Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Miarkownik Regulus Z Redukcja 3/4'' Na 1/2''

stefansky5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie mogę coś zaskoczyć, czemu ma służyć ta przeciwwaga?

Opublikowano

utrzymuje ramię miarkownika w jednej (wydaje mi się) optymalnej pozycji coby miarkownik miał jak najniższe opory podczas pracyi pomaga w dokładnym wyregulowaniu miarkownika- takie lekkie poprawienie fabryki

Opublikowano

Rozumiem przeciwwagę która zniweluje bezwładność miarkownika np. przy otwieraniu, bo sam taka mam, ale u ciebie to rozwiązanie nie mozna nazwac przeciwwagą, raczej jakaś prowadnicą...............

Opublikowano

dokładnie

Rozumiem przeciwwagę która zniweluje bezwładność miarkownika np. przy otwieraniu, bo sam taka mam, ale u ciebie to rozwiązanie nie mozna nazwac przeciwwagą, raczej jakaś prowadnicą...............

dokładnie tak...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Poradziłem sobie sam zamieszczam zdjęcia może komuś się przyda...

Firma ESBE już nie produkuje miarkowników na 1/2" to co jest to pewnie ostatnie sztuki z poprzedniej produkcji

Ta redukcja - przedłużka z 1/2na 3/4 to se można nie powiem gdzie wsadzić: raz że będzie się zapowietrzać a dwa średnica rurki na 3/4 to też nie najlepiej się sprawdzi..

rozwiązanie to nypel redukcyjny z 1/2"x1" trójnik 1" kolanko 1"(z odpowietrznikiem automatycznym) a sam miarkownik wkręcony przez redukcję z 1" na 3/4"- tak jest więcej wody między ściankami trójnika a elementem mosiężnym miarkownika i woda ma ułatwioną cyrkulację..

Na zdjęciu również mój patent- regulowana przeciwwaga (zajmuje mniej miejsca niż jakieś śruby i przeciwwagi)

han, jak się sprawdza twoje rozwiązanie z tym trójnikiem i odpowietrznikiem?. mam zamiar zrobić tak samo

Opublikowano

teraz raczej bardziej przepalam popołudniami, trochę zajmuje ustawienie dokładne miarkownika teraz pilnuje temperatury ok.2-3C różnicy więc w miare dokładnie, słychać jak czasem pracuje odpowietrznik więc nie był to błąd że go zamocowałem...

dziś spaliłem chyba ze 3kg węgla i 3 klocki sosny pali się od godz.15 do tej chwili -myślę że do 22-23 pociągnie

Opublikowano

toć pisałem gdzie tą redukcję można se wsadzić.... no ale jak komuś będzię się sprawdzać nie neguję bo u mnie mufka 1/2" wyprowadzona poza ocieplenie kotła (5cm) + jeszcze ta przedłużka to się robi super korek powietrza- jak nie dasz odpowietrzenia to nie będzie działać- i potem ludziska piszą że miarkowniki nie działają, że na innych temp. zamyka itp i wracają do dmuchaw bo tak lepiej było...

Opublikowano

Kolego HAN, dziękuję że zamieściłeś sposób montażu miarkownika 3/4 do wyjscia 1/2.Należy wszystkich uczulić , że z tą redukcja, którą wciska producent regulusa są problemy, a moim daniem nie ma prawa poprawnie działać. I proszę aby wszyscy przyjęli do wiadomości, że nie ma w sprzedaży miarkowników na 1/2". To wszystko co jest w sprzedaży to miarkowniki 3/4 z feralnymi redukcjami na 1/2". Były kiedyś miarkowniki ESBE z gwintem 1/2" ale zostały wycofane. Moim zdaniem jedynym poprawnym montażem miarkownika do wyjscia 1/2" jest metoda kolegi HAN. Sam bede tak robił i dam znać jak działa.

ps: jeżeli ktoś zamontował miarkownik przez te oryginalna redukcje , proszę o info. Być może wielu z kolegów z różnych forów się myli...

• 1 rok później...
Opublikowano

Też mam miarkownik Regulus z redukcją na 1/2 cala i problemy z jego działaniem. Czy można tą redukcję zdemonotować  a następnie przerobić na podłączenie miarkownika według pomysłu kolegi HAN ?.

Opublikowano

Myślę że tak... a co nie odkręca się ta redukcja czy co? może zapieczona

• 1 rok później...
Opublikowano

jak by było w necie to nikt by nie szukał (pomijając fakt że piszę posta na kilkuletniego kotleta) jakoś 1/2 bez tulei nie widać a ona pogarsza znacząco warunki pracy. Jeśli ją macie napiszcie jak się sprawdzają miarkowniki z tą tuleją . Dzięki

• 1 rok później...
Opublikowano

Wlasnie zamowilem na alegro miarkownik z 3/4 na 1 czy w tym wypadku bedzie mi pasowal ten 3/4 czy musze kupwac redukcje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.