Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy Do Instalacji Z Zaworem 4D Potrzebna Jest Dodatkowa Pompka Małego Obiegu ?

dudus1234

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem wykonać po okresie grzewczym przeróbke swojej instalacji przy piecu .

Kocioł DEFRO DUO UNI 25 kw z palnikiem rynnowym.

Chę założyć zawór 4 drożny ESBE lub AFRISO z siłownikiem elektrycznym.

Do tego sterownik zaworu TECH - ST 431 z czujnikami temp. wyjsciowej na grzejniki i temp powrotu do kociołka.

Posiadam pompę Grundfos ALPHA 2 która założę na wyjściu za zaworem tak aby pchała wodę na grzejniki .

I tu mam pytanie : czy zakładać dodatkową pompkę do krótkiego obiegu która bedzie założona na powrocie ?

Widziałem taki schemat instalacji w instrukcji sterownika zaworu TECH

post-42818-0-79033600-1361194848_thumb.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jak będę montować taką pompę krótkiego obiegu to jakiej mocy kupić i na którym biegu ustawić ?

Jak wstawie za mocna to będzie podkradać za duzo ciepłej wody głównej pompie C.O która pcha wode na grzejniki ?

Gość Digitrax
Opublikowano

4D + pompa obiegu kotłowego to zbędne wydawanie kasy, ponieważ wystarczy do tego zawór 3D 1" (za nim pompa CO) i pompa obiegu kotłowego spinająca wyjście kotła z jego powrotem

Opublikowano

Jak będę montować taką pompę krótkiego obiegu to jakiej mocy kupić i na którym biegu ustawić ?

Jak wstawie za mocna to będzie podkradać za duzo ciepłej wody głównej pompie C.O która pcha wode na grzejniki ?

Jeśli już ma być pompa kotłowa, to nie potrzebny ci zawór 4d. Wystarczy do regulacji w kierunku układu założyć zawór 3D, a pompę kotłową jako zwykły bypass. Słusznie zauważyłeś, że w rozwiązaniu jak wyżej trzeba pamiętać o właściwym zbilansowaniu przepływów tylko po co sobie życie utrudniać. Jeśli 4d już masz, to w połączeniu z siłownikiem plus sterowanie, powinien sobie poradzić bez pompy o ile jest minimum 32.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. Posiadam kocioł Zębiec Merkury 18. Sterownik st 48 z pid. oraz sterownik zaworu mieszającego ST 61 v4. Zawór 4D oraz rury połaczeniowe zasilające oraz powrotu sa o średnicy wejścia i wyjścia z pieca ,czyli 1 1/2 " Temperatura zadana na piecu 72 st C. Problem polega na tym że jak właczę na sterowniku ochrone powrotu i ustawię temperature minimalną 55 St C to sterownik zamyka zawór 4D (praca kr obiegu) i czeka na podgrzanie powrotu, co trochę trwa. W takim przypadku pompa CO zasysa wodę z powrotu CO i wychładza instalacje (za zaworem mam zadana temp 50) ale ona waha się w granicach 39 st C. Po podgrzaniu  powrotu tylko na chwilę zawór puszcza wode z kotła na CO. Sterownik traktuje powrót jako priorytet , ale temperatura na grzejnikach chyba jest bardzo ważna. Co mam zrobić w takim przypadku.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Obnizyc temperature ochrony powrotu. 55 stopni to bedzie trudno utrzymac przy duzym odbiorze CO. Mozesz przestac sterowac zaworem i ustawic go recznie na 55.Ale wtedy malo cieplej wody pojdzie na grzejniki i bedzie chlodno. Przestalem zwacac uwage na powrot, trzyma sie miedzy 40 a 50°. Czasami spadnie sobie do 37. A czasami wskoczy na 55

Opublikowano

Dlatego 4D uważam za zbędny wydatek w instalacji. Taniej i skutecznie będzie jak do ochrony powrotu będzie pompa kotłowa sterowana z termostatu bimetalicznego. Do regulacji temperatury CO zawór 3D 1" w 90 % wystarcza + pompa CO. Do tego najlepiej dać mała pompę do grzania CWU i mamy prosty i skuteczny układ. Jedynie pompa CO będzie chodzić bez przerwy a kotłowa i CWU tylko w przypadku gdy temperatura powrotu lub zbiornika CWU spadnie np poniżej 55 stopni.

Gość Visitor1230
Opublikowano

A po co w przypadku 3D dodatkowa pompa kotlowa? Z tego co wiem montuje sie tylko jedna pompe w takim przypadku na powrocie za zaworem. I nie jest przypadkiem tak, ze 3D obniza ilosc czynnika na CO? Bo w pierwszym rzedzie zabezpiecza przecierz powrot.

Opublikowano

Zawór 3D na CO jak służy do zmniejszenia czynnika grzewczego nie zabezpiecza powrotu przed niska temperaturą dlatego potrzeba wtedy pompę kotłową łączącą wyjście z kotła z jego powrotem. Zawór 3D na powrocie wtedy jest zbędny.

Opublikowano

Kolego Visitor 1230 zastanawiam się nad pompą kotłową ale nie wiem czy to coś zmieni. A jakim groszkiem palisz bo piopiół super. Mój popiół to tragedia. Bardzo duże spieki. Jak zmniejszę powietrze to piec czarny w środku jak smoła . Okopcony

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.