graxor Opublikowano 8 Marca 2013 #1 Opublikowano 8 Marca 2013 Witam. Planuję w przeciągu 3 tyg zakupić kocioł gazowy dwu funkcyjny (Woda+Ogrzewanie). Mieszkanie powierzchnia 57m2. Obecnie mam starego Termeta, który ma już 12 lat i zaczyna padać. Myślę nad zakupem: http://krando.pl/ariston-clas-evo-24-ff-kociol-dwufunkcyjny-nr-kat-3300480-p1046.html lub z otwarta komorą spalania. Nie wiem, który lepiej. Czy jest to dobry wybór? Chodzi, aby ładnie ogrzeał mieszkanie, był oszczędny, cichy w pracy i po odkręceniu kranu w możliwie najszybszym czasie dawał ciepła wodę. Będę wdzięczny za podpowiedzi i opinie o moim wyborze.
zbychu74 Opublikowano 8 Marca 2013 #2 Opublikowano 8 Marca 2013 Co polskie to dobre bierz termeta,a konkurencji zachodniej nie daj szans.Weź kocioł z zankniętą komorą spalania(bezpieczny)
smok Opublikowano 8 Marca 2013 #3 Opublikowano 8 Marca 2013 Z otwartą też już są bezpieczne i to od wielu lat.
Gość rentix Opublikowano 20 Marca 2013 #4 Opublikowano 20 Marca 2013 Viessmann vitopend 100 z zamkietą komora.Polecam oszczędny,cichy i nie jest dużo droższy od tego termeta.A i serwis ma rozbudowany i 24h na dobe.
majschi Opublikowano 25 Marca 2013 #5 Opublikowano 25 Marca 2013 witam Kocioł z zamknieta komorą spalania nie wymaga wentylacji któta wychładza i jest bezpieczny. Oczywiscie nie ma nic za darmo, wymaga wkładki kominowej której koszt to około 100 zl za metr. Zamontowałem kilkanascie kotłow marki Ariston i uwazam, ze są to dobre kotły i wbrew pozorom serwis Aristona działa w całej Polsce wiec nie ma z tym problemu
firmaremont Opublikowano 9 Kwietnia 2013 #6 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Niestety, nie wiem kto i gdzie nauczył Cię że kocioł z zamkniętą komorą spalania nie wymaga wentylacji ? Możesz odpowiedzieć ? Każde pomieszczenie w którym zamontowany jest Kocioł CO, podgrzewacz gazowy, bez względy na to czy ma otwartą czy zamkniętą komorę spalania wymaga wentylacji : nawiew - wyciąg. Żaden kominiarz, ani osoba która dokonuje pierwszego uruchomienia nie dokona odbioru, bez wentylacji pomieszczenia z kotłem CO, pozdrawiam.
majschi Opublikowano 9 Kwietnia 2013 #7 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 zgadza sie przy urzadzeniach gazowych jest wymagana wentylacja przy gazie ziemnum u gory przy lpg na dole przepraszam za blad
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.