janklos12 Opublikowano 26 Września 2013 #26 Opublikowano 26 Września 2013 nie mogę coś zaskoczyć, czemu ma służyć ta przeciwwaga?
HAN Opublikowano 26 Września 2013 #27 Opublikowano 26 Września 2013 utrzymuje ramię miarkownika w jednej (wydaje mi się) optymalnej pozycji coby miarkownik miał jak najniższe opory podczas pracyi pomaga w dokładnym wyregulowaniu miarkownika- takie lekkie poprawienie fabryki
jameess Opublikowano 27 Września 2013 #28 Opublikowano 27 Września 2013 Rozumiem przeciwwagę która zniweluje bezwładność miarkownika np. przy otwieraniu, bo sam taka mam, ale u ciebie to rozwiązanie nie mozna nazwac przeciwwagą, raczej jakaś prowadnicą...............
HAN Opublikowano 27 Września 2013 #29 Opublikowano 27 Września 2013 dokładnie Rozumiem przeciwwagę która zniweluje bezwładność miarkownika np. przy otwieraniu, bo sam taka mam, ale u ciebie to rozwiązanie nie mozna nazwac przeciwwagą, raczej jakaś prowadnicą............... dokładnie tak...
PIWKOT Opublikowano 17 Października 2013 #30 Opublikowano 17 Października 2013 Poradziłem sobie sam zamieszczam zdjęcia może komuś się przyda... Firma ESBE już nie produkuje miarkowników na 1/2" to co jest to pewnie ostatnie sztuki z poprzedniej produkcji Ta redukcja - przedłużka z 1/2na 3/4 to se można nie powiem gdzie wsadzić: raz że będzie się zapowietrzać a dwa średnica rurki na 3/4 to też nie najlepiej się sprawdzi.. rozwiązanie to nypel redukcyjny z 1/2"x1" trójnik 1" kolanko 1"(z odpowietrznikiem automatycznym) a sam miarkownik wkręcony przez redukcję z 1" na 3/4"- tak jest więcej wody między ściankami trójnika a elementem mosiężnym miarkownika i woda ma ułatwioną cyrkulację.. Na zdjęciu również mój patent- regulowana przeciwwaga (zajmuje mniej miejsca niż jakieś śruby i przeciwwagi) han, jak się sprawdza twoje rozwiązanie z tym trójnikiem i odpowietrznikiem?. mam zamiar zrobić tak samo
HAN Opublikowano 18 Października 2013 #31 Opublikowano 18 Października 2013 teraz raczej bardziej przepalam popołudniami, trochę zajmuje ustawienie dokładne miarkownika teraz pilnuje temperatury ok.2-3C różnicy więc w miare dokładnie, słychać jak czasem pracuje odpowietrznik więc nie był to błąd że go zamocowałem... dziś spaliłem chyba ze 3kg węgla i 3 klocki sosny pali się od godz.15 do tej chwili -myślę że do 22-23 pociągnie
lukas87 Opublikowano 18 Października 2013 #32 Opublikowano 18 Października 2013 Na allegro można kupić redukcję-tuleję mosiężną specjalnie pod miarkownik 3/4 na 1/2 http://allegro.pl/listing/listing.php?string=miarkownik+1%2F2&sourceid=Mozilla-search
HAN Opublikowano 19 Października 2013 #33 Opublikowano 19 Października 2013 toć pisałem gdzie tą redukcję można se wsadzić.... no ale jak komuś będzię się sprawdzać nie neguję bo u mnie mufka 1/2" wyprowadzona poza ocieplenie kotła (5cm) + jeszcze ta przedłużka to się robi super korek powietrza- jak nie dasz odpowietrzenia to nie będzie działać- i potem ludziska piszą że miarkowniki nie działają, że na innych temp. zamyka itp i wracają do dmuchaw bo tak lepiej było...
PIWKOT Opublikowano 21 Października 2013 #34 Opublikowano 21 Października 2013 Kolego HAN, dziękuję że zamieściłeś sposób montażu miarkownika 3/4 do wyjscia 1/2.Należy wszystkich uczulić , że z tą redukcja, którą wciska producent regulusa są problemy, a moim daniem nie ma prawa poprawnie działać. I proszę aby wszyscy przyjęli do wiadomości, że nie ma w sprzedaży miarkowników na 1/2". To wszystko co jest w sprzedaży to miarkowniki 3/4 z feralnymi redukcjami na 1/2". Były kiedyś miarkowniki ESBE z gwintem 1/2" ale zostały wycofane. Moim zdaniem jedynym poprawnym montażem miarkownika do wyjscia 1/2" jest metoda kolegi HAN. Sam bede tak robił i dam znać jak działa. ps: jeżeli ktoś zamontował miarkownik przez te oryginalna redukcje , proszę o info. Być może wielu z kolegów z różnych forów się myli...
mikar Opublikowano 20 Listopada 2014 #35 Opublikowano 20 Listopada 2014 Też mam miarkownik Regulus z redukcją na 1/2 cala i problemy z jego działaniem. Czy można tą redukcję zdemonotować a następnie przerobić na podłączenie miarkownika według pomysłu kolegi HAN ?.
HAN Opublikowano 21 Listopada 2014 #36 Opublikowano 21 Listopada 2014 Myślę że tak... a co nie odkręca się ta redukcja czy co? może zapieczona
mikar Opublikowano 21 Listopada 2014 #37 Opublikowano 21 Listopada 2014 Jeszcze nie próbowałem. Dziękuję za odpowiedź.
Ricorro Opublikowano 1 Lutego 2016 #38 Opublikowano 1 Lutego 2016 Po co zakładasz nowy temat, zamiast użyć wyszukiwarki? Było już o tym na forum. Poza tym znalazłem w 3 minuty miarkownik 1/2 cala: http://www.skleparmatura.pl/esbe/akcesoria/17633.html http://www.ezelazny.pl/miarkownik-ciagu-pieca-12-regulus-p-4130.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2012-12&utm_content=4130#nclid=c16f4eee31dbd37f5d2685ab258cd7f9 http://kotly.com.pl/produkt-miarkownik-ciagu-powietrza-regulus-rt3---1-2-2572.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2012-12&utm_content=2572&l=pl http://www.domer.pl/regulator-ciagu-kominowego-powietrza-regulus-1-2.html Tak trudno samemu trochę poszukać, że aż potrzebne do tego forum? jak by było w necie to nikt by nie szukał (pomijając fakt że piszę posta na kilkuletniego kotleta) jakoś 1/2 bez tulei nie widać a ona pogarsza znacząco warunki pracy. Jeśli ją macie napiszcie jak się sprawdzają miarkowniki z tą tuleją . Dzięki
Pawllo95 Opublikowano 22 Października 2017 #39 Opublikowano 22 Października 2017 Wlasnie zamowilem na alegro miarkownik z 3/4 na 1 czy w tym wypadku bedzie mi pasowal ten 3/4 czy musze kupwac redukcje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.