tomekb Opublikowano 4 Marca 2013 #1 Opublikowano 4 Marca 2013 Witam , proszę o sprawdzenie poprawnosci połaczenia kotła gazowego z kominkiem . Kominek ma wspomagać tylko ogrzewanie gazowe , prosiłbym też o namiary na jakieś dobre sterowanie do takiego układu . Pozdrawiam Dok2.pdf
sambor Opublikowano 4 Marca 2013 #2 Opublikowano 4 Marca 2013 Sterowanie powinno mieć możliwość współpracy z automatyką kotła gazowego - jaki to kocioł Piszesz że kominek ma wspomagać ogrzewanie, to co robi pompa na obiegu CWU i w dodatku za wymiennikiem? Pozdr.
tomekb Opublikowano 4 Marca 2013 Autor #3 Opublikowano 4 Marca 2013 Witam , może źle się wyraziłem... kominek będzie używany przeważnie w soboty i niedzielę pozostałe dni będą grzane kotłem gazowym , kocioł jest jeszcze nie wybrany . Pompa do ładowania c.w.u. jest za wymiennikiem aby mogła być podłączona do tej samej wężownicy co c.w.u z kotła gazowego inaczej trzeba by dać zasobnik z podwójną wężownicą .
tomekb Opublikowano 4 Marca 2013 Autor #4 Opublikowano 4 Marca 2013 Witam , jeszcze jedno wyjaśnienie- cała ta instalacja ma być wykonana u mnie w firmie,( mamy wolną ścianę w sali szkoleniowej) chodzi nam o to aby pokazać naszym odbiorcą jakie zastosowanie mają nasze urządzenia i że to działa . Dlatego chciałbym aby to było wszystko dobrze połączone. Sama idea takiego założenia że ma to być połączone z kominkiem z płaszczem wodnym powstała dlatego że mamy bardzo dużo zapytań właśnie na takie kotłownie , chociaż sam nie jestem zwolennikiem robienia kotłowni w salonie no ale klient ma zawsze rację i trzeba mu dać co chce. pozdrawiam
Gość mak Opublikowano 5 Marca 2013 #5 Opublikowano 5 Marca 2013 1. Kotły gazowe mają pompę na powrocie nie zasilaniu. 2. Mam wrażenie że po stronie wtórnej sprzęgła powinieneś zastosować kolektor ( sprzęgło powinno mieć zasilanie i powrót - 2 króćce, a nie na przemian podłączone zasilanie i powrót - 4 króćce co wydajemi się błędne) zasilania i powrotu 3. Układ jest ok ale sterowanie gazówki musi być stałotemperaturowe, . 4. Nie wiem po co baypas pomiędzy powrotem CO a powrotem cwu 5. Zastosował bym zdecydowanie podgrzewacz z dwoma wężownicami, kominek do dolnej, gazówka do górnej.. 6. Zastosowanie kominka do układu zamkniętego znacznie upraszcza układ, chociaż moze byc wymagana ochrona powrotu kominka (laddomat, 3D lub pompa mieszająca i poza pompą CO pompa na cwu)
tomekb Opublikowano 5 Marca 2013 Autor #6 Opublikowano 5 Marca 2013 Witam , tak pompa w kotle gazowym jest na powrocie , ( czego nie narysowałem bo jest to wewnątrz kotła , ale kierunek przepływu się nie zmienia ) Co do zestawu ze sprzęgłem to jest parę już zastosowanych takich urządzeń i fajnie to hula ,ale nie powiedziane że może być lepiej więc sprawa do przemyślenia . Jak nie bedzie bajpasu miedzy powrotami Co a powrotem CWU to czy obieg Co z wymienika będzie działał ? Bo wydaje mi się że nie. pozdrawiam
Gość mak Opublikowano 5 Marca 2013 #7 Opublikowano 5 Marca 2013 Wspólny powrót z CO i podgrzewacza?Nie zauważyłem tego. Wydaje się że masz rację i może być. Co do sprzęgła to czy powtót z podłogówki nie bedzie obniżał zasilania grzejnikowego? Układ sprzęgła tradycyjnego + kolektory jakoś do mie bardziej przemawia, ale jak sprawdziliście i działa to nie widzę zadnego problemu.
gersik Opublikowano 5 Marca 2013 #8 Opublikowano 5 Marca 2013 Wydaje się że zasilanie grzejników powinno być wyżej od zasilania podłogówki, bo inaczej pójdzie woda grzewcza już wstępnie podmieszana do grzejników (chłodniejsza), i rura od wymiennika płytowego do sprzęgła nad kotłem gazowym powinna mieć odpowietrznik ale o tym wiesz.
tomekb Opublikowano 5 Marca 2013 Autor #9 Opublikowano 5 Marca 2013 Witam , zaznaczyłem gdzie są odpowietrzniki i wkleiłem trochę inne sprzęgło z zestawem .
vernal Opublikowano 5 Marca 2013 #10 Opublikowano 5 Marca 2013 Pytanie: którędy woda ma wrócić ze sprzęgła do wymiennika kominkowego?
sambor Opublikowano 5 Marca 2013 #11 Opublikowano 5 Marca 2013 Ja znalazłem w starych zasobach taki układ podłączenia kotła na paliwo stałe, gazowe i solara- może to nie na temat ale jest ciekawe włączenie solara i kotła na paliwo stałe na powrót kotła gazowego
tomekb Opublikowano 5 Marca 2013 Autor #12 Opublikowano 5 Marca 2013 Pytanie: którędy woda ma wrócić ze sprzęgła do wymiennika kominkowego? Witam, woda wraca przez powrót cwu kotła, (oczywiście gdy się załącza pompa wymiennika to kocioł jest wyłączany przez automatykę ) ...... ale trochę poprawiłem powrót zobacz teraz . pozdrawiam
vernal Opublikowano 5 Marca 2013 #13 Opublikowano 5 Marca 2013 Teraz mi się bardziej podoba. Jakie tam dajesz odpowietrzniki po stronie ssącej pomp? Nie będzie się to zapowietrzać? Pozdrawiam.
tomekb Opublikowano 5 Marca 2013 Autor #14 Opublikowano 5 Marca 2013 To się cieszę..... , odpowietrzniki tylko ręczne nie jestem zwolennikiem automatów , calutkie mosiężne ani grama tworzywa .
vernal Opublikowano 6 Marca 2013 #15 Opublikowano 6 Marca 2013 Tomek, napisz jak to będzie sterowane albo jakieś pomysły. To nie jest takie trywialne.
tomekb Opublikowano 6 Marca 2013 Autor #16 Opublikowano 6 Marca 2013 No właśnie.... w moim pierwszym poście zwróciłem się z prośbą o namiary na jakiś sterownik który by to obsłużył ,ale jakoś nie ma chętnych . Szczęśliwym trafem dzisiaj byłem w firmie Tech, która przygotowuje dla nas kompletny system sterowania ogrzewaniem podłogowym . Zakład ma ogromny potencjał tylko pogratulować takiej firmie po zwiedzeniu firmy muszę powiedzieć że poziom światowy. Po przeglądnięciu paru Ich sterowników myślę że będzie z czego wybrać ewentualnie można zawsze zaprogramować tak żeby działało według własnych potrzeb. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.