andref44 Opublikowano 26 Lutego 2013 #1 Opublikowano 26 Lutego 2013 (edytowane) WItam wszystkich Postanowiłem podzielić instalację domu na dwie niezależne części: 1) Układ otawarty - kominek z płaszczem wodnym oraz kocioł z podajnikiem na jednym układzie z samouzupełniającym naczyniem wzbiorczym do wymiennika 32-płytowego. Dodatkowo podpięty do tego biwalentny wymiennik CWU o poj. 300 l - pod góna wężownicę (dolna zostawiam póki co na solar). Oczywiście całość na osobnej pompie CWU za zaworem zwrotnym "Za wymiennikiem" układ zamknięty z dwoma obiegami grzewczymi - instalacja grzejnikowa - podłogówka Z uwagi na fakt że podłogówki będzie całkiem sporo oczywiście zaprojektowano mi całość w osobnej dedykowanej szafce Czy jest sens montować za wymiennikiem (czyli inaczej na układzie zamkniętym, po tzw stronie niskiej) zawory mieszające czy to byłaby tylko sztuka dla sztuki ? Wszystkie grzejniki będą zaopatrzone w zawory termostatyczne (instalacja z rozdzielaczem) a podłogówka w by-pass na zaworze z kapilarą Z góry dziekuję za merytoryczną dyskusję Pozdrawiam Edytowane 26 Lutego 2013 przez andref44 Cytuj
vernal Opublikowano 26 Lutego 2013 #2 Opublikowano 26 Lutego 2013 Witam, Sterowanie zostało wymyślone w sposób archaiczny i w tym sensie wydaje się kompletne, więc nie ma co kombinować. Teraz już się tak robi coraz rzadziej, to znaczy: niedouki robią tak (bo się nie uczą i nie rozwijają) a bardziej zorientowani robią inaczej. Działać będzie... Cytuj
andref44 Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor #3 Opublikowano 26 Lutego 2013 Słucham zatem Pańskiej propozycji Zaznaczę tylko że nie chcę kominka na układzie zamkniętym Gdybym miał sam kocioł z podajnikiem całość byłaby na często spotykanym standardowym schemacie z zaworem 4 Zastanawiałem się jeszcze nad zbiornikiem buforowym kombinowanym ale nie wiem które rozwiązanie będzie lepsze i bardziej ekonomiczne Cytuj
vernal Opublikowano 26 Lutego 2013 #4 Opublikowano 26 Lutego 2013 To nie biuro projektów. Propozycja moja jest taka, żeby coś znaleźć na forum, poczytać, zorientować się albo zadawać konkretne pytania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi