tulipanG4 Opublikowano 3 Marca 2013 #1 Opublikowano 3 Marca 2013 Witam. Mam problem. Chodzi mi głównie o ocenę instalacji "za piecowej", Rurki grzejniki rozdzielacze ok Piec Kostrzewa , sterownik pokojowy, jeden obwód CO i drugi CWU ale co mnie gnębi i dokucza... rurki 1cal, a baypasy 1,5 cala - nieraz (często) pompa nie może ruszyć (trzeba zamknąć zawór i szybko otworzyć - charakterystyczne puknięcie i woda idzie dzięki pompie), Brak odpowietrznika na CWU, brak zaworów zwrotnych, no i te esy floresy z rurek - jednym słowem TANDETA. Jak piec chodzi cały czas (63* - histereza 3*) pompka od CO też chodzi cały czas jest wpożądku. Ale kiedy jest wmiarę ciepło na dworze i grzeje w domu przez sterownik pokojowy zaczynają się problemy. Instalacja ma dwa lata, teraz mogę poprawić ponieważ sezon grzewczy się kończy... Może ktoś podpowie co dołożyć, poprawić by było dobrze. Pozdraiwam
Gość Digitrax Opublikowano 3 Marca 2013 #2 Opublikowano 3 Marca 2013 Boże ... widzisz i nie grzmisz :blink:
piastun Opublikowano 3 Marca 2013 #3 Opublikowano 3 Marca 2013 Niezła rzeźba (pozytywna) :) jeśli powstała w głowie hydraulika to szacun bo jest zakręcona jak baranie rogi. Wygląda na pierwszy rzut oka, że było przez kogoś rozgarniętego robione chodzi mi głownie o doznania estetyczne ale..... To co mnie zaskoczyło, że rura do naczynia wzbiorczego to jakiś PEX albo PP :blink:. Czy w ciągu 2lat gotowałeś już wodę w kotłowni ? Widzę, że reszta instalacji to też jakiś PEX czy osoba instalująca to powiedziała Ci o tym, że te rurki nie stosuje się w kotłowniach na paliwa stałe?
tulipanG4 Opublikowano 3 Marca 2013 Autor #4 Opublikowano 3 Marca 2013 Sprawa wygląda następująco - jeden robił hydraulike, rozdzielacze i rurki do grzejnika plastik, a drugi podłanczał piec - stal. Jeden zaczął robote, później nieodbierał fona... itd. Dwie twórczości. A jak wiadomo człowiek uczy się na błędach i druga instalacja była by już inna... Zamierzam od nowa podłączyć piec.
sambor Opublikowano 3 Marca 2013 #5 Opublikowano 3 Marca 2013 Te zawory różnicowe do usunięcia - grawitacji tu nie będzie. O prawidłowym podłączeniu naczynia wzbiorczego - koledzy już pisali. Pozdr.
tulipanG4 Opublikowano 3 Marca 2013 Autor #6 Opublikowano 3 Marca 2013 chodzi o to by były na 1cal, a naczynko w "stali"? A jeżeli chodzi grawitacje tylko góra grzeje. Czy potrzeba zawory zwrotne gdzieś wcisnąć?
tulipanG4 Opublikowano 10 Marca 2013 Autor #7 Opublikowano 10 Marca 2013 Witam. Mam pytanie, jak zmienie bypassy na 1cal i dodam zawory zwrotne (dla cwu na powrocie , a dla co przed zaworem czterodrożnym) będzie dobrze? Proszę o rady. Pozdrawiam
darecki2308 Opublikowano 11 Marca 2013 #8 Opublikowano 11 Marca 2013 zawory zwrotne (dla cwu na powrocie , a dla co przed zaworem czterodrożnym) będzie dobrze? Proszę o rady. Pozdrawiam zawory zwrotne za pompami
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.