Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Poprawność Instalacji Co I Cwu Z Wykorzystaniem Hydrokominka, Kotła Kondensacyjnego Ora Zestawu Solarnego.

tomaszz1975

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo dziękuje za post.

Ad.kominek w układzie zamkniętym + wymiennik - po co? Czy mogę prosić o łopatologiczne wyjaśnienie dlaczego nie, w czym to przeszkadza, co tracę lub link do lektury? Co do reszty skoro jest ona nie bardzo to może jakieś sugestje? - od czego zacząć?

Hydraulik dał mi tylko ideowy szkic (załączony w jednym z postów) z którego dla mnie nic nie wynika. Bardzo chciałbym mieć jasno wyklarowane jak powinna wyglądać moja instalacja CO i CWU z uwzględnieniem moich podzespołów na schemacie, dzięki któremu mogłbym za pomocą hydraulika przenieść to na rzeczywistość a następnie odprężyć się i czieszyć się z inwestycji...

Jeszcze raz dziękuje

Pozdrawiam

P.S.

Sugerowałem się tym schematem

post-48709-0-91484600-1362524920_thumb.gif

Opublikowano

Wymiennik ma zastosowanie przy połączeniu układu otwartego i zamkniętego- ze względu na różnicę ciśnień panujących w obu układach - kominek pracuje w układzie zamkniętym i układ kotła gazowego też pracuje w układzie zamknietym .

Czyli przy równych ciśnieniach pomijamy wymiennik i jedną pompe oraz trochę automatyki.

Na tym schemacie co załączyłeś - kocioł na paliwo stałe jest w układzie otwartym - na naczynie przelewowe.i wymiennik.

Musisz się zdecydować albo wymiennik i układ otwarty kominka albo wszystko w układzie zamkniętym i bez wymiennika.

Pisałem o tym na początku tematu.

Robienie projektu przy pomocy gotowych schematów jest dobre ale trzeba wiedzieć o co w tym wszystkim chodzi.

Ctrl+C i Ctrl+V nie wystarcza.

Pozdr.

Opublikowano

Dziękuje za konstruktywną uwagę. Oczywiście zgadzam się w 100% a ponieważ kolega napisał mi kilka postów wyżej abym taki rysunek wykonał i oraz go załączył tak uczyniłem.

Zrozumiałem już dlaczego nie potrzebuję wymiennika, ..." Czyli przy równych ciśnieniach pomijamy wymiennik i jedną pompe oraz trochę automatyki." - czy mógłbym poprosić o skreślenie na tym rysunku albo napisanie którą pompę oraz część automatyki należałoby usunąć?

Pozdrawiam

Opublikowano

Dziękuję, temat sprawdzony zawory zwrotne poprawione (źle miałem ustawione kierunki przepływu) - tak przynajmniej mi się wydaje :rolleyes:

Bardzo proszę o opinię na temat tego zdjęcia:

Przy kotle nie ma obowiązkowego zaworu bezpieczeństwa 2,5 BAR

gdyby kocioł miał awarię i zagotował wodę to ciśnienie nie ma gdzie ujść ...

no i nie ma odpływu do kanalizacji dla wody która wydostanie się po zadziałaniu zaworu bezpieczeństwa

cytat z instrukcji (producenta Beretta) montażu kotła :

UWAGA Wyjście zaworu bezpieczeństwa musi być połączone do odpowiedniego systemu odbiorczego.

Producent nie ponosi odpowiedzialności z powodu następstw zadziałania zaworu bezpieczeństwa.

Czy to może być tak zamontowane jak jest obecnie?

No i o co tu chodzi ? Powrót c.o. jest połączony z wyjściem c.w.u i do tego trójnik do zasobnika ... ??? Nie ogarniam już tego :(

post-48709-0-28701100-1362606455_thumb.gif

post-48709-0-27734300-1362606669_thumb.jpg

Opublikowano

W poście 23 miałeś do kominka doprowadzone 3 rury - na wymiennik, z wymiennika i jakaś trzecia

Obecnie zostały dwie, a brak powrotu do kominka , zasilania wężownicy schładzającej i wylotu wody chłodzącej do kanalizacji.

Zawór bezpieczeństwa musi być , najlepiej dla każdego urządzenia grzewczego podobnie jak naczynie przeponowe.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.