oszczędnościach i wygodzie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi