simba Opublikowano 4 Grudnia 2012 #1 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Jak w temacie zapowietrza się u mnie układ otwarty który jest przy piecu z podajnikiem. Układ jest połączony do wymiennika. Mam wrażenie że powietrze gromadzi się w miejscu zaznaczonym na zdjęciu. Widziałem na forum podobny problem i ktoś proponował dodanie odpowietrznika przed wymiennikiem. Tylko czy on zadziała jak w takim układzie jest właściwie słabe ciśnienie? Proszę o jakieś sugestie jak to poprawić i przyczynę zwłaszcza że przez 4 sezony grzewcze wszystko było ok. Cytuj
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2012 #2 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zaznaczone miejsce wydaje się niżej i tworzy się syfon. należy podnieść zaznaczoną część instalacji do góry, lub obniżyć przy kotle. Już po za pytaniem - zawór kulowy ma sens tylko w pionie, w poziomie musi być zawór klapowy. Pozdr. Cytuj
simba Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor #3 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Dziękuje, w takim razie ten odpowietrznik sobie darować czy może jednak może też coś pomóc? Cytuj
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2012 #4 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Instalacja jest w miedzi - może ją jeszcze raz polutować tak aby ta rura była w poziomie Cytuj
lolosko Opublikowano 4 Grudnia 2012 #5 Opublikowano 4 Grudnia 2012 a po jakiego grzyba ten zawór roznicowy?maiała byc grawitacja na wymienniku? Cytuj
pasik1002 Opublikowano 4 Grudnia 2012 #6 Opublikowano 4 Grudnia 2012 no zawór jest tam tak jak by go nie bylo Cytuj
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2012 #7 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Gorzej ten zawór przeszkadza w prawidłowej pracy - pompa pcha wodę , ale woda wraca się przez zawór kulowy i stąd objaw podobny do zapowietrzenia pompy, może układ jest też zapowietrzony ale najpierw zawór wywalić, dodatkowo filtr powinien być poziomo pozdr. Cytuj
simba Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor #8 Opublikowano 4 Grudnia 2012 no cóż nie znam się na instalacjach. Jak pamiętam to miałobyć chyba tak na wypadek gdyby pompka padła - tzn że może "siłą rozpędu " coś bedzie krążyć woda na zasadzie ciepłe do góry...... naciągane, ale specjalistą nie jestem a panowie zamontowali bez większych tłumaczeń Cytuj
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2012 #9 Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) To ma sens tylko w pionowym położeniu tego zaworu a z wymiennikiem raczej grawitacja nie będzie działać. Edytowane 4 Grudnia 2012 przez sambor Cytuj
lolosko Opublikowano 4 Grudnia 2012 #10 Opublikowano 4 Grudnia 2012 wyrzuc ten zawor a rurke od wymmiennika zrob ze spadkiem od kotła do wymmiennika i w najwyzszym punkcie gdzie zasilanie idzie w strone bojlera wstaw odpowietrznik Cytuj
simba Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor #11 Opublikowano 4 Grudnia 2012 dzięki wszystkim za uwagi, będe musiał z tym problemem się zmierzyc bo bez sensu codzienie tam zaglądać czy wszystko hula, pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi